Triest culinair nieuws vandaag. De man die in 1990 door GaultMillau werd uitgeroepen tot “chef van de eeuw” Joel Robuchon is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hardnekkige kanker. Hij zou zijn ziekte lang verzwegen hebben en de laatste tijd in het geheim reeds verschillende van z’n beroemde restaurants verkocht hebben.
Robuchon was een wonderboy in de keuken. Hij verzamelde in zijn carrière maar liefst 32 Michelinsterren, waardoor hij de man met de meeste sterren in de hele wereld was. Ik ben in verschillende van z’n restaurants gaan eten, onder andere in Parijs, Hong Kong en Tokyo en de kwaliteit was overal altijd indrukwekkend. Hij kende de klassieke keuken als geen ander, maar was ook een groot vernieuwer. Hij durfde ook steeds vaker “groenten” de hoofdrol te laten spelen in zijn keuken.
Het meest bekend is hij wel omwille van z’n recept voor puree. Een smeuïge puree die hij maakte met Rattes du Touquet, ook mijn favoriete aardappeltjes, en met heel veel (koude) boter en volle melk. Heel rijke puree die hij ook door de passe-vite haalde. Ik zou hier het recept kunnen uitschrijven, maar bekijk zelf hoe de grootmeester het op TV uitlegde.
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer