Straks is er weer een overlegcomité. We weten wat dat wil zeggen in deze barre tijden. Straks gaat de premier ons natuurlijk weer zeggen dat het niet goed gaat met het virus, ook al werken de vaccins uiteraard wel goed. Maar we moeten nu solidair zijn, en daarom moeten er weer verstrengingen komen. Het is jammer, maar het kan niet anders… En vervolgens zal de eerste minister dus nieuwe maatregelen aankondigen.
Allemaal goed en wel, het kan wellicht ook niet anders, dat snappen we ook wel. En we zijn door de experts met de dramatische besmettingscijfers ook alweer goed voorbereid. En ja, de zorg staat weer op barsten. Er moet dus iets gebeuren. Maar zou het ook een beetje kunnen dat de overheid zelf wat gefaald heeft? Die boosterprik had natuurlijk veel eerder moeten komen. Bij de oudere en zwakkere bevolking zijn de eerste twee prikken al voor een flink stuk uitgewerkt. En na twee jaar covid had de overheid toch ook meer moeten investeren in de zorg. Desnoods door personeel anders in te zetten. Verplegers aan de bedden, en ander personeel inzetten voor “randtaken”. Dat hadden we toch georganiseerd moeten krijgen, beste regering.
Maar goed, we staan waar we staan. Als er vandaag nieuwe maatregelen komen, en die komen er, zorg dan alstublieft dat ze duidelijk zijn, en logisch. Dat de discotheken en fuiven dichtgaan is een financiële ramp voor de mensen in het nachtleven. Je moet het mij niet vertellen. Maar dat we in deze omstandigheden niet massaal kunnen gaan dansen en tegen elkaar aan schuren in het midden van de nacht, met drankjes in de hand en in de man, is logisch. Jammer, maar logisch.
Logisch denken moet de overheid ook toepassen als het over maatregelen in de horeca gaat. Een sluitingsuur voor restaurants en cafés om acht uur zoals in Nederland is belachelijk en ook niet uit te leggen. De bedoeling is om te vermijden dat mensen van café naar café gaan en zo het virus gaan verspreiden. Maar als je op restaurant zit om zeven uur ‘s avonds of om kwart over acht, dat gaat niet zo’n groot verschil maken toch?
En dan nog één ding: welke maatregelen er ook komen, maak ze niet te streng en ook niet te laks, maak ze rechtvaardig en zorg dat je ze kunt uitleggen, maar beslis eensgezind, draag ze eensgezind uit, en hou even vol.
Versoepelen om een paar weken later weer te verstrengen, daar was duidelijk een stom idee, en het haalt de motivatie bij de bevolking enkel onderuit. Doe dan desnoods zoals in Spanje. Daar zijn de kapjes in de horeca nooit uitgegaan. En daar weten ze dat ze op zullen moeten blijven tot in maart. Niemand klaagt. Iedereen doet het.
En iedereen vindt het logisch en leefbaar. Dus neem nu de maatregelen die je moet nemen beste politici, en hou ze dan even vol. Yes, we can!
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer
Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer
Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer
Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer
Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer
28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer