Ken jij de Schotse keuken een beetje?
Nieuws

Ken jij de Schotse keuken een beetje?

Vanavond is het zover, dan spelen onze Rode Duivels weer een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het EK van volgend jaar. Vorige week waren ze nog in San Marino waar ze met een niet echt indrukwekkende 0-4 gingen winnen. Deze keer zijn ze geland in Glasgow, waar ze het in het legendarische Hampden Park (ooit het grootste stadium ter wereld) tegen het Schotse Nationale elftal moeten opnemen. Ik ga zeker kijken, en ik hoop van harte dat het goed komt. Ook al zijn de Schotten niet aan het beste parcours bezig de voorbije wedstrijden, je moet die gasten nooit onderschatten want het zijn harde vechters.

De Schotten houden trouwens ook op culinair vlak wel van het steviger werk. Ooit was ik een paar dagen op vakantie in de Schotse hoofdstad Edingburgh en wat me opviel was dat je daar op restaurant in plaats van de “aangepaste wijnen” voor de “aangepaste whisky’s” kon gaan.

In één gastronomisch restaurant werden bij elk gerecht (het waren er vijf na elkaar in het menu) maar liefst drie aangepaste whisky’s voorgeschoteld. Kleintjes, dat wel. Maar reken maar eens na, vijf keer drie whisky’s… Dat wil zeggen dat ik voor het einde van de maaltijd 15 verschillende whisky’s had geproefd. Ja santé. Ze waren allemaal uitstekend, en ze pasten ook goed bij de gerechten, maar ik moet toch bekennen dat ik aan het einde van de maaltijd behoorlijk paraplu was.

Om ons al een beetje op te warmen voor de match gaan we jullie magen eens testen. En vooral jullie Schotse culinaire kennis… Weten jullie wat deze vijf Schotse gerechten precies zijn? Het antwoord kun je lezen onder de foto’s van Glasgow, Hampden Park, en een goede fles Schotse whisky…

Ken je deze typische schotse gerechten?

  1. Stovies
  2. Haggis
  3. White Pudding
  4. Cullen skink
  5. Cranachan
Ken jij de Schotse keuken een beetje?
Ken jij de Schotse keuken een beetje?
Ken jij de Schotse keuken een beetje?

Stovies

Een soort van stoofpotje dat vooral op basis van aardappelen en vet wordt gemaakt. Ook uien worden er aan toegevoegd en vaak ook stukken vlees. Soms ook andere groenten, en melk. De basis zijn echter de aardappelen die in veel dierlijk vet (boter, reuzel of smout) worden gaar gestoofd.

Haggis

Haggis is een vleesgerecht gemaakt van schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon en bereid

White pudding

Lijkt op bloedworst maar dan zonder bloed. Een beetje zoals onze witte pensen. White pudding bestaat uit varkensvlees, varkensvet, niervet, brood en havermout, gerold in een grote worst.

Cullen skink

Dikke wintersoep gemaakt van gerookte schelvis, aardappelen, prei en ui. Een typisch wintergerecht.

Cranachan

Een dessert met veel slagroom honing, whisky en fruit.

Gerelateerde nieuwsberichten

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer