DE LEKKERSTE PUREE OOIT, VAN JOEL ROBUCHON (RIP)
Nieuws

De lekkerste puree ooit, van joel robuchon (rip)

Triest culinair nieuws vandaag. De man die in 1990 door GaultMillau werd uitgeroepen tot “chef van de eeuw” Joel Robuchon is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hardnekkige kanker. Hij zou zijn ziekte lang  verzwegen hebben en de laatste tijd in het geheim reeds verschillende van z’n beroemde restaurants verkocht hebben.

Robuchon was een wonderboy in de keuken. Hij verzamelde in zijn carrière maar liefst 32 Michelinsterren, waardoor hij de man met de meeste sterren in de hele wereld was. Ik ben in verschillende van z’n restaurants gaan eten, onder andere in Parijs, Hong Kong en Tokyo en de kwaliteit was overal altijd indrukwekkend. Hij kende de klassieke keuken als geen ander, maar was ook een groot vernieuwer. Hij durfde ook steeds vaker “groenten” de hoofdrol te laten spelen in zijn keuken.

Het meest bekend is hij wel omwille van z’n recept voor puree. Een smeuïge puree die hij maakte met Rattes du Touquet, ook mijn favoriete aardappeltjes, en met heel veel (koude) boter en volle melk. Heel rijke puree die hij ook door de passe-vite haalde. Ik zou hier het recept kunnen uitschrijven, maar bekijk zelf hoe de grootmeester het op TV uitlegde.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer