De smaak van onze kindervakanties: schiwasser
Nieuws

De smaak van onze kindervakanties: schiwasser

Ik schreef gisteren over onze vakanties naar Oostenrijk, toen wij een kind waren. En god, wat zijn daar veel reacties op gekomen. Nogal wat mensen vonden m’n verhaal zo herkenbaar, omdat ze als kind met hun ouders destijds net dezelfde vakanties hadden doorgebracht. Ook jaar na jaar naar gezellige maar rustige dropjes als Elbigenalp, waar je behalve wandelen eigenlijk heel erg weinig kon doen.

Maar net die wandelingen waren legendarisch. Mama en papa bestelden dan extra pistoletjes bij de bakker die ze ’s ochtends al kwam leveren in onze Zimmer Frei, en we maakten dan lunchpakketjes met beleg van de supermarkt. Ingepakt in vershoudfolie namen we die dan mee op onze wandeling en boven in de berghutten mocht je je eigen broodjes opeten als je er maar een drankje bij bestelde. Geweldig toch.

En dat drankje daar deden we het dus voor. En zoveel volgers van de blog konden zich dat bijna chemische rode schiwasser nog prima herinneren. Schiwasser bestaat uit ijskoud (berg-)water aangelengd met een soort frambozensiroop. Soms werd het water blijkbaar ook weleens aangelengd met een combinatie van framboos-, citroen- en sinaasappelsiroop. Dan kleurt het schiwasser eerder oranje.

Eigenlijk was die siroop behoorlijk ongezond spul hoor, want er zat erg veel suikersiroop in, kleurstoffen ook, en bewaarmiddelen. Maar ja, als kind vonden we het bijzonder lekker. Een heerlijke verfrissing na een stevige tocht in de bergen. Nu zijn de tijden echter wel veranderd, en bijvoorbeeld fabrikant Spritz maakt er een eer van om de siroop zo gezond en puur mogelijk te maken.

Schiwasser was zonder twijfel het drankje dat men het liefste serveerde in die hutten. De siroop kun je immers kopen in van die grote bidons die helemaal niet duur zijn. En bergwater kost al helemaal niets natuurlijk. En reken maar dat er in de zomer honderden van die glazen per dag verkocht werden.

Heeft er iemand weet van of je nog steeds schiwasser drinken kunt in die berghutten, Enkel in de zomer, of wordt het ook in de winter nog geschonken aan de skiërs?

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer