Prachtige eerste dag in Zuid-Tirol

Vakantie binnen de vakantie, wat een luxe. Gisteren zijn we gearriveerd in Zuid-Tirol. We vlogen op Venetië en van daaruit is het maar twee en een half uur rijden naar de Noordelijke autonome Italiaanse provincie Zuid-Tirol.

Het was een superrit in de volle zon, en eenmaal gearriveerd in het imposante Parkhotel Laurin in het centrum van Bolzano stond ons meteen al een gevulde namiddag te wachten.

Maar we begonnen in stijl met een glaasje uitstekende plaatselijke Chardonnay van Alois Lageder, één van de beroemdste wijnbouwers, die we vandaag trouwens zijn gaan bezoeken. Het glaasje wijn en de lekkere plaatselijke tapas-achtige hapjes op het terras van het hotel waren een heerlijk lichte lunch.

Om drie uur stond onze sympathieke gids Elizabeth ons op te wachten op de Waltherplatz, het centrale plein voor een zeer leerrijke rondleiding door de mooie verzorgde stad Bolzano.

Elisabeth vertelde ons over de geschiedenis, hoe deze streek een perfecte mix is geworden tussen de Duitse-Oostenrijkse manier van leven, degelijk, en economisch zeer succesvol, met veel klassieke architectuur en een typische authentieke Tiroolse keuken maar ook de meer flamboyante Italiaanse joie-de-vivre, met alle plezierige kantjes van die Zuiderse flair.

We bezochten kerken en pleinen, kleine straatjes en winkeltjes, een zalig rooftopterras, en ook een geweldige versmarkt die elke dag open is, en waar je de mooiste groenten en fruit, maar ook het typische speck en de lekkere bergkazen kopen kunt.

Intussen scheen de zon uitgebreid op onze vakantiehoofden. Typisch zo blijkt, want Bolzano en de streek errond kennen een soort van microklimaat. Het koude weer met de regen uit het Noorden raakt de Alpen nauwelijks over, en de warmte en de zon uit het Zuiden zorgen dat het een heerlijke plek is om te wonen of voor vakantie.

Na deze superinteressante rondleiding konden we even uitpuffen om daarna lekker te gaan dineren in het chique restaurant Laurin in ons hotel samen met Antonia, de sympathieke PR-vrouw van Zuid-Tirol.

We kregen een zeer uitgebreide diner aangeboden met o.a. een succulent stukje zalm en zeebaars, en een zeer grappig dessertje in de vorm van een badkuipje met een marsepeinen eendje op de rand en lekkere ananas onder een schuim van mango. Grappig gevonden.

Het hoogtepunt van de maaltijd was voor mij de risotto die echt superlekker was. Chef Manuel Astuto staat dan ook bekend als één van de beste risotto-chefs van Italië en wordt soms zelfs tot in Amerika uitgenodigd om daar zijn specialiteit te bereiden.

De hele maaltijd werd begeleid met de meest uitstekende wijnen, allemaal uit deze prachtige regio. Heel veel frisse witte wijnen, die vaak op meer dan duizend meter hoogte in de bergen worden gemaakt, maar ook enkele mooie rode wijnen.

Vandaag zijn we trouwens enkele van die wijngaarden gaan bezoeken, het verslag hiervan volgt snel! Of volg alles op de voet via mijn sociale media, vooral via Instagram kun je de hele dag updates krijgen. Klik hier en ontdek wat Zuid-Tirol allemaal te bieden!