QUINOA VAN PASCALE OF BOTER VAN JEROEN? MIJN OPINIE

Van groenten en fruit val je af, van brood, boter en aardappelen ga je dan weer dikker worden. Sommige voedingswaren mag je combineren, andere niet. Je kent de redeneringen ook wel. En iedere kok heeft wel zijn eigen filosofie over wat mag en wat niet. Deze week was er nog maar eens de discussie tussen het “boterkamp” van Jeroen Meus en het “quinoakamp” van Pascale Naessens. Het zorgt in deze komkommertijd voor wat animo in de pers en beide boekenverkopende chefs zullen er wel hun profijt mee doen denk ik dan. Liever zo’n relletjes dan dat Amerika en Noord-Korea ruzie maken met kernwapens achter de hand. Niet? Maar toch denk ik ook wel eens: wees eens lief voor elkaar en leef je eigen leven.

Ik zit zelf als hobbychef trouwens in geen enkel kamp. Voor mij is het simpel. Ik ben een mens met een hobbelig parcours wat eten en diëten betreft. Ik ben zeer veel kilo’s verloren, maar voor mij is het toch een kwestie van sporten en, het is niet anders, minder en gezonder eten. Maar ook van zondigen, want anders hou ik niet vol. Dus ja, ik veeg wel eens m’n voeten aan alle regeltjes. Ik ga na een lange wandeling ook eens een pizza eten, of frietjes. Maar niet meer elke dag. En ik zal veel minder dan vroeger makkelijk beschikbare zoete of vette rotzooi tot mij nemen. Je weet wel, een snoepje links, een chocolatebar rechts, chips bestormen op een receptie. Want dat zijn gewoon voedingswaren waarvan je weet dat ze vol kunstmatige stimulansen zitten om nog extra te nemen. En dat is de reden waarom die zak chips, eenmaal opengemaakt, naar je ligt te schreeuwen op het salontafeltje “maak mij leeg, ik ben te lekker…” En dat dat dikmakers zijn weet iedereen. Maar verder wil ik niet leven met duizend en een regeltjes, simpelweg omdat ik gewoon lekker wil leven.

En wie er nu gelijk heeft in de grote quinoa- en boteroorlog? Jij, die er eens mee lacht, er van smult, of je schouders ophaalt, en probeert èn lekker èn toch een beetje gezond door het leven te gaan. Evenwicht is alles. Maar ik zal ook wel eens quinoa maken, heeft wel iets. En blauwe bessen zijn heerlijk. Maar vlees bakken met een beetje goede boter? Ik zal het ook blijven doen. Het is jouw leven, het is mijn leven. Het is jouw lijf. Het is het mijne. En merci, Jeroen en Pascale voor al jullie fijne recepten en de passie waarmee jullie in de keuken staan. Maar niet teveel kibbelen. Is ook niet zo gezond hoor.