DE EERSTE HANGCULTUUR MOSSELEN ZIJN ER
Nieuws

De eerste hangcultuur mosselen zijn er

Fantastisch goed nieuws, zo vlak voor het lange zonnige weekend, want vandaag zijn in Zeeland de allereerste hangcultuurmosselen van het seizoen geoogst. Wij Belgen kijken daar altijd reikhalzend naar uit, want zeventig procent van de Zeeuwse mosselen wordt naar ons land uitgevoerd, een cijfer dat kan tellen. Wij houden van Zeeuwse mosselen, liefst nog met zelfgemaakte frietjes.

Op de mosselen die op de bodem gekweekt worden is het nog een viertal weken wachten, die zijn nog niet volgroeid, dat hebben we vanmiddag zelf gemerkt en geproefd, want de kwekers haalden toch een netje bodemmosselen naar boven, en ja, die hebben nog wat tijd nodig. In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen groeien dan in twee jaar uit tot volwassen mosselen. Doordat deze mosselen dichter bij het wateroppervlak gekweekt worden dan die op de bodem zien ze meer licht, en kunnen ze een dikke maand sneller geoogst worden.

Vandaag was dat het geval, en ik was er tot mijn grote vreugde zelf bij. Ik moet eerlijk zeggen: ik was aangenaam verrast door deze vroege Zeeuwse hangcultuurmosselen. Ze zijn mals en zilt, en als je ze zo rauw mag eten, net uit de zee, net uit de schelp, aan boord van zo’n mosselschip, in de heerlijke zon, dan ben je de gelukkigste mens van de wereld. De komende weken zal ik daarom wat lekkere mosselreceptjes posten!

DE EERSTE HANGCULTUUR MOSSELEN ZIJN ER
DE EERSTE HANGCULTUUR MOSSELEN ZIJN ER

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer