Vanavond is het zover, dan spelen onze Rode Duivels weer een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het EK van volgend jaar. Vorige week waren ze nog in San Marino waar ze met een niet echt indrukwekkende 0-4 gingen winnen. Deze keer zijn ze geland in Glasgow, waar ze het in het legendarische Hampden Park (ooit het grootste stadium ter wereld) tegen het Schotse Nationale elftal moeten opnemen. Ik ga zeker kijken, en ik hoop van harte dat het goed komt. Ook al zijn de Schotten niet aan het beste parcours bezig de voorbije wedstrijden, je moet die gasten nooit onderschatten want het zijn harde vechters.
De Schotten houden trouwens ook op culinair vlak wel van het steviger werk. Ooit was ik een paar dagen op vakantie in de Schotse hoofdstad Edingburgh en wat me opviel was dat je daar op restaurant in plaats van de “aangepaste wijnen” voor de “aangepaste whisky’s” kon gaan.
In één gastronomisch restaurant werden bij elk gerecht (het waren er vijf na elkaar in het menu) maar liefst drie aangepaste whisky’s voorgeschoteld. Kleintjes, dat wel. Maar reken maar eens na, vijf keer drie whisky’s… Dat wil zeggen dat ik voor het einde van de maaltijd 15 verschillende whisky’s had geproefd. Ja santé. Ze waren allemaal uitstekend, en ze pasten ook goed bij de gerechten, maar ik moet toch bekennen dat ik aan het einde van de maaltijd behoorlijk paraplu was.
Om ons al een beetje op te warmen voor de match gaan we jullie magen eens testen. En vooral jullie Schotse culinaire kennis… Weten jullie wat deze vijf Schotse gerechten precies zijn? Het antwoord kun je lezen onder de foto’s van Glasgow, Hampden Park, en een goede fles Schotse whisky…
Een soort van stoofpotje dat vooral op basis van aardappelen en vet wordt gemaakt. Ook uien worden er aan toegevoegd en vaak ook stukken vlees. Soms ook andere groenten, en melk. De basis zijn echter de aardappelen die in veel dierlijk vet (boter, reuzel of smout) worden gaar gestoofd.
Haggis is een vleesgerecht gemaakt van schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon en bereid
Lijkt op bloedworst maar dan zonder bloed. Een beetje zoals onze witte pensen. White pudding bestaat uit varkensvlees, varkensvet, niervet, brood en havermout, gerold in een grote worst.
Dikke wintersoep gemaakt van gerookte schelvis, aardappelen, prei en ui. Een typisch wintergerecht.
Een dessert met veel slagroom honing, whisky en fruit.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer