Van groenten en fruit val je af, van brood, boter en aardappelen ga je dan weer dikker worden. Sommige voedingswaren mag je combineren, andere niet. Je kent de redeneringen ook wel. En iedere kok heeft wel zijn eigen filosofie over wat mag en wat niet. Deze week was er nog maar eens de discussie tussen het “boterkamp” van Jeroen Meus en het “quinoakamp” van Pascale Naessens. Het zorgt in deze komkommertijd voor wat animo in de pers en beide boekenverkopende chefs zullen er wel hun profijt mee doen denk ik dan. Liever zo’n relletjes dan dat Amerika en Noord-Korea ruzie maken met kernwapens achter de hand. Niet? Maar toch denk ik ook wel eens: wees eens lief voor elkaar en leef je eigen leven.
Ik zit zelf als hobbychef trouwens in geen enkel kamp. Voor mij is het simpel. Ik ben een mens met een hobbelig parcours wat eten en diëten betreft. Ik ben zeer veel kilo’s verloren, maar voor mij is het toch een kwestie van sporten en, het is niet anders, minder en gezonder eten. Maar ook van zondigen, want anders hou ik niet vol. Dus ja, ik veeg wel eens m’n voeten aan alle regeltjes. Ik ga na een lange wandeling ook eens een pizza eten, of frietjes. Maar niet meer elke dag. En ik zal veel minder dan vroeger makkelijk beschikbare zoete of vette rotzooi tot mij nemen. Je weet wel, een snoepje links, een chocolatebar rechts, chips bestormen op een receptie. Want dat zijn gewoon voedingswaren waarvan je weet dat ze vol kunstmatige stimulansen zitten om nog extra te nemen. En dat is de reden waarom die zak chips, eenmaal opengemaakt, naar je ligt te schreeuwen op het salontafeltje “maak mij leeg, ik ben te lekker…” En dat dat dikmakers zijn weet iedereen. Maar verder wil ik niet leven met duizend en een regeltjes, simpelweg omdat ik gewoon lekker wil leven.
En wie er nu gelijk heeft in de grote quinoa- en boteroorlog? Jij, die er eens mee lacht, er van smult, of je schouders ophaalt, en probeert èn lekker èn toch een beetje gezond door het leven te gaan. Evenwicht is alles. Maar ik zal ook wel eens quinoa maken, heeft wel iets. En blauwe bessen zijn heerlijk. Maar vlees bakken met een beetje goede boter? Ik zal het ook blijven doen. Het is jouw leven, het is mijn leven. Het is jouw lijf. Het is het mijne. En merci, Jeroen en Pascale voor al jullie fijne recepten en de passie waarmee jullie in de keuken staan. Maar niet teveel kibbelen. Is ook niet zo gezond hoor.
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer