In mijn column in “De Zondag” vandaag, schrijf ik over iets wat we echt mee hebben gemaakt op het vliegtuig naar Barcelona. Achter ons zat een dame te bellen. Het vliegtuig had vertraging en dus zaten we toch maar wat te wachten. Ideaal moment om wat dringende privé-zaken af te handelen, dacht mevrouw wellicht. De conversatie die ze met haar witte oortjes in voerde konden de eerste rijen in het vliegtuig met gemak meevolgen, en ik verzeker je, het was een pittig gesprek. Over een relatie van dertig jaar ging het die ze had beëindigd. Het was met verwijten en harde woorden en al. Ik vond het behoorlijk gênant. Veel te privé allemaal. En wij moesten wel meeluisteren. Ze sprak zo luid.
Op restaurant gebeurt dat ook veel te vaak. Dat mensen met luide stem zeer intieme gesprekken zitten te voeren waar je gewoon niet naast luisteren kunt. Ik vraag me dan af: beseffen ze dat niet? Soms hoor je zakenmensen veel teveel details vertellen over de deal die ze willen sluiten, of over hun bedrijf. Soms hoor ik koppels veel te veel details vertellen over hun relatie. Dan denk ik altijd: praat toch wat zachter. Alstublieft. Fluister. Wij hoeven dit toch niet te horen?
Soms verdenk ik er bepaalde dames en heren van dat ze zeer goed weten waarom ze zo hard praten, zeker als ze een discussie hebben met hun partner, en wanneer er een haar in de boter zit. Hun boosheid overheerst. Hun dragende stem brengt hun kwaadheid tot bij de andere tafels die dan getuige zijn van de ergernis. Het is een soort van straf.
Een enkele keer was ik op restaurant zelfs getuige van een zeer zwoel gesprek tussen een wulpse jongedame en een hitsige man van middelbare leeftijd. Hun relatie leek pril en hun conversatie werd met de minuut erotischer. Ook zij waren bewust veel te luid aan het praten. Het werd om den duur echt verbaal exhibitionisme. Wellicht vonden ze het opwindend om de andere tafeltjes mee te laten genieten. Maar in plaats van rode oortjes te krijgen vond ik het vooral ongepast.
Ik probeer mijn stem altijd wat te dempen op restaurant. Niet te luid te praten. Niet iedereen mee te laten genieten of te irriteren. Het is een soort van etiquette en een vorm van respect naar de andere gasten toe, vind ik persoonlijk. Maar niet iedereen denkt daar blijkbaar zo over. Niet op restaurant en niet op het vliegtuig…
Oké, dat is misschien wat kort door de bocht. Maar laat me uitleggen waarom ik dat zeg. Jaren geleden, toen ik nog meer dan 110 kilo woog, zijn we eens in de lente op reis gegaan naar Japan … Lees meer
Misschien heeft het met de leeftijd te maken. Hoe ouder ik word, hoe meer ik hou van gewone kost. Niet dat ik plots mijn liefde voor gastronomie kwijt ben, verre van … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer
Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer
4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer
Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer
Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer