Pa'lais, een vegan alternatief voor smeerkaas.
Nieuws

Pa’lais, een vegan alternatief voor smeerkaas.

Ik zal maar met de deur in huis vallen: ik ben een echte kaasliefhebber. Vaak op restaurant laat ik de desserts aan mijn neus voorbij gaan, alleen maar om de kaaskar nog eens voor te laten rijden. Ik hou van werkelijk alle soorten kaas: zachte en harde, ze mogen een stukje stinken, en een goede schimmelkaas gaat er ook in. Ook in bereidingen vind ik kaas lekker en  ik smeer het ook gewoon graag op mijn boterham. Ik heb wel eens gezegd dat ik misschien wel zonder vlees zou kunnen leven, maar zonder kaas, neen, dat lijkt me bijna niet te doen.

Het lijkt me voor veganisten ook één van de moeilijkste opdrachten. Omdat veganisten geen enkel dierlijk product willen consumeren, dus ook geen eieren of zuivel moeten ze wel op  zoek gaan naar vervangers voor deze producten. En ook al staat men daar heel erg ver in, en zijn veel veganisten perfect gelukkig met de alternatieven, toch denk ik altijd: zo’n lekkere laag smeerkaas op de boterham, ik zou het toch niet kunnen missen.

Maar dit gezegd zijnde ben ik wel altijd reuze benieuwd om de alternatieven uit te proberen. dus wou ik echt wel eens Pa’lais ontdekken. Pa’lais is een roomkaas-achtige spread, gefermenteerd volgens traditionele kaasbereidingsmethoden. Maar wel gemaakt van vers gemalen biologische cashewnoten en amandelen.

Ze noemen zichzelf bij Pa’lais de zuivel van de toekomst, want hun spreads zijn naar eigen zeggen gezonder dan traditionele smeerkaas. Cashewnoten en amandelen zijn een goede bron van antioxidanten, ijzer, zink, mangaan en vitamines B, E en K. Verder bevat Pa’lais geen kokosolie, zetmeel, additieven, kleurstoffen, emulgatoren of zoetstoffen. Pa’lais is bio, vegan, rauw, lacto-gefermenteerd en… lekker?

Dat laatste is natuurlijk een kwestie van smaak. Maar ik wou het wel eens uitproberen. Er bestaan een viertal varianten: Blanc (die je kunt smeren als een roomkaas, maar ook gebruiken in bijvoorbeeld pizza’s en lasagnes). Vert, met komkommer, knoflook en kruiden. Jaune, met de smaak van mango en chili, zoeter maar ook pittiger. En tenslotte Mauve (voor de Marc Couckes van deze wereld?) met toetsen van kaneel en cranberry.

Eerlijk: ik vond ze best lekker. De paarse is iets minder mijn ding, en dat heeft niks te maken met het feit dat ik eerder Club Brugge-supporter ben. Maar ik moet altijd een beetje uitkijken met kaneel en zeker in combinatie met de bessensmaak was het net iets te speciaal voor mij, maar dat is een kwestie van smaak. De andere spreads vond ik best wel lekker. De textuur is wat anders dan bij smeerkaas, de smeuïgheid ook. Er zit iets meer korrel nog in. Maar het is zeker een mooi product.

Puur, ja. Maar toch vooral om iets mee te doen in de keuken. Een belegde boterham met Pa’lais en verse groentjes? Deal. Lekker. Als extra touche in een gerechtje? Echt doen. Is het ook echt even lekker als kaas? Het is gewoon iets anders. Het is geen kaas. Het is een ander product, dat zelfde toepassingen kent in de keuken, maar op een andere manier wordt gemaakt, en ook anders moet worden bekeken en geproefd vind ik. Maar zeker een eerlijk, mooi product!

Het is een goede zaak dat ook de alternatieven voor zuivel steeds lekkerder en kwalitatiever worden. En dan is Pa’lais voor mij echt wel een mooie culinaire innovatie. Prima voor de veganisten die dit soort lekkere producten echt wel verdienen. Maar ook fijn voor mensen zoals ik, die voor alles openstaan, en die zichzelf flexitariër noemen. Soms eten we vlees, soms niet. Soms gaan we voor echte kaas. Maar op een ander moment is het ook gewoon leuk om eens iets nieuws te proberen. Zoals Pa’lais dus.

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2942

Publiciteit: Win een citytrip naar Barcelona met Caractère

Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer