Precies een maand later is het “sinterklaas” in Spanje!

Het is vandaag 6 januari. Dat is een maand na 6 december. Toen heeft de Sint zijn cadeautjes bij ons allemaal uitgedeeld, en is hij “naar Spanje vertrokken”. Zo gaat dat elk jaar. En hij vliegt dan niet met Brussels Airlines of met Ryanair, nee, hij vaart met zijn stoomboot. Ik weet niet precies waar de Sint woont in Spanje, dat houden ze hier behoorlijk geheim, maar als hij ergens een flatje aan de Middellandse zee heeft dan is hij met die trage oude stoomboot van hem toch wel even onderweg.

Wat wel bijzonder is: in Spanje kennen ze Sinterklaas niet. Hier hebben ze nog nooit gehoord van die cadeautjes en snoep uitdelende oude bisschop met zijn roetpieten. “Geen sant in eigen land” kun je dus letterlijk zeggen. Maar niet getreurd, exact een maand na kerst is het drie koningen, en dat zijn in feite de Sinterklazen en pieten van Spanje. Los Reyes Magos, drie koningen, is dan ook de dag dat de Spaanse kinderen bedolven worden onder de cadeautjes.

Caspar, Melchior en Baltazar kwamen gisteren, op 5 januari, in een grote optocht met kamelen en olifanten door de straten van de stad. In Barcelona komen ze uit de zee, en gaan de hele stad door in een kleurrijke stoet met fraai verlichte wagens. Kinderen wordt snoep toegeworpen. Ook hebben de kindjes de dagen voordien hun verlanglijstje in een brief aan de drie koningen geschreven, en hebben ze de voorbije nacht water en brood voor de kamelen klaar gezet. En tijdens de nacht zijn de drie koningen dus door het raam gekropen (hier gaan ze niet via de schoorsteen) en hebben ze alle cadeautjes bij de kindjes thuis achtergelaten. De stoute kinderen krijgen trouwens zwarte kolen in plaats van cadeautjes. Die zwarte kolen zijn trouwens een soort van suikergoed dat je bij de bakker kunt kopen.

Speciaal toch hoe tradities andere vormen aannemen in andere landen. In Belgiƫ en Nederland komen de sint en de pieten dus op zes december, en de drie koningen nemen die taak een maandje later op zich in Spanje. Allebei mooie tradities om te koesteren