Ik werd er even stil van. Een goede vriend van me vertelde aan de telefoon hoe hij ten einde raad is. Hij heeft een restaurant in de stad met een groot terras. De zon scheen de voorbije dagen uitgebreid, en normaal zouden ze gouden zaken doen met dit weer. Normaal zouden de obers af en aan lopen met drankjes en gerechtjes. Nu was het terras leeg. Al bijna een half jaar ligt de horeca plat in ons land. Nu ook. Niet enkel binnen, maar ook buiten is het een dode boel.
Maar echt stil was het niet gisteren. Hun terras, waar de stoelen vastgebonden staan onder een zeil, was voor een stuk ingenomen door mensen die zichtbaar genoten van de zon. Op één of andere manier hadden wat jongeren wat stoelen los kunnen maken, en ze gebruikten ze. Het restaurant was toch dicht. De jongeren dronken hun in de supermarkt gekochte drankjes in de zon. Sommige hadden zelfs hapjes meegenomen. Het hakte er behoorlijk in bij mijn kameraad.
Wanneer zelfs partijvoorzitters openlijk toegeven dat ze zich niet langer aan de maatregelen houden… Wanneer treinen naar de kust bomvol zitten… Wanneer jongeren samenkomen om te feesten in open lucht… Wanneer parken en pleinen bomvol zitten met mensen die aan het picknicken zijn… En vooral, wanneer mensen gewoon je terrasstoelen inpikken om lekker van hun eigen drankjes en hapjes te genieten in het zonnetje… dan word je als horecaondernemer boos, en triest tegelijk.
Ik weet het, intussen stijgen de besmettingscijfers weer. En versoepelingen zouden waarschijnlijk geen goed idee zijn. Ik wil me daar zelfs al lang niet meer over uitspreken. Maar dat de mensen in de horeca zeggen: “voor ons is het op, de moed zinkt ons in de schoenen, het water staat ons aan de lippen,” dat snap ik honderd procent. Misschien moet de overheid toch eens overwegen om op z’n minst de terrassen weer te openen. Desnoods enkel voor mensen die ook samenwonen? I don’t know. Maar ik maak me sterk dat je beter gecontroleerd weer de terrassen opent dan dat ze illegaal worden ingenomen…
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer