We zouden morgen eigenlijk naar Noord-Italië reizen met enkele vrienden. Maar op aanraden van de Italiaanse locals hebben we die volledige trip gecanceld… ze hebben ons namelijk aangeraden om geen onnodige risico’s te nemen omdat het corona-virus daar welig tuurt, dus we blijven gewoon in Barcelona. Veilig. Thuis. Het zekere voor het onzekere nemen. Dachten we…
Maar daarnet wandelden we van het geweldige restaurant Disfrutar, waar we zijn gaan lunchen, en waar ik later ga over schrijven, naar huis. Goed gezind. Gelukkig. Voldaan. En zo passeerden we 20 minuten geleden voorbij het grote Hospital Clinic de Barcelona, letterlijk op 150 meter van onze flat. En daar stond het tien minuten geleden dus vol met cameraploegen en journalisten…
Wat blijkt, in dat hospitaal vlakbij, is vandaag de eerste lokale corona-patiënt opgenomen. Een 36-jarige vrouw die onlangs naar Noord-Italië is gereisd en de ziekte daar blijkbaar heeft opgelopen. Eerlijk: dat is toch wel even slikken. Niet naar Italië reizen om geen risico’s te nemen, en intussen zit het virus op een paar tientallen meters van ons flatje.
De bevolking van Barcelona loopt overigens nog altijd vrolijk rond het ziekenhuis alsof er niks aan de hand is. En ik snap ze wel. Het virus gaat niet door muren heen. En ik ben zelf ook niet in paniek. Maar ik besef elke seconde meer dat dit een ernstige bedreiging is voor de volksgezondheid, en dat het virus voorlopig niet te stoppen lijkt… en dat voelt niet echt comfortabel.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer