iStock
Nieuws

Precies een maand later is het “sinterklaas” in Spanje!

Het is vandaag 6 januari. Dat is een maand na 6 december. Toen heeft de Sint zijn cadeautjes bij ons allemaal uitgedeeld, en is hij “naar Spanje vertrokken”. Zo gaat dat elk jaar. En hij vliegt dan niet met Brussels Airlines of met Ryanair, nee, hij vaart met zijn stoomboot. Ik weet niet precies waar de Sint woont in Spanje, dat houden ze hier behoorlijk geheim, maar als hij ergens een flatje aan de Middellandse zee heeft dan is hij met die trage oude stoomboot van hem toch wel even onderweg.

Wat wel bijzonder is: in Spanje kennen ze Sinterklaas niet. Hier hebben ze nog nooit gehoord van die cadeautjes en snoep uitdelende oude bisschop met zijn roetpieten. “Geen sant in eigen land” kun je dus letterlijk zeggen. Maar niet getreurd, exact een maand na kerst is het drie koningen, en dat zijn in feite de Sinterklazen en pieten van Spanje. Los Reyes Magos, drie koningen, is dan ook de dag dat de Spaanse kinderen bedolven worden onder de cadeautjes.

Caspar, Melchior en Baltazar kwamen gisteren, op 5 januari, in een grote optocht met kamelen en olifanten door de straten van de stad. In Barcelona komen ze uit de zee, en gaan de hele stad door in een kleurrijke stoet met fraai verlichte wagens. Kinderen wordt snoep toegeworpen. Ook hebben de kindjes de dagen voordien hun verlanglijstje in een brief aan de drie koningen geschreven, en hebben ze de voorbije nacht water en brood voor de kamelen klaar gezet. En tijdens de nacht zijn de drie koningen dus door het raam gekropen (hier gaan ze niet via de schoorsteen) en hebben ze alle cadeautjes bij de kindjes thuis achtergelaten. De stoute kinderen krijgen trouwens zwarte kolen in plaats van cadeautjes. Die zwarte kolen zijn trouwens een soort van suikergoed dat je bij de bakker kunt kopen.

Speciaal toch hoe tradities andere vormen aannemen in andere landen. In België en Nederland komen de sint en de pieten dus op zes december, en de drie koningen nemen die taak een maandje later op zich in Spanje. Allebei mooie tradities om te koesteren

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer