Opgelet voor fraude met restaurant account!
Nieuws

Opgelet voor fraude met restaurant account!

Ik ben zo iemand die zegt: fraude, daar zal ik echt niet zomaar inlopen. Ik ben nogal wantrouwig. En ik heb op de radio de voorbije jaren al meermaals gewaarschuwd voor malafide praktijken op het internet, via sms’jes of mail. Maar ook al is een verwittigd man er twee waard, een heel klein beetje verstrooidheid of onvoorzichtigheid kan je al snel met je ogen open in fraude laten lopen.

Gisteren was ik aan het wandelen in het bos toen ik een privéberichtje kreeg via Instagram van D’Oude Pastorie. Dat is een prachtig restaurant hier in Lochristi waar we een tiental dagen geleden nog gingen lunchen, en waar ik zeker nog terug ga omdat ze er zeer verfijnd koken, en het op de koop toe ook nog eens betaalbaar is. De bespreking van onze lunch komt er nog aan één van de komende dagen. Die zal lovend zijn, het is er zalig.

Ik volg D’Oude Pastorie dus zelf op Instagram, en zij volgen mij ook. Dus dan kun je berichten sturen naar elkaar. Dat hebben we nog niet vaak gedaan, maar ik heb wel eens gereageerd op foto’s van hen, en zij op die van mij. Maar gisteren kreeg ik dus van D’Oude Pastorie om 12u38 het volgende bericht: “Hallo.  zou je me je telefoonnummer schrijven?” Op deze manier. In dat rare Nederlands. En toch liep ik er met m’n ogen open in.

Ik dacht nauwelijks na. Ik vroeg me heel even af of ze iets wilden vertellen dat voor Would Be Chef nuttig zou kunnen zijn. Of misschien, dat dacht ik echt, was er toen wij er waren iemand in de zaak die later corona bleek te hebben, en wilden ze ons verwittigen. Maar goed, ik dacht er vooral niet al te lang over na. Ik krijg zo vaak berichtjes. Dus wat deed ik: mijn GSM-nummer sturen. En ik wandelde verder.

Ik kreeg meteen een antwoord. “Bedankt. Ik wil je een sms-wedstrijd sturen Als er een bericht is met een code, stuur het dan naar mij” En daar stond dan nog een smiley achter. En daarna nog een derde berichtje met “Oke?” En toen dacht ik wel even: wat vragen die mensen van D’Oude Pastorie nu? Aan welke wedstrijden doen zij mee, of aan welke wedstrijden willen die mij doen deelnemen. Ik vond het ook wel vreemd dat hun Nederlands zo raar was, en ik vond hun vraag ook ongewoon en zelfs op het randje van onbeleefd. Maar eerlijk: ik dacht niet dat ik met fraude te maken had. Stom? I know.

Opgelet voor fraude met restaurant account!

Nu ik heb toen niet meer gereageerd, en ook geen sms gekregen met een code die ik moest terugsturen. En ik liet het ook weer uit m’n hoofd waaien en dacht er niet meer aan. Zelfs toen ik in de loop van de dag in het radionieuws hoorde, en op allerlei sites las dat “er een golf aan oplichting via social media aankomt de komende weken” had ik het nog steeds niet door. Tot gisterenavond.

Bij het scrollen op Instagram zag ik plots een foto van D’Oude Pastorie met volgende boodschap: “Beste klanten, onze instagram en facebookpagina werden vandaag gehackt! Ondertussen lijkt alles hersteld. Je kan weer naar hartelust liken, delen, reageren… dat kon steeds zonder gevaar. Indien je via chat de vraag krijgt om een gsm-nummer of bankgegevens door te sturen dan hou je dat best privé. Die vraag komt niet uit onze naam.” 

Twee klanten reageerden in de comments. Die hadden dus net als ik ook een bericht gekregen. Severine stuurde: “My God! Ik dacht al, dat is Ann niet die typt, wrede dingens maar eind goed al goed.” En Wouter reageerde als volgt: “K Heb teruggestuurd dat ze best nog een paar lessen Nederlands volgen om beetje geloofwaardig over te komen…” Wellicht waren nog meer klanten, net als ik (bijna) slachtoffer van deze fraude, maar die reageerden voorlopig niet. Ze voelden zich wellicht een beetje beschaamd.

Daarom wou ik dit artikel absoluut schrijven! Je moet zo ontzettend hard uitkijken op sociale media met het doorgeven van je privé gegevens. Een account kan altijd gehackt worden en dan kunnen mensen met criminele bedoelingen je informatie vragen die je eigenlijk niet hoort door te geven. En als de vraag een klein beetje geloofwaardig overkomt bestaat het gevaar dat je er zou inlopen. Ikzelf heb dus aan een wildvreemde mijn GSM-nummer gegeven. Nu goed, dat kun je sowieso wel vinden op het internet, en veel mensen hebben mijn nummer. Codes doorsturen zou ik zo snel niet doen, maar je weet natuurlijk nooit, wanneer een verhaal geloofwaardig lijkt opgebouwd, en je even niet met al je aandacht op Facebook of Instagram zit.

Daarom wou ik jullie even waarschuwen. Bij de minste vraag om persoonlijke gegevens door te sturen moet er een knipperlichtje afgaan in je hoofd en moet je je afvragen of dat verhaal wel klopt. Dit is uiteraard volledig buiten de wil van de mensen van D’Oude Pastorie gebeurd, en het kan iedereen overkomen. Maar zeker in deze rare tijden wil ik ook de mensen van de horeca, en hun klanten waarschuwen. Er zijn oplichters aan de slag die misbruik willen maken van jullie sociale media! Wees geen Ornelis, loop er niet in. En beveilig zo goed mogelijk al je accounts.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer