Ken jij de Schotse keuken een beetje?

Vanavond is het zover, dan spelen onze Rode Duivels weer een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het EK van volgend jaar. Vorige week waren ze nog in San Marino waar ze met een niet echt indrukwekkende 0-4 gingen winnen. Deze keer zijn ze geland in Glasgow, waar ze het in het legendarische Hampden Park (ooit het grootste stadium ter wereld) tegen het Schotse Nationale elftal moeten opnemen. Ik ga zeker kijken, en ik hoop van harte dat het goed komt. Ook al zijn de Schotten niet aan het beste parcours bezig de voorbije wedstrijden, je moet die gasten nooit onderschatten want het zijn harde vechters.

De Schotten houden trouwens ook op culinair vlak wel van het steviger werk. Ooit was ik een paar dagen op vakantie in de Schotse hoofdstad Edingburgh en wat me opviel was dat je daar op restaurant in plaats van de “aangepaste wijnen” voor de “aangepaste whisky’s” kon gaan.

In één gastronomisch restaurant werden bij elk gerecht (het waren er vijf na elkaar in het menu) maar liefst drie aangepaste whisky’s voorgeschoteld. Kleintjes, dat wel. Maar reken maar eens na, vijf keer drie whisky’s… Dat wil zeggen dat ik voor het einde van de maaltijd 15 verschillende whisky’s had geproefd. Ja santé. Ze waren allemaal uitstekend, en ze pasten ook goed bij de gerechten, maar ik moet toch bekennen dat ik aan het einde van de maaltijd behoorlijk paraplu was.

Om ons al een beetje op te warmen voor de match gaan we jullie magen eens testen. En vooral jullie Schotse culinaire kennis… Weten jullie wat deze vijf Schotse gerechten precies zijn? Het antwoord kun je lezen onder de foto’s van Glasgow, Hampden Park, en een goede fles Schotse whisky…

Ken je deze typische schotse gerechten?

 

  1. Stovies
  2. Haggis
  3. White Pudding
  4. Cullen skink
  5. Cranachan

 

Stovies

Een soort van stoofpotje dat vooral op basis van aardappelen en vet wordt gemaakt. Ook uien worden er aan toegevoegd en vaak ook stukken vlees. Soms ook andere groenten, en melk. De basis zijn echter de aardappelen die in veel dierlijk vet (boter, reuzel of smout) worden gaar gestoofd.

Haggis

Haggis is een vleesgerecht gemaakt van schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon en bereid

White pudding

Lijkt op bloedworst maar dan zonder bloed. Een beetje zoals onze witte pensen. White pudding bestaat uit varkensvlees, varkensvet, niervet, brood en havermout, gerold in een grote worst.

Cullen skink

Dikke wintersoep gemaakt van gerookte schelvis, aardappelen, prei en ui. Een typisch wintergerecht.

Cranachan

Een dessert met veel slagroom honing, whisky en fruit.