Ik reik deze week zeven pluimen uit aan de culinaire toppers van het voorbije jaar. Vandaag pluim nummer vijf en die geef ik aan het restaurant dat mij prijs kwaliteit in Barcelona het meeste kon bekoren. Robata is nog steeds behoorlijk nieuw, maar intussen een absolute hot spot geworden. Sinds ik het een paar keer heb vermeld op de blog krijg ik bijna elke week foto’s en berichtjes van lezers die mijn grote enthousiasme delen voor deze hippe Japanner. Want ook al is het interieur op een hedendaagse manier heel chique, de prijzen blijven toch opvallend democratisch. Geen wonder dat dit restaurant (dat overigens doorlopend open is van de lunch tot ’s nachts) constant vol zit.
Robata is Japans voor barbecue, en dat kun je hier eten. Moet je zeker doen: Yakitori, de brochettes van kip, Solomillo, brochette van rundsvlees en zeker ook die van groene asperges, gegrild op de Japanse barbecue zijn zalig. Maar ook de sashimi is van topkwaliteit! En vergeet zeker ook de Chicken Yakisoba niet, gewokte noodels met groenten en kip, maar oh zo heerlijk. Neem één portie om te delen met z’n tweetjes, tussen al het andere lekkers door.
En dan zwijg ik nog over de sushi. Die zijn overheerlijk en vooral verrassend. Eerder op z’n Amerikaans wel qua smaakcombinaties. Wat gedacht van uramaki La Maffia met mozarella, zongedroogde tomaatjes en zalm? Of helemaal wild: Sexy Tuna met gekarameliseerde uramaki met tonijn, roomkaas en aardbei. Die nemen wij vaak als laatste, omdat die zoet zijn en hartig tegelijk, en voor ons dus een prima vervanger voor dessert.
Zelf drink ik hier graag de Spanish White Guerilla, een Albarino, en een uitstekende begeleider bij deze keuken, en die kost zelfs minder dan twintig euro voor een fles. Waar kom je nog zo’n prijzen tegen in een hip restaurant in Europa? Kortom: helemaal niet duur, zeer lekker, echt een place to be! Ga je op city trip naar Barcelona, en wil je betaalbaar en ontzettend lekker eten, ga er zeker eens heen, met mijn groeten.
Enric Granados 55
08008 Barcelona
0034 937 826 000
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer