Van groenten en fruit val je af, van brood, boter en aardappelen ga je dan weer dikker worden. Sommige voedingswaren mag je combineren, andere niet. Je kent de redeneringen ook wel. En iedere kok heeft wel zijn eigen filosofie over wat mag en wat niet. Deze week was er nog maar eens de discussie tussen het “boterkamp” van Jeroen Meus en het “quinoakamp” van Pascale Naessens. Het zorgt in deze komkommertijd voor wat animo in de pers en beide boekenverkopende chefs zullen er wel hun profijt mee doen denk ik dan. Liever zo’n relletjes dan dat Amerika en Noord-Korea ruzie maken met kernwapens achter de hand. Niet? Maar toch denk ik ook wel eens: wees eens lief voor elkaar en leef je eigen leven.
Ik zit zelf als hobbychef trouwens in geen enkel kamp. Voor mij is het simpel. Ik ben een mens met een hobbelig parcours wat eten en diëten betreft. Ik ben zeer veel kilo’s verloren, maar voor mij is het toch een kwestie van sporten en, het is niet anders, minder en gezonder eten. Maar ook van zondigen, want anders hou ik niet vol. Dus ja, ik veeg wel eens m’n voeten aan alle regeltjes. Ik ga na een lange wandeling ook eens een pizza eten, of frietjes. Maar niet meer elke dag. En ik zal veel minder dan vroeger makkelijk beschikbare zoete of vette rotzooi tot mij nemen. Je weet wel, een snoepje links, een chocolatebar rechts, chips bestormen op een receptie. Want dat zijn gewoon voedingswaren waarvan je weet dat ze vol kunstmatige stimulansen zitten om nog extra te nemen. En dat is de reden waarom die zak chips, eenmaal opengemaakt, naar je ligt te schreeuwen op het salontafeltje “maak mij leeg, ik ben te lekker…” En dat dat dikmakers zijn weet iedereen. Maar verder wil ik niet leven met duizend en een regeltjes, simpelweg omdat ik gewoon lekker wil leven.
En wie er nu gelijk heeft in de grote quinoa- en boteroorlog? Jij, die er eens mee lacht, er van smult, of je schouders ophaalt, en probeert èn lekker èn toch een beetje gezond door het leven te gaan. Evenwicht is alles. Maar ik zal ook wel eens quinoa maken, heeft wel iets. En blauwe bessen zijn heerlijk. Maar vlees bakken met een beetje goede boter? Ik zal het ook blijven doen. Het is jouw leven, het is mijn leven. Het is jouw lijf. Het is het mijne. En merci, Jeroen en Pascale voor al jullie fijne recepten en de passie waarmee jullie in de keuken staan. Maar niet teveel kibbelen. Is ook niet zo gezond hoor.
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer
In mijn boek “Waarom Wandelen” dat hier nog altijd te koop is, schrijf ik het uitgebreid: wandelen is goed. Erg goed. En gezond. Want wandelen helpt uiteraard fantastisch om veel calorieën en dus ook vet te verbranden, daar is geen discussie over … Lees meer
Van mij mag je cappuccino drinken op elk uur van de dag. Ik ben niet van de koffie-politie en mensen drinken wat ze willen wanneer ze dat willen. Maar Italianen zijn daar een stukje strenger in … Lees meer
Het is herfstvakantie. Enfin, voor mij. Even een weekje zonder ochtendshow. Even een weekje langer uitslapen. Even een weekje Barcelona. Kortom: even genieten … Lees meer
Dinsdag 22 oktober is wereld notendag. Nu ik weer volop aan het afvallen ben eet ik graag wat noten tussendoor. Een handjevol kan mij al voldoende energie en kracht geven en dat is ook logisch, want noten zijn over het algemeen zeer gezond en bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen … Lees meer
Het is eindelijk zo ver. Nadat we een dikke vier jaar in Lochristi wonen zijn we eindelijk onze tuin in orde aan het brengen. Nu, we hadden altijd al een mooie oude tuin met veel prachtige grote bomen … Lees meer
19 oktober is internationale ‘Gin & Tonic Day’. De super populaire combinatie van gin en tonic komt oorspronkelijk uit Brits-Indië. In de tijd van het koloniale rijk dronken de Britse soldaten en kolonisten tonic-water, dat kinine bevatte, om malaria te voorkomen … Lees meer