De godfather van de Belgische gastronomie, onze enige chef met drie Michelin-sterren is boos. Enkele weken geleden had ik een interview met hem, voor mijn Kook Uw Eigen Potcast, waarin hij al aangaf dat de overheid niet duidelijk communiceerde over de horeca. Peter had wel geprobeerd om overleg te plegen met de diverse ministers maar vertelde dat de communicatie zeer stroef verliep. En dat vond hij toen al erg frustrerend.
In de interviews die Peter de voorbije dagen heeft gegeven gaat hij nog een stap verder. Hij zegt dat het voelt alsof de overheid “de handen van de horeca heeft afgehakt”. Peter begrijpt dat het openen van restaurants niet evident is, maar smeekt net als de rest van de sector om een perspectief te krijgen. Wat gaat er wanneer weer mogelijk zijn? Dat is totaal onbekend. Niemand weet het, en dat is ontzettend frustrerend voor de sector waar toch heel veel mensen in werken, en waar het water aan de lippen staat. Meer nog: waar misschien wel 1 op de 3 zaken kopje onder zal gaan.
In vele andere landen is er wel een soort van timeline opgesteld. In Nederland gaan de terrassen weer open op 1 juni om maar iets te zeggen. In Italië, Polen en delen van Duitsland gaat de horeca zelfs nu alweer van start, mits het respecteren van de nodige maatregelen, dat spreekt voor zich. Maar bij ons communiceert de overheid voorlopig niet goed, en wordt er nu perspectief geboden.
Ik snap de frustratie van Peter en de rest van de horeca zeer goed. En ik hoop dat er snel een duidelijk plan komt. Desnoods zegt men dat de restaurants pas weer open gaan in juli, maar zorg er wel voor dat de mensen in deze mooie maar zo hard getroffen sector enig perspectief krijgen. Het zal aarzelend zijn, de eerste keer dat ik weer op restaurant ga, maar ik kijk er wel ontzettend naar uit!
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer