Is dit een paella of niet?
Nieuws

Is dit een paella of niet?

Vandaag is internationale paella-dag. Ik weet niet of veel mensen door de week deze beroemde schotel zelf zullen klaarmaken, maar je kunt natuurlijk kant- en klare paella kopen in de supermarkt of bij de delicatessenwinkel. Maar in Spanje is het natuurlijk wel een soort van feestdag.

Want de paella is één van de nationale gerechten van Spanje. Oorspronkelijk komt de paella trouwens uit Valencia en bevat die, en dat hangt een beetje af van de regio: rijst, kip of konijn, zeevruchten, tomaten,  witte bonen uit Valencia, snijbonen, erwtjes en/of saffraan. De rijst wordt sowieso klaargemaakt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, en het liefst buiten, op een met houtskool verhitte paella-pan.

Toch moet je niet elke rijstschotel die bereid wordt in zo’n grote pan meteen paella noemen. Dat hebben we vorige vrijdag nog eens gemerkt. Toen we in het fantastische La Barra van de beroemde Catalaanse chef Carles Abellan gingen dineren met Marc Coucke en z’n vrouw Nathalie en hun dochter Alysée probeerde ik hen de zalige paella met garnalen aan te prijzen, omdat dat zo’n geweldige “paella” was.

Maar toen de chef dat hoorde corrigeerde hij me meteen: zijn gebakken rijstschotel is eigenlijk geen paella. Het is er wel familie van of zo, maar noem het zeker niet paella. Die schotel is volgens de echte chefs namelijk echt de specialiteit van Valencia, en de rijstschotel die hij bereid wordt anders gemaakt en heeft echt een verschillende textuur en smaak. Kan goed zijn. Maar lekker is het in elk geval wel. Als je ooit in Barcelona bent, dan moet je de gebakken rijst met garnalen zeker proeven. Indrukwekkend lekker!

https://wouldbechef.be/restaurant/topsensatie-la-barra-carles-abellan/

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer