Een restaurant waar ze geen alcohol serveren? Neen, dank u...
Nieuws

Een restaurant waar ze geen alcohol serveren? Neen, dank u…

Nu ik in de buurt van Gent woon, ben ik voortdurend op zoek naar nieuwe restaurants om te ontdekken. Het is nog een beetje een zoektocht voor mij. Maar ik krijg heel veel suggesties van mensen via de sociale media. En ook verschillende vrienden en zelfs bevriende chefs geven mij constant tips over waar ik eens lekker kan gaan eten.

Zo raadt mijn goede vriend Roger van Damme me al een tijdje aan om eens naar Beiruti te gaan, een Libanees restaurant in het centrum van Gent. Ik hou ontzettend van de Libanese keuken. De mezze alleen al kunnen mij dolgelukkig maken, de tabbouleh, de hummus, de gevulde wijnbladeren. Als de Libanese keuken echt goed klaargemaakt is, is het misschien wel één van de meest verfijnde van de wereld. Dus: graag!

Roger vertelde me ook dat de eigenaar Nehme Darwiche, die geboren is in Libanon, en vooral de gerechten maakt uit z’n kindertijd, een super sympathieke man is die keihard werkt om van zijn verhaal een groot succes te maken, en om zijn gasten goed te verwennen. Kortom, naar Beiruti wil ik absoluut eens gaan. Zeker omdat ik ook een grote fan ben van Libanese wijn. Chateau Musar is bijvoorbeeld één van mijn favoriete wijnen in de wereld.

Maar toen ik voor dit weekend wou reserveren en de site nog eens goed bekeek, en de recensies er ook nog eens goed op nalas, kwam ik tot een bijzondere ontdekking. In Beiruti wordt blijkbaar enkel water geserveerd. En thee of koffie. Het water, plat of sprankelend, wordt gratis aangeboden en de hele maaltijd door geserveerd. Maar een biertje of een wijntje kun je er niet krijgen. Ik stuurde meteen een verwonderd berichtje naar Roger: “Is dat een mop, of klopt dat?” Hij stuurde meteen veel smiley’s terug. “Ja, dat klopt wel…” zei hij.

Ik was eerlijk gezegd een beetje mijn kluts kwijt, en ik snapte het ook niet helemaal. Libanon heeft namelijk echt super goede wijnen en je kunt ze daar ook vrij op restaurant krijgen. Maar in Beiruti in Gent opteren ze dus voor een volledig alcohol-loze maaltijd. Waarom? “Omdat de smaken van het eten veel beter tot hun recht komen wanneer je enkel water drinkt” zo heet het. Dat is de officiële reden. Maar dat is natuurlijk een beetje flauwekul. Wijnen en bieren kunnen gerechten natuurlijk goed ondersteunen en extra in de verf zetten. Maar misschien is er ook een religieuze reden? Of is de chef principieel omwille van persoonlijke redenen tegen alcohol? Geen idee.

Luister, het is natuurlijk het goed recht van een chef om te serveren wat hij wil. Maar eerlijk: voor mij is het toch een beetje een reden om er niet te gaan dineren, hoe lekker het er ook moge zijn. Ik drink graag een lekker glas bij mijn maaltijd. ‘s Middags is dat nog wel een beetje anders. Lunchen zonder alcohol is wel eens slim, zeker als je nadien nog werken wil. Maar ‘s avonds zou ik m’n glaasje wijn toch missen. Zeker omdat je zo makkelijk met de taxi van Lochristi naar Gent kunt rijden.

Ik moet eerlijk zijn dat ik het ook een beetje een raar principe vind. Ik herinner me een restaurant waar de chef expliciet weigerde om cola te serveren. Omdat dat niet culinair is, en ongezond volgens hem. Maar als er dan eens kindjes mee zijn, mogen die dan ook geen glaasje frisdrank? En meer nog: soms heb ik voor ik aan m’n maaltijd begin ook zin in een groot glas cola light met veel ijs om de dorst effe weg te spoelen. Dus cola verbannen vind ik er ook een beetje over. Hetzelfde met alcohol bannen. Het is niet omdat jij het niet lust of wil drinken dat je het je gasten moet ontzeggen.

Ik vind dat restaurateurs best eigenzinnig mogen zijn, maar toch ook niet al te principieel moeten worden. Klant is koning, zei men vroeger altijd, en ik vind dat tot op vandaag een mooi principe. Gastvrijheid komt toch altijd op de eerste plaats in de horeca? De gast zich thuis laten voelen is essentieel. Een colaatje serveren is toch ook niet zo’n buitensporige inspanning? En een paar lekkere wijntjes op de kaart zetten is nu toch ook niet zo’n probleem?

Enfin. Geen Beiruti dus voor ons. Misschien haal ik wel eens een maaltijd af, want dat kan daar blijkbaar ook. Dan eten we het thuis gezellig op, met kaarslicht, de kat in de buurt, fijne muziek aan, en vooral: met een heerlijk flesje Libanese wijn uit onze eigen kelder…

Voor wie dit restaurant wel wil ontdekken, en het niet erg vindt om geen alcohol bij de maaltijd te nuttigen, je kunt Beiruti vinden in de Volderstraat 13 te Gent, en hun ongetwijfeld heerlijke gerechten ontdekken op www.beiruti.eu

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer