Vandaag is internationale paella-dag. Ik weet niet of veel mensen door de week deze beroemde schotel zelf zullen klaarmaken, maar je kunt natuurlijk kant- en klare paella kopen in de supermarkt of bij de delicatessenwinkel. Maar in Spanje is het natuurlijk wel een soort van feestdag.
Want de paella is één van de nationale gerechten van Spanje. Oorspronkelijk komt de paella trouwens uit Valencia en bevat die, en dat hangt een beetje af van de regio: rijst, kip of konijn, zeevruchten, tomaten, witte bonen uit Valencia, snijbonen, erwtjes en/of saffraan. De rijst wordt sowieso klaargemaakt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, en het liefst buiten, op een met houtskool verhitte paella-pan.
Toch moet je niet elke rijstschotel die bereid wordt in zo’n grote pan meteen paella noemen. Dat hebben we vorige vrijdag nog eens gemerkt. Toen we in het fantastische La Barra van de beroemde Catalaanse chef Carles Abellan gingen dineren met Marc Coucke en z’n vrouw Nathalie en hun dochter Alysée probeerde ik hen de zalige paella met garnalen aan te prijzen, omdat dat zo’n geweldige “paella” was.
Maar toen de chef dat hoorde corrigeerde hij me meteen: zijn gebakken rijstschotel is eigenlijk geen paella. Het is er wel familie van of zo, maar noem het zeker niet paella. Die schotel is volgens de echte chefs namelijk echt de specialiteit van Valencia, en de rijstschotel die hij bereid wordt anders gemaakt en heeft echt een verschillende textuur en smaak. Kan goed zijn. Maar lekker is het in elk geval wel. Als je ooit in Barcelona bent, dan moet je de gebakken rijst met garnalen zeker proeven. Indrukwekkend lekker!
https://wouldbechef.be/restaurant/topsensatie-la-barra-carles-abellan/
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer