Kook je pasta op de juiste manier: de zeven regels

We eten allemaal al eens graag pasta. Maar vaak koken we die gewoon verkeerd. Vraag maar eens aan een echte italiaan: deze zeven regels om je pasta te koken zijn gouden tips!

1. KOOK JE PASTA IN VOLDOENDE WATER

Pasta moet je koken in heel veel water. Niet zoveel dat de ketel overkookt, dat niet, maar wel altijd ruim voldoende water. De pasta heeft ruim sop nodig om gelijkmatig te koken en niet te kleven.

2. VOEG VOLDOENDE ZOUT TOE AAN HET WATER

Een snuifje zout is gewoon te weinig. Wanneer je echt een smakelijke pasta wil dan moet dat snuifje een flinke snuif zijn. Het versnelt het kookproces niet, zoals je hier en daar zult lezen, wel integendeel, maar voor de smaak maakt het een wereld van verschil.

3. LEG EEN HOUTEN SPATEL OP JE KOOKPOT

Deze truc is dan wel weer juist. Als je niet wilt dat je ketel overkookt leg je best een houten lepel over de pan. De belletjes die ontstaan bij het koken raken dan de lepel, die kouder is dan 100 graden en ze breken, en het vocht valt zo licht afgekoeld terug in het midden van de ketel. Overkoken zal dan niet (meer zo snel) gebeuren.

4. VOEG GEEN OLIJFOLIE TOE AAN HET WATER

Veel mensen doen dat, ze denken dat de pasta dan minder zal kleven. Maar het gevolg is dat de pasta ook moeilijker gaat binden met de saus. Niet doen. Als je voldoende water gebruikt, het water eens goed laat draaien in de pot en de pasta rechtstreeks van het water in de saus doet is er geen probleem met plakken.

5. OVERKOOK JE PASTA NOOIT

Al dente, al dente, al dente. Het zijn eigenlijk de drie belangrijkste regels bij het koken van pasta. Plat gekookte pasta is een schande. Het is niet lekker meer. Je hebt dat beetje beet gewoon nodig.

6. GIET JE PASTA NIET AF

Doe je pasta rechtstreeks van het kokende water in je saus. Dat beetje kookvocht dat zo mee in je saus gaat helpt om de binding te maken tussen pasta en saus.

7. KOOK JE PASTA IN DE SAUS

Eigenlijk is dit nog de allerbeste tip. Wanneer je een echt lekkere pastaschotel wil maken, dan moeten de saus en de pasta één worden. Een goede truc is om je pasta in je saus te koken. Of wat je ook kunt doen is de pasta 3 à 4 minuutjes minder lang koken dan de aangegeven tijd op het pakje, en dan nog enkele minuten verder laten sudderen tot de pasta al dente is.