Schitterend antwoord van chef op kritiek van klant gaat viraal
Nieuws

Schitterend antwoord van chef op kritiek van klant gaat viraal

Deze week was ik aan het wandelen met Jan, een hele toffe maat van me, langs de Dijle. We hadden het over koetjes en kalfjes en zoals altijd ook over lekker eten. Want Jan en ik lijken een beetje op elkaar want we houden alle twee van lekker eten, maar moeten allebei ferm veel wandelen om ons gewicht wat onder controle te houden. En toen we het over de geneugten van de simpele maar degelijke Belgische keuken hadden, ging het over witloofrollekes, over stoemp met worst, over garnaalkroketjes en over “tomaat garnaal”.

En toen vroeg Jan of ik ooit het “beroemde tomaat garnaal-verhaal” van chef Maxime Osten van Livingroom 102 in Knokke-Heist had gelezen. De chef had in het begin van de zomer kritiek gekregen van een dame die de “tomaat garnaal” in z’n restaurant lekker maar wel te duur vond, en hij had haar een beleefd maar wel duidelijk, en uitgebreid antwoord gestuurd waarin hij heel precies uitlegde waarom de prijs van het gerecht echt wel te verantwoorden is.

Wellicht heeft dat antwoord deze zomer al de lokale pers gehaald, en het is ook op Facebook ontzettend veel gedeeld, maar mij was het ontgaan. Jan stuurde me vanmorgen de link door, en ik vond het gewoon te tof geschreven om het niet eens met jullie te delen. Vooral omdat het goed is om te beseffen hoe de prijs van een gerecht wordt samengesteld.

Het zal ons, (soms kritische) klanten helpen om te begrijpen dat je niks voor niks kunt krijgen, en dat iets als “a free lunch” niet bestaat. Respect voor deze vriendelijke chef, en als ik eens in de buurt van Livingroom 102 ben kom ik je tomaat garnaal zeker eens proberen, Maxime.

Mevrouw,

Eerst en vooral heel blij dat U onze gepelde vleestomaat met 125gr handgepelde Noordzee garnalen, verse kropsla, huisgemaakte mayonaise, perfect gekookt eitje en verse frietjes zeer lekker vond.

Het lijkt inderdaad duur maar misschien zal u begrijpen waarom.

Op 1000kg geviste garnalen heeft men na ziften nog 80kg mooie jumbo garnalen over, dus deze kosten al 50% meer dan de andere garnalen. Wij pellen 1kg bruto per uur, dan hebben we netto 350gr garnalen, dus dagprijs garnalen x 3 + €35 brutoloonkost per uur om te pellen of te laten pellen. Dit seizoen €80/kg netto gepeld.
Onze vleestomaten (250gr) worden elke dag gepeld (20sec in kokend water), gekoeld in ijswater en ontdaan van pitjes.
De kropsla wordt ontdaan van buitenste bladeren, 2 x gewassen en gedroogd en versneden.
De eitjes worden exact 8 min gekookt en gekoeld in ijswater en gepeld.
Elke dag draaien we verse mayonaise met eigeel, dijonmosterd, peper van de molen, witte wijnazijn en maisolie. (dus niet met de mixer of uit een pot)
Rode ui wordt in heel fijne brunoise gesneden.
Platte peterselie wordt 2 x gewassen, gedroogd en gehakt.
Een vleugje klassieke Franse vinaigrette en fleur de sel krijgt u er bovenop.
Verse handgesneden frietjes, voorgebakken en afgebakken in hoogwaardige plantaardige olie.

Elke morgen 2 personen om deze voorbereidingen te doen à €35 brutoloonkost/uur
Dan moeten de garnalen nog afgewogen worden en het bord volledig gedresseerd worden. Dit terwijl u geniet van ons terras met leuke muziek en een glaasje rosé (by Ott) dat u ook te duur vond. Onze barman, kelner, souschef en afwasser hebben er allemaal aan meegewerkt. Ik geef dan nog eens 12% af aan de BTW en moet nog eens een BA-verzekering afsluiten mocht u zich verslikken in een garnaal of de prijs ervan in uw geval.
Met een netto foodcost van 12,5€ zonder loonkosten, vaste kosten, materiaal en huur raken we zelfs niet aan de vooropgestelde coëfficiënt van 3 ons opgelegd door FOD financiën….
Indien u liever cocktailsaus heeft ipv mayonaise maken we die met plezier à la minute klaar.

Smakelijk en geniet van deze uitzonderlijke streekproducten uit de Noordzee.

Gerelateerde nieuwsberichten

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Boeken Hockney

Zaterdag is er nog eens een boekverkoop bij ons in de tuin!

Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer