Overdrijf ik met afvallen? En wat is mijn streefgewicht?
Nieuws

Overdrijf ik met afvallen? En wat is mijn streefgewicht?

Het was een bijzonder moment deze morgen. In mijn kleerkast ligt al jarenlang één van mijn favoriete pulls op de bovenste plank naar mij te lachen. Een blauwe trui met rode strepen. Het is jaaaren geleden echter dat ik die nog eens kon dragen. In de trui hangt namelijk het labeltje S. S van small. Dat is een beetje overdreven want de trui draagt redelijk breed en los, en voelt dus eerder aan als een medium, maar daar kon ik natuurlijk ook al lang niet meer in. Al mijn truien waren XL. Al een hele tijd.

Doordat ik de laatste maanden toch weer 16 kilo weg heb weten te sporten draag ik nu weer large pullen en kan ik ook alweer in verschillende van mijn mediums. En vanochtend dacht ik (met ingehouden adem): zal ik toch maar eens die lievelingspull van de schap halen en proberen, ook al is het een geflatteerde small, en wat bleek: ik kon er perfect in. Ik was blij, en trots, en fier en ik vond het een zalige beloning voor al mijn wandelen en voorzichtig eten. Tof toch: zo blij zijn als een kind met een pull van zeven jaar oud?

Ik plaatste de foto op mijn Instagram en kreeg veel complimenten, maar ook een klein beetje kritiek. De euforie dat ik weer in een small kan is fijn voor mezelf, maar me zo verheugen met een small vonden veel mensen die zelf worstelen met hun gewicht toch een beetje overdreven; alle maten zijn mooi. Mensen zijn OK zoals ze zijn, of ze nu een XXL of een Small hebben. Dat snap ik. Maar mijn eigen vreugde nu heeft enkel met mezelf te maken, en elke mens is anders, maar voor mijn gezondheid was wat afvallen echt wel noodzakelijk.

En er waren ook wel weer mensen die me zeiden dat ik nu echt wel mag stoppen met afvallen. Er moet een beetje pak aan Sven zijn, vinden zij. Geloof me, dat zit nog wel goed. Met mijn 175 cm is 82 kilo eigenlijk nog te zwaar, en ik heb nog altijd een buikje, en daar zal ik wel nooit meer van afraken. Maar waar wil ik dan eindigen? Ik zal eerlijk zijn. Ik ben er bijna. Maar ik zou wel graag een 7 vooraan zien op de weegschaal. 79 kilo of zo. Nog drie kilo te gaan. Dat zou psychologisch voor mij zalige zijn. En dan komt de belangrijkste opdracht: op gewicht blijven. Dus onder die 80. Als ik dat voor mekaar zou kunnen krijgen, de komende jaren, met sporten en gezond eten, dan zal ik pas echt happy zijn. Want een jojo wil ik echt niet worden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer