Record Langste Mosseltafel nipt niet gebroken door herfstweer
Nieuws

Record Langste Mosseltafel nipt niet gebroken door herfstweer

Vanmiddag mocht ik samen met Johan Boskamp en meer dan 400 andere gasten aanschuiven aan de Langste Mosseltafel van België, in Antwerpen. Maar liefst 600 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpotten geserveerd, aan een tafel van 175 meter. Johan Boskamp, die een heerlijke flapuit is, was helemaal in zijn element: “Wat een unieke ervaring om met zoveel mosselliefhebbers aan tafel te zitten! Ik dacht dat ik veel mosselen kon eten, maar hier aan tafel zaten echt grote fans.”

Het was een zalige middag, met heel veel warme mensen en vooral zalig lekkere mosselen. Maar met de Langste Mosseltafel bij Park Spoor Noord werd jammer genoeg net geen record gebroken. Het weer was echt verschrikkelijk, met immens veel regen, en dat zorgde voor een mindere opkomst dan verwacht. Het record Langste Mosseltafel van België van 2017 blijft dus in de boeken staan, toen zaten 500 mosselliefhebbers aan een 150 meter lange tafel.

Met dit initiatief luidde de Zeeuwse mosselsector het herfstseizoen van de mosselen in. Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn en als geen ander de traditie van mosselfeesten kennen, konden ze zondagmiddag gezellig tafelen onder de shelter van Park Spoor Noord in Antwerpen. Daar stond de Langste Mosseltafel van België – 175 meter – opgesteld. “Een team van 35 mensen stond klaar voor deze uitdaging: 600 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten. Voor het serveren van de mosselen zijn vier speciale mosselservicewagens ontwikkeld. Die roestvrijstalen karren kunnen tot 200 kg gekookte mosselen transporteren”, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau.

“De timing van de Langste Mosseltafel was ook echt niet toevallig volgens Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. “Hoewel het mosselseizoen al drie maanden loopt, zijn in het najaar de Zeeuwse mosselen op hun best: de schelpen zijn dan nog voller omdat er dan meer voedsel in zee is.” Voor de Zeeuwse mosselsector is België trouwens het belangrijkste afzetland. Maar liefst 65 procent van de productie – die zo’n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt – gaat naar België. De gemiddelde Belg eet jaarlijks 5 kilo mosselen.

De deelnemers aan de Langste Mosseltafel haalden met deze actie wel 2500 euro op voor Distinguished Gentleman’s Ride Antwerpen, een organisatie die bewustzijn creëert voor de gezondheid van mannen, in het bijzonder voor onderzoek naar prostaatkanker en ondersteuning voor zelfmoordpreventieprogramma’s.

Record Langste Mosseltafel nipt niet gebroken door herfstweer
Record Langste Mosseltafel nipt niet gebroken door herfstweer

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer