Rot tijden? Neen! Met deze tips komt alles meer dan goed
Nieuws

Rot tijden? Neen! Met deze tips komt alles meer dan goed

Het is alweer de laatste zondag van november. December lonkt al om de hoek. De voorbije weken zijn we weer overspoeld door negatieve berichten. De regering is weer vanalles aan het verbieden nadat eerst vanalles weer mocht. Maar ja, “de cijfers zijn gewoon te slecht.” We kennen het riedeltje wel. Je zou er weer donkere gedachten van krijgen.

Ik niet. Niet langer. Ik heb in mijn hoofd een knopje omgedraaid. Dat ging relatief makkelijk. De basisgedachte is: ik wil een mooie kerstperiode beleven. En ik zal je even uitleggen hoe ik dat persoonlijk aan ga pakken. Misschien zitten er wel een paar kleine ideetjes tussen die ook voor jou op kunnen gaan. Maak er gebruik van. Geniet van het leven. En van de kerst.

  1. Ik ga de kerstboom zetten. Morgen. Dan wordt er een lekker grote boom geleverd bij ons thuis en die mag vol lampjes en ballen en heerlijk blinkende frivoliteiten gehangen worden. Natuurlijk vinden sommige mensen dat het veel te vroeg is, eerst moet de sint het land uit zeggen ze. Voor hen heb ik goed nieuws: in tijden van diversiteit en vrede op aarde is het zo dat de Sint en de Kerstman gelukkig door één deur kunnen en elkaars gezelligheid respecteren. Hoe meer sfeer hoe beter. Laat de kerst maar komen zegt de Sint. Dus bij ons is het zo ver vanaf morgen, met kerstmuziek en al.
  2. Wat dat virus betreft heb ik beslist: het zal mijn leven wel wat beïnvloeden, maar ik wil de angst helemaal uit mijn hoofd. Ik wil uiteraard voorzichtig zijn, en handjes geven en kussen gaan we even niet meer doen. Maar de paniek van de voorbije jaren wil ik niet meer. Het is voor een stuk ook een loterij. Ik ken mensen die super voorzichtig en bijna panisch zijn geweest die toch besmet zijn geraakt. En anderen leven alsof er niks aan de hand is, en ontspringen de dans. Ik bedoel maar: misschien overkomt het mij ook wel op een dag. Ik sta er niet voor te springen, covid is geen lachertje. Maar ik hoop dat het vaccin me tegen de ergste gevolgen beschermen kan. En verder wil ik vooral niet nog jaren in paniek leven. Ik wil leven. Voorzichtig. Maar zonder angst.
  3. Mijn agenda is volledig leeggevallen de komende weken. Alle DJ-sets zijn weggevallen. Terwijl december vol stond gepland met feestjes in het hele land, heb ik nu plotseling een zee van vrije tijd. Daar kan ik twee dingen mee doen: treuren of niet treuren. Dan is de laatste optie toch de gezelligste. Ik heb eindelijk weer eens tijd om te genieten van het leven, van ons huis, van avonden voor de haard. Van koken voor mijn lief. Van het strelen van onze kat. Wat is er mooier dan dat?
  4. Ik ga ook mezelf eens extra verwennen. Tijd geven aan mijn lichaam en geest om weer wat op te laden na de hectische periode die ik achter de rug heb. Natuurlijk gaat de ochtendshow door en blijft de wekker op 4u staan, maar overdag en ‘s avonds wil ik wat gaten in de agenda laten. Dan wil ik eens genieten van niksen. Wandelen uiteraard, maar ook lang in een bad liggen met veel schuim. Ik wil weer eens een boek lezen. Misschien wil ik ook weer eens wat films gaan bekijken. Quality-time of me-time, noem het zoals je wil. Maar vooral: geen dagen vol verplichtingen. Lijkt me heerlijk.
  5. Ik heb ook twee projectjes die ik de komende maand op een rustige manier wil aanvatten. Omdat er wat extra tijd is en we de sociale contacten wat moeten doseren. Het is leuk om projectjes te hebben. Een vriend van ons die manager is noemt zo’n project een werf. Je kunt niet alle problemen of uitdagingen tegelijk aan in je leven. Dus hij zegt: ga van werf naar werf, en werk die af. Dat maakt je gelukkig. Dat ga ik dus doen.
  6. Mijn eerste werf is: al mijn kookboeken een plaatsje geven. Die staan in onze bureau op zolder, omdat ik daar het meeste werk aan deze blog. Kookboeken zijn voor mij dan een inspiratie. Ik blader er in, ontdek recepten waar ik dan varianten op zoek in andere boeken, en dan maak ik er zelf weer iets totaal anders van. Ik heb veel kookboeken en ik heb er onlangs ook nog eens alle oude kookboeken van wijlen Felice bijgekregen van zijn man. Al die kookboeken moeten nu een lekker plaatsje krijgen, en een beetje elkaar zien te vinden. Klassieke boeken bij klassieke, hippe hapjes bij leuke tapas. Er moet wat structuur inkomen.
  7. Mijn wijnkelder wil ik ook eindelijk eens op orde zetten. In het huis waar we wonen zit een prima kelder, maar alles ligt er er een beetje door elkaar. Bij onze verhuis was dat geen prioriteit. Dus liggen oude dure flessen naast lekkere doordrinkwijntjes. Sommige flessen zijn wellicht al niet zo lekker meer, andere verdienen een ereplek. En nu ik zelf Wijn Ornelis heb gelanceerd, de site waarop ik mijn eigen wijnen verkoop, wil ik vooral die schenken aan mijn gasten, dus die moeten op een prominente plek gaan liggen. Daar wat orde in brengen lijkt me een leuk jobke.
  8. Sociale contacten verminderen is iets anders dan asociaal worden, want dat gaat echt niet gebeuren. Dat zit zo niet in mij. Maar het is wel een mooi excuus om net die feestjes of sociale verplichtingen te weigeren waar je stiekem al niet zo ontzettend veel zin in had. Je kunt zeggen: “je weet dat ik er graag bij was geweest, maar we moeten allemaal wat voorzichtiger zijn, dus deze keer ga ik jammer genoeg moeten passen.”
  9. De mensen die ik wel graag wil zien ga ik sowieso blijven uitnodigen om iets lekkers te eten bij ons. Weet je nog dat we vorig jaar niemand mochten zien? Nu kan dat gelukkig wel nog. Vorig jaar mocht je enkel met z’n vieren afspreken buiten. In de vrieskou. Wij hebben dat gedaan. Toen hebben we een winter lang lunchkes georganiseerd op ons overdekt terrasje met branders en dekentjes, telkens met een ander koppel. Nu mag dat gewoon binnen. Oef. We zullen wel afstand houden, goed verluchten, en onze handen voldoende wassen. Maar we gaan vooral ook genieten.
  10. De basisgedachte is dat ik een man ben van het halfvolle glas. Ik probeer overal het beste in te zien. Het zijn geen makkelijke tijden, maar er is altijd wel iets in het leven om over te piekeren of neerslachtig van te worden. Dat donkere zit in elk van ons, maar ik vind het zoveel productiever en gezelliger om te focussen op wat wel nog kan. En ik wens het jullie allemaal toe. Kook lekker voor je gezin. Zet mooie muziek op. Steek de lampjes van de kerstboom aan. Lees een goed boek. Trek een goede fles open en klink op het leven. En als je glas niet halfvol is, maar halfleeg, je weet intussen wel waar je nieuwe wijn bestellen kunt. (Dat laatste is geschreven door de commerçant in mij, sorry…) Lieve volgers van Would Be Chef, hou jullie sterk, en geniet van het leven, je hebt er maar één.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer