DE LEKKERSTE PUREE OOIT, VAN JOEL ROBUCHON (RIP)

Triest culinair nieuws vandaag. De man die in 1990 door GaultMillau werd uitgeroepen tot “chef van de eeuw” Joel Robuchon is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hardnekkige kanker. Hij zou zijn ziekte lang  verzwegen hebben en de laatste tijd in het geheim reeds verschillende van z’n beroemde restaurants verkocht hebben.

Robuchon was een wonderboy in de keuken. Hij verzamelde in zijn carrière maar liefst 32 Michelinsterren, waardoor hij de man met de meeste sterren in de hele wereld was. Ik ben in verschillende van z’n restaurants gaan eten, onder andere in Parijs, Hong Kong en Tokyo en de kwaliteit was overal altijd indrukwekkend. Hij kende de klassieke keuken als geen ander, maar was ook een groot vernieuwer. Hij durfde ook steeds vaker “groenten” de hoofdrol te laten spelen in zijn keuken.

Het meest bekend is hij wel omwille van z’n recept voor puree. Een smeuïge puree die hij maakte met Rattes du Touquet, ook mijn favoriete aardappeltjes, en met heel veel (koude) boter en volle melk. Heel rijke puree die hij ook door de passe-vite haalde. Ik zou hier het recept kunnen uitschrijven, maar bekijk zelf hoe de grootmeester het op TV uitlegde.