Zo kun je rijk worden in de horeca!
Nieuws

Zo kun je rijk worden in de horeca!

Rijk worden in de horeca? Kan dat? Of beter: kan dat nog vandaag? Eerlijk: ik hoor steeds meer restauranteigenaars klagen. Niet klagen in de zin van zeuren. De meeste doen hun job nog wel graag. Ze hebben een passie voor lekker eten en gastvrijheid. En of ze nu in de haute gastronomie aan de slag zijn of een gezellige brasserie hebben, die passie voor het vak is er vaak nog wel. Maar het is de afgelopen jaren absoluut niet makkelijker geworden.

En daar zijn vele redenen voor. Horeca is hard werken. Maar dat is het altijd wel geweest. Je moet lange dagen en nachten kloppen en werken op het moment dat andere mensen net even kunnen uitblazen en van een gezellige avond of een mooi weekend kunnen genieten. Maar dat is niet erg, dat weet je als je in de horeca aan de slag gaat.

Maar het verschil is: vroeger kon je nog een flinke cent verdienen in de horeca. Maar dat is vandaag veel moeilijker geworden. Dat heeft met de steeds kleinere marges te maken. En de witte kassa zit daar zeker voor iets tussen. Nu snappen de meeste chefs wel dat ze belastingen moeten betalen zoals iedereen. Maar op het einde van de maand blijft er vaak zeer weinig over. Personeel kost veel geld. Grondstoffen ook. En waar ze vroeger nogal eens hun winst haalden op de verkoop van wijn en sterke drank, is dat vandaag ook veel minder geworden. Mensen drinken minder. Ze moeten nog rijden en beseffen dat alcohol in het verkeer geen goed idee is.

Op de koop toe is algemeen geweten dat de grote winstmarges nooit in de luxerestaurants verdiend werden. Sterrenrestaurants hebben zoveel meer hoger opgeleid personeel nodig, en de producten waarmee ze werken zijn ook zoveel duurder. Laat dat nu ook de reden zijn waarom steeds meer sterrenchefs na enkele jaren beslissen om gewoon te kappen met de haute gastronomie en hun heil (en hun hogere winst) gaan zoeken in de brasseriekeuken. Je kunt meer centen verdienen met spaghetti’s en steaks dan met kreeft en zwezeriken, zeg maar. Maar ook in de brasseriekeuken is er veel stress en zijn de winstmarges veel lager dan vroeger.

Kun je dan niet meer rijk worden in de horeca? Er zou nog zeker één plek zijn waar je wel degelijk je boterham (of het zout op) je frietjes kunt verdienen. En dat is in de frituur. Wellicht de zwaarste job in de horeca, dus die mensen hun leven valt niet te benijden. Maar in een eerlijk en open moment zullen frituristen je wel eens durven toegeven dat ze op goede dagen een prachtige omzet kunnen draaien, en aan het eind van de maand een flinke cent overhouden. Het weze hen van harte gegund. Want ik zou het niet kunnen, zo’n lange dagen draaien en zo hard werken. Maar als je dus nog rijk wil worden in de horeca zal het niet met Michelinsterren zijn, maar met frietjes…

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer