Zo kun je rijk worden in de horeca!
Nieuws

Zo kun je rijk worden in de horeca!

Rijk worden in de horeca? Kan dat? Of beter: kan dat nog vandaag? Eerlijk: ik hoor steeds meer restauranteigenaars klagen. Niet klagen in de zin van zeuren. De meeste doen hun job nog wel graag. Ze hebben een passie voor lekker eten en gastvrijheid. En of ze nu in de haute gastronomie aan de slag zijn of een gezellige brasserie hebben, die passie voor het vak is er vaak nog wel. Maar het is de afgelopen jaren absoluut niet makkelijker geworden.

En daar zijn vele redenen voor. Horeca is hard werken. Maar dat is het altijd wel geweest. Je moet lange dagen en nachten kloppen en werken op het moment dat andere mensen net even kunnen uitblazen en van een gezellige avond of een mooi weekend kunnen genieten. Maar dat is niet erg, dat weet je als je in de horeca aan de slag gaat.

Maar het verschil is: vroeger kon je nog een flinke cent verdienen in de horeca. Maar dat is vandaag veel moeilijker geworden. Dat heeft met de steeds kleinere marges te maken. En de witte kassa zit daar zeker voor iets tussen. Nu snappen de meeste chefs wel dat ze belastingen moeten betalen zoals iedereen. Maar op het einde van de maand blijft er vaak zeer weinig over. Personeel kost veel geld. Grondstoffen ook. En waar ze vroeger nogal eens hun winst haalden op de verkoop van wijn en sterke drank, is dat vandaag ook veel minder geworden. Mensen drinken minder. Ze moeten nog rijden en beseffen dat alcohol in het verkeer geen goed idee is.

Op de koop toe is algemeen geweten dat de grote winstmarges nooit in de luxerestaurants verdiend werden. Sterrenrestaurants hebben zoveel meer hoger opgeleid personeel nodig, en de producten waarmee ze werken zijn ook zoveel duurder. Laat dat nu ook de reden zijn waarom steeds meer sterrenchefs na enkele jaren beslissen om gewoon te kappen met de haute gastronomie en hun heil (en hun hogere winst) gaan zoeken in de brasseriekeuken. Je kunt meer centen verdienen met spaghetti’s en steaks dan met kreeft en zwezeriken, zeg maar. Maar ook in de brasseriekeuken is er veel stress en zijn de winstmarges veel lager dan vroeger.

Kun je dan niet meer rijk worden in de horeca? Er zou nog zeker één plek zijn waar je wel degelijk je boterham (of het zout op) je frietjes kunt verdienen. En dat is in de frituur. Wellicht de zwaarste job in de horeca, dus die mensen hun leven valt niet te benijden. Maar in een eerlijk en open moment zullen frituristen je wel eens durven toegeven dat ze op goede dagen een prachtige omzet kunnen draaien, en aan het eind van de maand een flinke cent overhouden. Het weze hen van harte gegund. Want ik zou het niet kunnen, zo’n lange dagen draaien en zo hard werken. Maar als je dus nog rijk wil worden in de horeca zal het niet met Michelinsterren zijn, maar met frietjes…

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer