Opvallend. Het lijken weer hoogdagen voor de horeca!

Eigenlijk ben ik een planner. Omdat mijn agenda meestal bomvol zit, met radio door de week, en DJ-sets in het weekend, en omdat ik daartussen ook nog eens geregeld naar Barcelona wil, moet ik alles wel ver op voorhand plannen. Ook de etentjes met vrienden, of bezoekjes aan restaurants worden meestal maanden op voorhand vastgelegd. Maar in corona-tijden is alles anders. Er zijn geen DJ-sets meer, en de weekendavonden zijn vrij. En plannen maken doen we daardoor wat minder. Of later. We leven wat meer van dag tot dag. Kan ook niet anders met die beperkte bubbel.

Maar er valt me nu wel iets op. Ik probeer al een tijdje om een tafeltje voor twee personen vast te krijgen in een (paar) toprestaurant(s), gewoon omdat we iets te vieren hebben en reisjes naar Barcelona nu toch niet mogen, en daarom mag het ook echt nog eens een goed restaurant zijn.

Ik wil Oak ontdekken in Gent, maar dat zit elke avond vol. De eerste avond die vrij staat, is een dinsdagavond ver in oktober. Kijk, dat vind ik wel erg ver vooruit plannen. Ik wil ook nog heel graag eens dineren in Het Hof Van Cleve. Daar komt er af en toe een tafeltje vrij voor 4 personen of voor 6, maar voor 2 lukt niet meer de eerste maanden. En zo kan ik nog wel even verder gaan.

Ik vraag me oprecht af of mijn gevoel klopt: hebben restaurants het nu gewoon weer heel erg druk? En dan vooral de toppers? Komt dat omdat mensen hun centen nu minder aan vakanties hebben kunnen uitgeven en dat ze graag weer eens wat meer willen genieten in eigen land? En mag het dan ook wat kosten? Of ligt het eerder aan het feit dat de restaurants gewoon minder tafels kunnen en mogen zetten door de afstandsregels, waardoor ze sneller vol zijn dan vroeger? En is het beeld daardoor wat vertekend?

Het geldt trouwens niet enkel voor restaurants met een ster of zo. Ook als ik naar de goede brasserieën in de buurt telefoneer met de vraag of er dezelfde avond, of het komende weekend nog een tafeltje beschikbaar is, dan blijkt dat vaak niet meer het geval te zijn. Laat ons hopen dat mijn gevoel ook klopt, en juist is, en dat het met de horeca inderdaad weer beter gaat, want de lockdown heeft het deze beproefde sector zeker niet makkelijk gemaakt. Maar als we nog eens naar een toppertje willen gaan, dan zal ik toch wat meer moeten plannen.