We eten allemaal al eens graag pasta. Maar vaak koken we die gewoon verkeerd. Vraag maar eens aan een echte italiaan: deze zeven regels om je pasta te koken zijn gouden tips!
Pasta moet je koken in heel veel water. Niet zoveel dat de ketel overkookt, dat niet, maar wel altijd ruim voldoende water. De pasta heeft ruim sop nodig om gelijkmatig te koken en niet te kleven.
Een snuifje zout is gewoon te weinig. Wanneer je echt een smakelijke pasta wil dan moet dat snuifje een flinke snuif zijn. Het versnelt het kookproces niet, zoals je hier en daar zult lezen, wel integendeel, maar voor de smaak maakt het een wereld van verschil.
Deze truc is dan wel weer juist. Als je niet wilt dat je ketel overkookt leg je best een houten lepel over de pan. De belletjes die ontstaan bij het koken raken dan de lepel, die kouder is dan 100 graden en ze breken, en het vocht valt zo licht afgekoeld terug in het midden van de ketel. Overkoken zal dan niet (meer zo snel) gebeuren.
Veel mensen doen dat, ze denken dat de pasta dan minder zal kleven. Maar het gevolg is dat de pasta ook moeilijker gaat binden met de saus. Niet doen. Als je voldoende water gebruikt, het water eens goed laat draaien in de pot en de pasta rechtstreeks van het water in de saus doet is er geen probleem met plakken.
Al dente, al dente, al dente. Het zijn eigenlijk de drie belangrijkste regels bij het koken van pasta. Plat gekookte pasta is een schande. Het is niet lekker meer. Je hebt dat beetje beet gewoon nodig.
Doe je pasta rechtstreeks van het kokende water in je saus. Dat beetje kookvocht dat zo mee in je saus gaat helpt om de binding te maken tussen pasta en saus.
Eigenlijk is dit nog de allerbeste tip. Wanneer je een echt lekkere pastaschotel wil maken, dan moeten de saus en de pasta één worden. Een goede truc is om je pasta in je saus te koken. Of wat je ook kunt doen is de pasta 3 à 4 minuutjes minder lang koken dan de aangegeven tijd op het pakje, en dan nog enkele minuten verder laten sudderen tot de pasta al dente is.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer