Schitterend antwoord van chef op kritiek van klant gaat viraal
Nieuws

Schitterend antwoord van chef op kritiek van klant gaat viraal

Deze week was ik aan het wandelen met Jan, een hele toffe maat van me, langs de Dijle. We hadden het over koetjes en kalfjes en zoals altijd ook over lekker eten. Want Jan en ik lijken een beetje op elkaar want we houden alle twee van lekker eten, maar moeten allebei ferm veel wandelen om ons gewicht wat onder controle te houden. En toen we het over de geneugten van de simpele maar degelijke Belgische keuken hadden, ging het over witloofrollekes, over stoemp met worst, over garnaalkroketjes en over “tomaat garnaal”.

En toen vroeg Jan of ik ooit het “beroemde tomaat garnaal-verhaal” van chef Maxime Osten van Livingroom 102 in Knokke-Heist had gelezen. De chef had in het begin van de zomer kritiek gekregen van een dame die de “tomaat garnaal” in z’n restaurant lekker maar wel te duur vond, en hij had haar een beleefd maar wel duidelijk, en uitgebreid antwoord gestuurd waarin hij heel precies uitlegde waarom de prijs van het gerecht echt wel te verantwoorden is.

Wellicht heeft dat antwoord deze zomer al de lokale pers gehaald, en het is ook op Facebook ontzettend veel gedeeld, maar mij was het ontgaan. Jan stuurde me vanmorgen de link door, en ik vond het gewoon te tof geschreven om het niet eens met jullie te delen. Vooral omdat het goed is om te beseffen hoe de prijs van een gerecht wordt samengesteld.

Het zal ons, (soms kritische) klanten helpen om te begrijpen dat je niks voor niks kunt krijgen, en dat iets als “a free lunch” niet bestaat. Respect voor deze vriendelijke chef, en als ik eens in de buurt van Livingroom 102 ben kom ik je tomaat garnaal zeker eens proberen, Maxime.

Mevrouw,

Eerst en vooral heel blij dat U onze gepelde vleestomaat met 125gr handgepelde Noordzee garnalen, verse kropsla, huisgemaakte mayonaise, perfect gekookt eitje en verse frietjes zeer lekker vond.

Het lijkt inderdaad duur maar misschien zal u begrijpen waarom.

Op 1000kg geviste garnalen heeft men na ziften nog 80kg mooie jumbo garnalen over, dus deze kosten al 50% meer dan de andere garnalen. Wij pellen 1kg bruto per uur, dan hebben we netto 350gr garnalen, dus dagprijs garnalen x 3 + €35 brutoloonkost per uur om te pellen of te laten pellen. Dit seizoen €80/kg netto gepeld.
Onze vleestomaten (250gr) worden elke dag gepeld (20sec in kokend water), gekoeld in ijswater en ontdaan van pitjes.
De kropsla wordt ontdaan van buitenste bladeren, 2 x gewassen en gedroogd en versneden.
De eitjes worden exact 8 min gekookt en gekoeld in ijswater en gepeld.
Elke dag draaien we verse mayonaise met eigeel, dijonmosterd, peper van de molen, witte wijnazijn en maisolie. (dus niet met de mixer of uit een pot)
Rode ui wordt in heel fijne brunoise gesneden.
Platte peterselie wordt 2 x gewassen, gedroogd en gehakt.
Een vleugje klassieke Franse vinaigrette en fleur de sel krijgt u er bovenop.
Verse handgesneden frietjes, voorgebakken en afgebakken in hoogwaardige plantaardige olie.

Elke morgen 2 personen om deze voorbereidingen te doen à €35 brutoloonkost/uur
Dan moeten de garnalen nog afgewogen worden en het bord volledig gedresseerd worden. Dit terwijl u geniet van ons terras met leuke muziek en een glaasje rosé (by Ott) dat u ook te duur vond. Onze barman, kelner, souschef en afwasser hebben er allemaal aan meegewerkt. Ik geef dan nog eens 12% af aan de BTW en moet nog eens een BA-verzekering afsluiten mocht u zich verslikken in een garnaal of de prijs ervan in uw geval.
Met een netto foodcost van 12,5€ zonder loonkosten, vaste kosten, materiaal en huur raken we zelfs niet aan de vooropgestelde coëfficiënt van 3 ons opgelegd door FOD financiën….
Indien u liever cocktailsaus heeft ipv mayonaise maken we die met plezier à la minute klaar.

Smakelijk en geniet van deze uitzonderlijke streekproducten uit de Noordzee.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer