DE LEKKERSTE PUREE OOIT, VAN JOEL ROBUCHON (RIP)
Nieuws

De lekkerste puree ooit, van joel robuchon (rip)

Triest culinair nieuws vandaag. De man die in 1990 door GaultMillau werd uitgeroepen tot “chef van de eeuw” Joel Robuchon is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hardnekkige kanker. Hij zou zijn ziekte lang  verzwegen hebben en de laatste tijd in het geheim reeds verschillende van z’n beroemde restaurants verkocht hebben.

Robuchon was een wonderboy in de keuken. Hij verzamelde in zijn carrière maar liefst 32 Michelinsterren, waardoor hij de man met de meeste sterren in de hele wereld was. Ik ben in verschillende van z’n restaurants gaan eten, onder andere in Parijs, Hong Kong en Tokyo en de kwaliteit was overal altijd indrukwekkend. Hij kende de klassieke keuken als geen ander, maar was ook een groot vernieuwer. Hij durfde ook steeds vaker “groenten” de hoofdrol te laten spelen in zijn keuken.

Het meest bekend is hij wel omwille van z’n recept voor puree. Een smeuïge puree die hij maakte met Rattes du Touquet, ook mijn favoriete aardappeltjes, en met heel veel (koude) boter en volle melk. Heel rijke puree die hij ook door de passe-vite haalde. Ik zou hier het recept kunnen uitschrijven, maar bekijk zelf hoe de grootmeester het op TV uitlegde.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer