Opgelet voor fraude met restaurant account!

Ik ben zo iemand die zegt: fraude, daar zal ik echt niet zomaar inlopen. Ik ben nogal wantrouwig. En ik heb op de radio de voorbije jaren al meermaals gewaarschuwd voor malafide praktijken op het internet, via sms’jes of mail. Maar ook al is een verwittigd man er twee waard, een heel klein beetje verstrooidheid of onvoorzichtigheid kan je al snel met je ogen open in fraude laten lopen.

Gisteren was ik aan het wandelen in het bos toen ik een privéberichtje kreeg via Instagram van D’Oude Pastorie. Dat is een prachtig restaurant hier in Lochristi waar we een tiental dagen geleden nog gingen lunchen, en waar ik zeker nog terug ga omdat ze er zeer verfijnd koken, en het op de koop toe ook nog eens betaalbaar is. De bespreking van onze lunch komt er nog aan één van de komende dagen. Die zal lovend zijn, het is er zalig.

Ik volg D’Oude Pastorie dus zelf op Instagram, en zij volgen mij ook. Dus dan kun je berichten sturen naar elkaar. Dat hebben we nog niet vaak gedaan, maar ik heb wel eens gereageerd op foto’s van hen, en zij op die van mij. Maar gisteren kreeg ik dus van D’Oude Pastorie om 12u38 het volgende bericht: “Hallo.  zou je me je telefoonnummer schrijven?” Op deze manier. In dat rare Nederlands. En toch liep ik er met m’n ogen open in.

Ik dacht nauwelijks na. Ik vroeg me heel even af of ze iets wilden vertellen dat voor Would Be Chef nuttig zou kunnen zijn. Of misschien, dat dacht ik echt, was er toen wij er waren iemand in de zaak die later corona bleek te hebben, en wilden ze ons verwittigen. Maar goed, ik dacht er vooral niet al te lang over na. Ik krijg zo vaak berichtjes. Dus wat deed ik: mijn GSM-nummer sturen. En ik wandelde verder.

Ik kreeg meteen een antwoord. “Bedankt. Ik wil je een sms-wedstrijd sturen Als er een bericht is met een code, stuur het dan naar mij” En daar stond dan nog een smiley achter. En daarna nog een derde berichtje met “Oke?” En toen dacht ik wel even: wat vragen die mensen van D’Oude Pastorie nu? Aan welke wedstrijden doen zij mee, of aan welke wedstrijden willen die mij doen deelnemen. Ik vond het ook wel vreemd dat hun Nederlands zo raar was, en ik vond hun vraag ook ongewoon en zelfs op het randje van onbeleefd. Maar eerlijk: ik dacht niet dat ik met fraude te maken had. Stom? I know.

Nu ik heb toen niet meer gereageerd, en ook geen sms gekregen met een code die ik moest terugsturen. En ik liet het ook weer uit m’n hoofd waaien en dacht er niet meer aan. Zelfs toen ik in de loop van de dag in het radionieuws hoorde, en op allerlei sites las dat “er een golf aan oplichting via social media aankomt de komende weken” had ik het nog steeds niet door. Tot gisterenavond.

Bij het scrollen op Instagram zag ik plots een foto van D’Oude Pastorie met volgende boodschap: “Beste klanten, onze instagram en facebookpagina werden vandaag gehackt! Ondertussen lijkt alles hersteld. Je kan weer naar hartelust liken, delen, reageren… dat kon steeds zonder gevaar. Indien je via chat de vraag krijgt om een gsm-nummer of bankgegevens door te sturen dan hou je dat best privé. Die vraag komt niet uit onze naam.” 

Twee klanten reageerden in de comments. Die hadden dus net als ik ook een bericht gekregen. Severine stuurde: “My God! Ik dacht al, dat is Ann niet die typt, wrede dingens maar eind goed al goed.” En Wouter reageerde als volgt: “K Heb teruggestuurd dat ze best nog een paar lessen Nederlands volgen om beetje geloofwaardig over te komen…” Wellicht waren nog meer klanten, net als ik (bijna) slachtoffer van deze fraude, maar die reageerden voorlopig niet. Ze voelden zich wellicht een beetje beschaamd.

Daarom wou ik dit artikel absoluut schrijven! Je moet zo ontzettend hard uitkijken op sociale media met het doorgeven van je privé gegevens. Een account kan altijd gehackt worden en dan kunnen mensen met criminele bedoelingen je informatie vragen die je eigenlijk niet hoort door te geven. En als de vraag een klein beetje geloofwaardig overkomt bestaat het gevaar dat je er zou inlopen. Ikzelf heb dus aan een wildvreemde mijn GSM-nummer gegeven. Nu goed, dat kun je sowieso wel vinden op het internet, en veel mensen hebben mijn nummer. Codes doorsturen zou ik zo snel niet doen, maar je weet natuurlijk nooit, wanneer een verhaal geloofwaardig lijkt opgebouwd, en je even niet met al je aandacht op Facebook of Instagram zit.

Daarom wou ik jullie even waarschuwen. Bij de minste vraag om persoonlijke gegevens door te sturen moet er een knipperlichtje afgaan in je hoofd en moet je je afvragen of dat verhaal wel klopt. Dit is uiteraard volledig buiten de wil van de mensen van D’Oude Pastorie gebeurd, en het kan iedereen overkomen. Maar zeker in deze rare tijden wil ik ook de mensen van de horeca, en hun klanten waarschuwen. Er zijn oplichters aan de slag die misbruik willen maken van jullie sociale media! Wees geen Ornelis, loop er niet in. En beveilig zo goed mogelijk al je accounts.