De smaak van onze kindervakanties: schiwasser

Ik schreef gisteren over onze vakanties naar Oostenrijk, toen wij een kind waren. En god, wat zijn daar veel reacties op gekomen. Nogal wat mensen vonden m’n verhaal zo herkenbaar, omdat ze als kind met hun ouders destijds net dezelfde vakanties hadden doorgebracht. Ook jaar na jaar naar gezellige maar rustige dropjes als Elbigenalp, waar je behalve wandelen eigenlijk heel erg weinig kon doen.

Maar net die wandelingen waren legendarisch. Mama en papa bestelden dan extra pistoletjes bij de bakker die ze ’s ochtends al kwam leveren in onze Zimmer Frei, en we maakten dan lunchpakketjes met beleg van de supermarkt. Ingepakt in vershoudfolie namen we die dan mee op onze wandeling en boven in de berghutten mocht je je eigen broodjes opeten als je er maar een drankje bij bestelde. Geweldig toch.

En dat drankje daar deden we het dus voor. En zoveel volgers van de blog konden zich dat bijna chemische rode schiwasser nog prima herinneren. Schiwasser bestaat uit ijskoud (berg-)water aangelengd met een soort frambozensiroop. Soms werd het water blijkbaar ook weleens aangelengd met een combinatie van framboos-, citroen- en sinaasappelsiroop. Dan kleurt het schiwasser eerder oranje.

Eigenlijk was die siroop behoorlijk ongezond spul hoor, want er zat erg veel suikersiroop in, kleurstoffen ook, en bewaarmiddelen. Maar ja, als kind vonden we het bijzonder lekker. Een heerlijke verfrissing na een stevige tocht in de bergen. Nu zijn de tijden echter wel veranderd, en bijvoorbeeld fabrikant Spritz maakt er een eer van om de siroop zo gezond en puur mogelijk te maken.

Schiwasser was zonder twijfel het drankje dat men het liefste serveerde in die hutten. De siroop kun je immers kopen in van die grote bidons die helemaal niet duur zijn. En bergwater kost al helemaal niets natuurlijk. En reken maar dat er in de zomer honderden van die glazen per dag verkocht werden.

Heeft er iemand weet van of je nog steeds schiwasser drinken kunt in die berghutten, Enkel in de zomer, of wordt het ook in de winter nog geschonken aan de skiërs?