Ik reik deze week zeven pluimen uit aan de culinaire toppers van het voorbije jaar. Vandaag pluim nummer vijf en die geef ik aan het restaurant dat mij prijs kwaliteit in Barcelona het meeste kon bekoren. Robata is nog steeds behoorlijk nieuw, maar intussen een absolute hot spot geworden. Sinds ik het een paar keer heb vermeld op de blog krijg ik bijna elke week foto’s en berichtjes van lezers die mijn grote enthousiasme delen voor deze hippe Japanner. Want ook al is het interieur op een hedendaagse manier heel chique, de prijzen blijven toch opvallend democratisch. Geen wonder dat dit restaurant (dat overigens doorlopend open is van de lunch tot ’s nachts) constant vol zit.
Robata is Japans voor barbecue, en dat kun je hier eten. Moet je zeker doen: Yakitori, de brochettes van kip, Solomillo, brochette van rundsvlees en zeker ook die van groene asperges, gegrild op de Japanse barbecue zijn zalig. Maar ook de sashimi is van topkwaliteit! En vergeet zeker ook de Chicken Yakisoba niet, gewokte noodels met groenten en kip, maar oh zo heerlijk. Neem één portie om te delen met z’n tweetjes, tussen al het andere lekkers door.
En dan zwijg ik nog over de sushi. Die zijn overheerlijk en vooral verrassend. Eerder op z’n Amerikaans wel qua smaakcombinaties. Wat gedacht van uramaki La Maffia met mozarella, zongedroogde tomaatjes en zalm? Of helemaal wild: Sexy Tuna met gekarameliseerde uramaki met tonijn, roomkaas en aardbei. Die nemen wij vaak als laatste, omdat die zoet zijn en hartig tegelijk, en voor ons dus een prima vervanger voor dessert.
Zelf drink ik hier graag de Spanish White Guerilla, een Albarino, en een uitstekende begeleider bij deze keuken, en die kost zelfs minder dan twintig euro voor een fles. Waar kom je nog zo’n prijzen tegen in een hip restaurant in Europa? Kortom: helemaal niet duur, zeer lekker, echt een place to be! Ga je op city trip naar Barcelona, en wil je betaalbaar en ontzettend lekker eten, ga er zeker eens heen, met mijn groeten.
Enric Granados 55
08008 Barcelona
0034 937 826 000
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer