DE EERSTE HANGCULTUUR MOSSELEN ZIJN ER

Fantastisch goed nieuws, zo vlak voor het lange zonnige weekend, want vandaag zijn in Zeeland de allereerste hangcultuurmosselen van het seizoen geoogst. Wij Belgen kijken daar altijd reikhalzend naar uit, want zeventig procent van de Zeeuwse mosselen wordt naar ons land uitgevoerd, een cijfer dat kan tellen. Wij houden van Zeeuwse mosselen, liefst nog met zelfgemaakte frietjes.

Op de mosselen die op de bodem gekweekt worden is het nog een viertal weken wachten, die zijn nog niet volgroeid, dat hebben we vanmiddag zelf gemerkt en geproefd, want de kwekers haalden toch een netje bodemmosselen naar boven, en ja, die hebben nog wat tijd nodig. In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen groeien dan in twee jaar uit tot volwassen mosselen. Doordat deze mosselen dichter bij het wateroppervlak gekweekt worden dan die op de bodem zien ze meer licht, en kunnen ze een dikke maand sneller geoogst worden.

Vandaag was dat het geval, en ik was er tot mijn grote vreugde zelf bij. Ik moet eerlijk zeggen: ik was aangenaam verrast door deze vroege Zeeuwse hangcultuurmosselen. Ze zijn mals en zilt, en als je ze zo rauw mag eten, net uit de zee, net uit de schelp, aan boord van zo’n mosselschip, in de heerlijke zon, dan ben je de gelukkigste mens van de wereld. De komende weken zal ik daarom wat lekkere mosselreceptjes posten!