Plots ging die brommer tegen de vlakte

Ik kwam hier in Barcelona met mijn karretje vol lekkers van de markt en ik stond rustig voor het verkeerslicht te wachten. En ik zag het gewoon gebeuren. Voor m’n neus. Zo’n kerel op zo’n klein brommertje kwam gezwind door de straat gereden. Hij was op zijn Spaans gekleed: korte broek. Hemdje dat half open hing. En van die open schoenen. Hoe noem je die? Sandalen zonder een riempje? Inschuivers. Zoiets. Enfin: niet de ideale outfit om op zo’n vespa rond te rijden. Maar het is zomer, en dit is Spanje.

En ik heb geen idee hoe het precies fout ging, maar net toen hij het kruispunt over was gereden ging hij mega hard tegen de grond. Enfin, ik heb wel iets van een idee. Hij haperde gewoon aan van die verkeersremmers die in feite de fietsers en de mensen op de step en chauffeurs van vespa’s en kleine brommertjes moeten beschermen tegen de voorbijrazende auto’s en vrachtwagens. Maar toen hij een fietser probeerde voorbij te rijden haperde hij zelf aan die bult op de weg. En daar ging hij. Tegen de vlakte. Met een stevige smak.

Gelukkig had de jongen wel een helm op. Want voor de rest was hij flink beschadigd. Schaafwonden vooral. Maar die kunnen flink bloeden. Op z’n elleboog. Aan z’n enkel. Niet zo fraai om te zien. Toen ik met mijn karretje de straat overstak om hem te helpen waren er gelukkig al een paar mensen op hem afgesneld. Hij deed z’n helm af en begon met z’n niet beschadigde GSM meteen te bellen. Naar z’n lief denk ik, en hij legde haar omslachtig uit wat er was gebeurd.

Het is al de derde keer dat ik hier in Barcelona zo’n ongeval zie gebeuren voor m’n neus. Eén keer met zo’n brommertje nu, maar de vorige twee keer was met een elektrische step. En die ongevallen waren nog een pak erger. Eén keer zag ik een groep met een begeleider over de dijk rijden aan Barceloneta en een dame op leeftijd (gelukkig ook met helm) heeft met haar step over zo’n drempel een halve salto gemaakt. Die was er niet zo goed aan toe eerlijk gezegd. Daar kwam zeker een ambulance aan te pas.

Wat ik maar wil zeggen: het huren van steps en brommertjes is super populair in Barcelona. Locals rijden er graag mee rond maar ook heel veel toeristen. En die zijn niet altijd even goed voorbereid en beschermd zie ik vaak. Dus als je ooit in Barcelona bent: wees alstublieft voorzichtig met dat soort dingen: steps en brommertjes. En kijk goed uit, want die drempels en verkeersremmers liggen hier werkelijk overal, en ik heb mensen al lelijke acrobatie zien uithalen met zeer pijnlijke gevolgen.