Is dit een paella of niet?

Vandaag is internationale paella-dag. Ik weet niet of veel mensen door de week deze beroemde schotel zelf zullen klaarmaken, maar je kunt natuurlijk kant- en klare paella kopen in de supermarkt of bij de delicatessenwinkel. Maar in Spanje is het natuurlijk wel een soort van feestdag.

Want de paella is één van de nationale gerechten van Spanje. Oorspronkelijk komt de paella trouwens uit Valencia en bevat die, en dat hangt een beetje af van de regio: rijst, kip of konijn, zeevruchten, tomaten,  witte bonen uit Valencia, snijbonen, erwtjes en/of saffraan. De rijst wordt sowieso klaargemaakt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, en het liefst buiten, op een met houtskool verhitte paella-pan.

Toch moet je niet elke rijstschotel die bereid wordt in zo’n grote pan meteen paella noemen. Dat hebben we vorige vrijdag nog eens gemerkt. Toen we in het fantastische La Barra van de beroemde Catalaanse chef Carles Abellan gingen dineren met Marc Coucke en z’n vrouw Nathalie en hun dochter Alysée probeerde ik hen de zalige paella met garnalen aan te prijzen, omdat dat zo’n geweldige “paella” was.

Maar toen de chef dat hoorde corrigeerde hij me meteen: zijn gebakken rijstschotel is eigenlijk geen paella. Het is er wel familie van of zo, maar noem het zeker niet paella. Die schotel is volgens de echte chefs namelijk echt de specialiteit van Valencia, en de rijstschotel die hij bereid wordt anders gemaakt en heeft echt een verschillende textuur en smaak. Kan goed zijn. Maar lekker is het in elk geval wel. Als je ooit in Barcelona bent, dan moet je de gebakken rijst met garnalen zeker proeven. Indrukwekkend lekker!