Piet Huysentruyt niet langer aan het roer Likoké

Opvallend nieuws vandaag in Het Laatste Nieuws. Journalist Marc Coenegracht heeft een groot gesprek gehad met de beroemdste Belgische TV-kok van de voorbije decennia, Piet Huysentruyt. In dat interview kondigt Piet aan dat zijn zoon Cyriel het roer overneemt in Likoké, zijn gerenommeerde sterrenrestaurant in Les Vans in de Ardèche.

Ik ken Piet al van toen ik als 21-jarige voor het eerst in een sterrenrestaurant ging eten, een kwart eeuw geleden dus, en dat was in Piet zijn restaurant in Wortegem-Petegem. Piet kookte daar echt indrukwekkend. Verrassend, vernieuwend, anders dan alle andere chefs. later werd hij de gevierde TV-chef en verkocht hij massaal veel boeiende en goed gemaakte kookboeken met toegankelijke recepten met een twist. Maar de laatste jaren was het wat stiller rond Piet geworden, sinds hij verdween van TV.

Piet is 56 en geeft toe dat hij de voorbije jaren te vaak ongelukkig rondliep. Hij vertelde mij zelf nog dat hij voor een stuk kapot gewerkt is. En daarom schrik ik er niet van dat Cyriel, z’n zoon de leiding van Likoké van z’n vader overneemt. Piet wil eventueel in Zuid-Afrika gaan wonen, en daar een tweede Likoké openen.

Ik had het eigenlijk al een beetje in het snotje moeten hebben. Piet vraagt al jaren wanneer we eens langskomen in Les Vans, en nu heb ik hem een maand geleden gecontacteerd dat we deze zomer wel eens willen langskomen. Hij heeft een tafeltje geregeld, maar uiteindelijk ging de boeking toch via Cyriel die moest checken of er nog wel plaats was. Piet had duidelijk al wat afstand genomen. Bon, ik hoop dat Piet er op 17 juli zal zijn, als we er gaan dineren. En anders kom ik wel eens naar Zuid-Afrika copain! Succes met alles wat je nog onderneemt chef!