Ik schreef gisteren over onze vakanties naar Oostenrijk, toen wij een kind waren. En god, wat zijn daar veel reacties op gekomen. Nogal wat mensen vonden m’n verhaal zo herkenbaar, omdat ze als kind met hun ouders destijds net dezelfde vakanties hadden doorgebracht. Ook jaar na jaar naar gezellige maar rustige dropjes als Elbigenalp, waar je behalve wandelen eigenlijk heel erg weinig kon doen.
Maar net die wandelingen waren legendarisch. Mama en papa bestelden dan extra pistoletjes bij de bakker die ze ’s ochtends al kwam leveren in onze Zimmer Frei, en we maakten dan lunchpakketjes met beleg van de supermarkt. Ingepakt in vershoudfolie namen we die dan mee op onze wandeling en boven in de berghutten mocht je je eigen broodjes opeten als je er maar een drankje bij bestelde. Geweldig toch.
En dat drankje daar deden we het dus voor. En zoveel volgers van de blog konden zich dat bijna chemische rode schiwasser nog prima herinneren. Schiwasser bestaat uit ijskoud (berg-)water aangelengd met een soort frambozensiroop. Soms werd het water blijkbaar ook weleens aangelengd met een combinatie van framboos-, citroen- en sinaasappelsiroop. Dan kleurt het schiwasser eerder oranje.
Eigenlijk was die siroop behoorlijk ongezond spul hoor, want er zat erg veel suikersiroop in, kleurstoffen ook, en bewaarmiddelen. Maar ja, als kind vonden we het bijzonder lekker. Een heerlijke verfrissing na een stevige tocht in de bergen. Nu zijn de tijden echter wel veranderd, en bijvoorbeeld fabrikant Spritz maakt er een eer van om de siroop zo gezond en puur mogelijk te maken.
Schiwasser was zonder twijfel het drankje dat men het liefste serveerde in die hutten. De siroop kun je immers kopen in van die grote bidons die helemaal niet duur zijn. En bergwater kost al helemaal niets natuurlijk. En reken maar dat er in de zomer honderden van die glazen per dag verkocht werden.
Heeft er iemand weet van of je nog steeds schiwasser drinken kunt in die berghutten, Enkel in de zomer, of wordt het ook in de winter nog geschonken aan de skiërs?
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer