SCHARRELEIEREN? WE ZIJN ALLEMAAL GESJARELD!
Nieuws

Scharreleieren? we zijn allemaal gesjareld!

Het waren opnieuw afschuwelijke beelden die verspreid werden gisterenavond via de sociale media. Cathérine Moerkerke van VTM was samen met mensen van Animal Rights binnengedrongen in een bedrijf met scharrelkippen in het West-Vlaamse Wingene. De hele reportage is vanavond te zien op TV, maar ik zou ze niet aanraden aan gevoelige kijkers. Duidelijk hele zieke kippen kwijnen er weg in krappe stallen tussen “gezonde”. Dode kippen liggen er te vergaan tussen de levende. Er zijn kreupele kippen bij, kippen met ontstekingen. Het is duidelijk dat de kippen ook weinig of nauwelijks gescharreld hebben. De kooien zijn ontzettend klein. Terwijl ik altijd dacht: scharrelkipjes die leggen onze (ietsjes duurdere, maar gezondere) eitjes ergens in een malse groene weide, terwijl het zonnetje op hun kippenkopje schijnt en ze kakelend als juffertjes van hun leven genieten. Ze geven ons eitjes, dus ze mogen van mij goed behandeld worden. Maar dat worden ze niet dus. Integendeel. Mijn verontwaardiging is groot en oprecht. We zijn serieus gesjareld door de industriële boeren Charels van deze wereld. Ze verkopen ons knollen voor citroenen. Eieren van verwaarloosde opgesloten sukkelaars in plaats van scharreleitjes van vrolijke kippetjes.

Maar toch wil ik hier enkele nuances en vragen bij plaatsen. Lidl, die een afnemer was van dit kippenbedrijf, heeft terecht snel en correct gereageerd en de samenwerking stopgezet. Moesten ze ook doen, al was het maar om de imagoschade te beperken. Maar heeft de volledige retailhandel ook geen boter op het hoofd als het om dierenwelzijn gaat. Meer nog: hebben we niet allemaal boter op het hoofd? Zitten we niet allemaal met een ei? Om de voor de hand liggende beeldspraak toch maar eens te bezigen? Wij als consument zijn het gewoon geworden en staan er zelfs op om al onze voeding zo goedkoop mogelijk te kopen. Winkels doen hun uiterste best om ons te lokken, en zorgen daarom voor hele scherpe prijzen. Ze onderhandelen daarom steeds steviger met hun leveranciers, de landbouwers, en daardoor is de druk misschien wel zo groot geworden dat die sector nauwelijks het hoofd boven water houden kan. Geen excuus voor dierenmishandeling, absoluut niet. Maar is het uitgesloten dat de gigantische druk op de prijzen ook letterlijk te voelen is tot in de kippenhokken, de varkensstallen, de koeienweiden, en de slachthuizen? Ik denk het niet. Ja dierenrechten! Geven we niets op toe. Maar ook: eerlijk loon voor de landbouwers! En als dat betekent dat de scharreleitjes nog een tikje duurder worden, gaan we daar dan ook willen voor betalen? Of is onze verontwaardiging selectief zolang die onze portemonnee niet raakt?

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer