Vandaag is internationale paella-dag. Ik weet niet of veel mensen door de week deze beroemde schotel zelf zullen klaarmaken, maar je kunt natuurlijk kant- en klare paella kopen in de supermarkt of bij de delicatessenwinkel. Maar in Spanje is het natuurlijk wel een soort van feestdag.
Want de paella is één van de nationale gerechten van Spanje. Oorspronkelijk komt de paella trouwens uit Valencia en bevat die, en dat hangt een beetje af van de regio: rijst, kip of konijn, zeevruchten, tomaten, witte bonen uit Valencia, snijbonen, erwtjes en/of saffraan. De rijst wordt sowieso klaargemaakt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, en het liefst buiten, op een met houtskool verhitte paella-pan.
Toch moet je niet elke rijstschotel die bereid wordt in zo’n grote pan meteen paella noemen. Dat hebben we vorige vrijdag nog eens gemerkt. Toen we in het fantastische La Barra van de beroemde Catalaanse chef Carles Abellan gingen dineren met Marc Coucke en z’n vrouw Nathalie en hun dochter Alysée probeerde ik hen de zalige paella met garnalen aan te prijzen, omdat dat zo’n geweldige “paella” was.
Maar toen de chef dat hoorde corrigeerde hij me meteen: zijn gebakken rijstschotel is eigenlijk geen paella. Het is er wel familie van of zo, maar noem het zeker niet paella. Die schotel is volgens de echte chefs namelijk echt de specialiteit van Valencia, en de rijstschotel die hij bereid wordt anders gemaakt en heeft echt een verschillende textuur en smaak. Kan goed zijn. Maar lekker is het in elk geval wel. Als je ooit in Barcelona bent, dan moet je de gebakken rijst met garnalen zeker proeven. Indrukwekkend lekker!
https://wouldbechef.be/restaurant/topsensatie-la-barra-carles-abellan/
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer