Rode duivels kijken of beleefd zijn?

OMG! Deze had ik niet zien aankomen. Wat een dilemma. Vanavond spelen onze Rode Duivels tegen Portugal. Achtste finale op het EK. Belangrijke match dus. Geen twijfel mogelijk, die wil ik absoluut zien. Ik zou werkelijk alles doen om vanavond geen seconde te missen van deze zalige match. Maar…

Maar ik zit wel met een gigantisch dilemma. Ik ben, op doorreis naar Barcelona, enkele dagen te gast bij mijn goede vriend Jorge en zijn partner. Ik ken hem sinds mijn studietijd, dertig jaar geleden, en hij is een van mijn allerbeste vrienden. Jorge is een geweldige gastheer die perfect weet hoe hij je in de watten leggen moet.

Jorge houdt ook van goede gesprekken, lekker eten en superieure wijn. En van tradities. Wanneer ik bij Jorge logeer maakt hij er een gewoonte van om de eerste avond gewoon kalm onder ons drietjes door te brengen, en de tweede avond nodigt hij enkele boeiende vrienden uit en organiseert hij een prachtig diner.

Die tweede avond is dus straks. Rond halfnegen komen drie mensen “die ik absoluut moet leren kennen” en die “er al lang naar uitkijken om Sven from Belgium te ontmoeten” langs. Ik vind dat zalig: nieuwe mensen leren kennen. Lange gesprekken doen bij goede wijn op een prachtig terras aan het zwembad. Muziekje op. GSM weg. Heerlijk.

Ik vind dat een prachtige gedachte en topidee voor elke dag van het jaar. Ik zou er voor tekenen, of een omweg voor maken. Maar…. vanavond spelen de Duivels. Die belangrijke match. De match van de waarheid. Waar ik alles voor zou verzetten. Maar wat doe ik dan met dat etentje bij Jorge? Wat doe ik vanavond? Eerlijk: ik weet niet hoe ik dit best oplossen kan…

Jorge heeft evenveel met voetbal als ik met wollen truien breien heb: niks. Het boeit hem helemaal niet. En het gezelschap dat vanavond op bezoek komt, het zijn drie dames op leeftijd, eentje uit Londen, eentje uit Nederland, en eentje uit Frankrijk, zullen de match ook wel niet willen zien. Ze gaan voor de verjaardag van eentje van hen eerst naar de opera in Toulouse, en rond halfnegen komen ze hier toe, en dan moet de tafel gedekt staan, en gaat de champagne open. Net voor het begin van de match.

Het is een lastig dilemma. Kan ik mijn gastheer ontgoochelen? Kan ik de gasten in de steek laten, en ergens boven in het huis een TV zoeken om toch naar de match te kijken? Denk het niet… Maar deze match missen wil ik voor geen geld? Wat zou de beste oplossing zijn? De match tussendoor volgen op mijn smartphone? Of die telefoon net afzetten en alles uitgesteld kijken op mijn laptop na het diner? Moeilijk, moeilijk, moeilijk.