Ken jij de Schotse keuken een beetje?
Nieuws

Ken jij de Schotse keuken een beetje?

Vanavond is het zover, dan spelen onze Rode Duivels weer een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het EK van volgend jaar. Vorige week waren ze nog in San Marino waar ze met een niet echt indrukwekkende 0-4 gingen winnen. Deze keer zijn ze geland in Glasgow, waar ze het in het legendarische Hampden Park (ooit het grootste stadium ter wereld) tegen het Schotse Nationale elftal moeten opnemen. Ik ga zeker kijken, en ik hoop van harte dat het goed komt. Ook al zijn de Schotten niet aan het beste parcours bezig de voorbije wedstrijden, je moet die gasten nooit onderschatten want het zijn harde vechters.

De Schotten houden trouwens ook op culinair vlak wel van het steviger werk. Ooit was ik een paar dagen op vakantie in de Schotse hoofdstad Edingburgh en wat me opviel was dat je daar op restaurant in plaats van de “aangepaste wijnen” voor de “aangepaste whisky’s” kon gaan.

In één gastronomisch restaurant werden bij elk gerecht (het waren er vijf na elkaar in het menu) maar liefst drie aangepaste whisky’s voorgeschoteld. Kleintjes, dat wel. Maar reken maar eens na, vijf keer drie whisky’s… Dat wil zeggen dat ik voor het einde van de maaltijd 15 verschillende whisky’s had geproefd. Ja santé. Ze waren allemaal uitstekend, en ze pasten ook goed bij de gerechten, maar ik moet toch bekennen dat ik aan het einde van de maaltijd behoorlijk paraplu was.

Om ons al een beetje op te warmen voor de match gaan we jullie magen eens testen. En vooral jullie Schotse culinaire kennis… Weten jullie wat deze vijf Schotse gerechten precies zijn? Het antwoord kun je lezen onder de foto’s van Glasgow, Hampden Park, en een goede fles Schotse whisky…

Ken je deze typische schotse gerechten?

  1. Stovies
  2. Haggis
  3. White Pudding
  4. Cullen skink
  5. Cranachan
Ken jij de Schotse keuken een beetje?
Ken jij de Schotse keuken een beetje?
Ken jij de Schotse keuken een beetje?

Stovies

Een soort van stoofpotje dat vooral op basis van aardappelen en vet wordt gemaakt. Ook uien worden er aan toegevoegd en vaak ook stukken vlees. Soms ook andere groenten, en melk. De basis zijn echter de aardappelen die in veel dierlijk vet (boter, reuzel of smout) worden gaar gestoofd.

Haggis

Haggis is een vleesgerecht gemaakt van schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon en bereid

White pudding

Lijkt op bloedworst maar dan zonder bloed. Een beetje zoals onze witte pensen. White pudding bestaat uit varkensvlees, varkensvet, niervet, brood en havermout, gerold in een grote worst.

Cullen skink

Dikke wintersoep gemaakt van gerookte schelvis, aardappelen, prei en ui. Een typisch wintergerecht.

Cranachan

Een dessert met veel slagroom honing, whisky en fruit.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer