Peter Goossens erg boos op de overheid!

De godfather van de Belgische gastronomie, onze enige chef met drie Michelin-sterren is boos. Enkele weken geleden had ik een interview met hem, voor mijn Kook Uw Eigen Potcast, waarin hij al aangaf dat de overheid niet duidelijk communiceerde over de horeca. Peter had wel geprobeerd om overleg te plegen met de diverse ministers maar vertelde dat de communicatie zeer stroef verliep. En dat vond hij toen al erg frustrerend.

In de interviews die Peter de voorbije dagen heeft gegeven gaat hij nog een stap verder. Hij zegt dat het voelt alsof de overheid “de handen van de horeca heeft afgehakt”. Peter begrijpt dat het openen van restaurants niet evident is, maar smeekt net als de rest van de sector om een perspectief te krijgen. Wat gaat er wanneer weer mogelijk zijn? Dat is totaal onbekend. Niemand weet het, en dat is ontzettend frustrerend voor de sector waar toch heel veel mensen in werken, en waar het water aan de lippen staat. Meer nog: waar misschien wel 1 op de 3 zaken kopje onder zal gaan.

In vele andere landen is er wel een soort van timeline opgesteld. In Nederland gaan de terrassen weer open op 1 juni om maar iets te zeggen. In Italië, Polen en delen van Duitsland gaat de horeca zelfs nu alweer van start, mits het respecteren van de nodige maatregelen, dat spreekt voor zich. Maar bij ons communiceert de overheid voorlopig niet goed, en wordt er nu perspectief geboden.

Ik snap de frustratie van Peter en de rest van de horeca zeer goed. En ik hoop dat er snel een duidelijk plan komt. Desnoods zegt men dat de restaurants pas weer open gaan in juli, maar zorg er wel voor dat de mensen in deze mooie maar zo hard getroffen sector enig perspectief krijgen. Het zal aarzelend zijn, de eerste keer dat ik weer op restaurant ga, maar ik kijk er wel ontzettend naar uit!

 

Hier kun je al podcasts beluisteren, ook die met Peter.