Pa'lais, een vegan alternatief voor smeerkaas.
Nieuws

Pa’lais, een vegan alternatief voor smeerkaas.

Ik zal maar met de deur in huis vallen: ik ben een echte kaasliefhebber. Vaak op restaurant laat ik de desserts aan mijn neus voorbij gaan, alleen maar om de kaaskar nog eens voor te laten rijden. Ik hou van werkelijk alle soorten kaas: zachte en harde, ze mogen een stukje stinken, en een goede schimmelkaas gaat er ook in. Ook in bereidingen vind ik kaas lekker en  ik smeer het ook gewoon graag op mijn boterham. Ik heb wel eens gezegd dat ik misschien wel zonder vlees zou kunnen leven, maar zonder kaas, neen, dat lijkt me bijna niet te doen.

Het lijkt me voor veganisten ook één van de moeilijkste opdrachten. Omdat veganisten geen enkel dierlijk product willen consumeren, dus ook geen eieren of zuivel moeten ze wel op  zoek gaan naar vervangers voor deze producten. En ook al staat men daar heel erg ver in, en zijn veel veganisten perfect gelukkig met de alternatieven, toch denk ik altijd: zo’n lekkere laag smeerkaas op de boterham, ik zou het toch niet kunnen missen.

Maar dit gezegd zijnde ben ik wel altijd reuze benieuwd om de alternatieven uit te proberen. dus wou ik echt wel eens Pa’lais ontdekken. Pa’lais is een roomkaas-achtige spread, gefermenteerd volgens traditionele kaasbereidingsmethoden. Maar wel gemaakt van vers gemalen biologische cashewnoten en amandelen.

Ze noemen zichzelf bij Pa’lais de zuivel van de toekomst, want hun spreads zijn naar eigen zeggen gezonder dan traditionele smeerkaas. Cashewnoten en amandelen zijn een goede bron van antioxidanten, ijzer, zink, mangaan en vitamines B, E en K. Verder bevat Pa’lais geen kokosolie, zetmeel, additieven, kleurstoffen, emulgatoren of zoetstoffen. Pa’lais is bio, vegan, rauw, lacto-gefermenteerd en… lekker?

Dat laatste is natuurlijk een kwestie van smaak. Maar ik wou het wel eens uitproberen. Er bestaan een viertal varianten: Blanc (die je kunt smeren als een roomkaas, maar ook gebruiken in bijvoorbeeld pizza’s en lasagnes). Vert, met komkommer, knoflook en kruiden. Jaune, met de smaak van mango en chili, zoeter maar ook pittiger. En tenslotte Mauve (voor de Marc Couckes van deze wereld?) met toetsen van kaneel en cranberry.

Eerlijk: ik vond ze best lekker. De paarse is iets minder mijn ding, en dat heeft niks te maken met het feit dat ik eerder Club Brugge-supporter ben. Maar ik moet altijd een beetje uitkijken met kaneel en zeker in combinatie met de bessensmaak was het net iets te speciaal voor mij, maar dat is een kwestie van smaak. De andere spreads vond ik best wel lekker. De textuur is wat anders dan bij smeerkaas, de smeuïgheid ook. Er zit iets meer korrel nog in. Maar het is zeker een mooi product.

Puur, ja. Maar toch vooral om iets mee te doen in de keuken. Een belegde boterham met Pa’lais en verse groentjes? Deal. Lekker. Als extra touche in een gerechtje? Echt doen. Is het ook echt even lekker als kaas? Het is gewoon iets anders. Het is geen kaas. Het is een ander product, dat zelfde toepassingen kent in de keuken, maar op een andere manier wordt gemaakt, en ook anders moet worden bekeken en geproefd vind ik. Maar zeker een eerlijk, mooi product!

Het is een goede zaak dat ook de alternatieven voor zuivel steeds lekkerder en kwalitatiever worden. En dan is Pa’lais voor mij echt wel een mooie culinaire innovatie. Prima voor de veganisten die dit soort lekkere producten echt wel verdienen. Maar ook fijn voor mensen zoals ik, die voor alles openstaan, en die zichzelf flexitariër noemen. Soms eten we vlees, soms niet. Soms gaan we voor echte kaas. Maar op een ander moment is het ook gewoon leuk om eens iets nieuws te proberen. Zoals Pa’lais dus.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer

Breaking news: dit zijn de (nieuwe) sterren in de Michelin Gids

Daarnet werd in Antwerpen de nieuwe Michelin gids voorgesteld. Altijd een spannend moment voor de chefs die natuurlijk hopen dat ze voor hun restaurants een ster, misschien twee, en wie weet drie sterren kunnen binnenhalen … Lees meer

Mom with her 4 years old daughter are cooking in the kitchen to Mothers day

Een verschrikkelijk lekker weekmenu voor de schrikkelweek

Deze week krijgen we een dagje extra. Eens om de vier jaar komt er in een schrikkeljaar een 29ste februari bij, en dat is deze week dus het geval. Dat is dus een dagje langer werken, ja … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer