SCHARRELEIEREN? WE ZIJN ALLEMAAL GESJARELD!
Nieuws

Scharreleieren? we zijn allemaal gesjareld!

Het waren opnieuw afschuwelijke beelden die verspreid werden gisterenavond via de sociale media. Cathérine Moerkerke van VTM was samen met mensen van Animal Rights binnengedrongen in een bedrijf met scharrelkippen in het West-Vlaamse Wingene. De hele reportage is vanavond te zien op TV, maar ik zou ze niet aanraden aan gevoelige kijkers. Duidelijk hele zieke kippen kwijnen er weg in krappe stallen tussen “gezonde”. Dode kippen liggen er te vergaan tussen de levende. Er zijn kreupele kippen bij, kippen met ontstekingen. Het is duidelijk dat de kippen ook weinig of nauwelijks gescharreld hebben. De kooien zijn ontzettend klein. Terwijl ik altijd dacht: scharrelkipjes die leggen onze (ietsjes duurdere, maar gezondere) eitjes ergens in een malse groene weide, terwijl het zonnetje op hun kippenkopje schijnt en ze kakelend als juffertjes van hun leven genieten. Ze geven ons eitjes, dus ze mogen van mij goed behandeld worden. Maar dat worden ze niet dus. Integendeel. Mijn verontwaardiging is groot en oprecht. We zijn serieus gesjareld door de industriële boeren Charels van deze wereld. Ze verkopen ons knollen voor citroenen. Eieren van verwaarloosde opgesloten sukkelaars in plaats van scharreleitjes van vrolijke kippetjes.

Maar toch wil ik hier enkele nuances en vragen bij plaatsen. Lidl, die een afnemer was van dit kippenbedrijf, heeft terecht snel en correct gereageerd en de samenwerking stopgezet. Moesten ze ook doen, al was het maar om de imagoschade te beperken. Maar heeft de volledige retailhandel ook geen boter op het hoofd als het om dierenwelzijn gaat. Meer nog: hebben we niet allemaal boter op het hoofd? Zitten we niet allemaal met een ei? Om de voor de hand liggende beeldspraak toch maar eens te bezigen? Wij als consument zijn het gewoon geworden en staan er zelfs op om al onze voeding zo goedkoop mogelijk te kopen. Winkels doen hun uiterste best om ons te lokken, en zorgen daarom voor hele scherpe prijzen. Ze onderhandelen daarom steeds steviger met hun leveranciers, de landbouwers, en daardoor is de druk misschien wel zo groot geworden dat die sector nauwelijks het hoofd boven water houden kan. Geen excuus voor dierenmishandeling, absoluut niet. Maar is het uitgesloten dat de gigantische druk op de prijzen ook letterlijk te voelen is tot in de kippenhokken, de varkensstallen, de koeienweiden, en de slachthuizen? Ik denk het niet. Ja dierenrechten! Geven we niets op toe. Maar ook: eerlijk loon voor de landbouwers! En als dat betekent dat de scharreleitjes nog een tikje duurder worden, gaan we daar dan ook willen voor betalen? Of is onze verontwaardiging selectief zolang die onze portemonnee niet raakt?

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer