Ken jij de Schotse keuken een beetje?
Nieuws

Ken jij de Schotse keuken een beetje?

Vanavond is het zover, dan spelen onze Rode Duivels weer een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het EK van volgend jaar. Vorige week waren ze nog in San Marino waar ze met een niet echt indrukwekkende 0-4 gingen winnen. Deze keer zijn ze geland in Glasgow, waar ze het in het legendarische Hampden Park (ooit het grootste stadium ter wereld) tegen het Schotse Nationale elftal moeten opnemen. Ik ga zeker kijken, en ik hoop van harte dat het goed komt. Ook al zijn de Schotten niet aan het beste parcours bezig de voorbije wedstrijden, je moet die gasten nooit onderschatten want het zijn harde vechters.

De Schotten houden trouwens ook op culinair vlak wel van het steviger werk. Ooit was ik een paar dagen op vakantie in de Schotse hoofdstad Edingburgh en wat me opviel was dat je daar op restaurant in plaats van de “aangepaste wijnen” voor de “aangepaste whisky’s” kon gaan.

In één gastronomisch restaurant werden bij elk gerecht (het waren er vijf na elkaar in het menu) maar liefst drie aangepaste whisky’s voorgeschoteld. Kleintjes, dat wel. Maar reken maar eens na, vijf keer drie whisky’s… Dat wil zeggen dat ik voor het einde van de maaltijd 15 verschillende whisky’s had geproefd. Ja santé. Ze waren allemaal uitstekend, en ze pasten ook goed bij de gerechten, maar ik moet toch bekennen dat ik aan het einde van de maaltijd behoorlijk paraplu was.

Om ons al een beetje op te warmen voor de match gaan we jullie magen eens testen. En vooral jullie Schotse culinaire kennis… Weten jullie wat deze vijf Schotse gerechten precies zijn? Het antwoord kun je lezen onder de foto’s van Glasgow, Hampden Park, en een goede fles Schotse whisky…

Ken je deze typische schotse gerechten?

  1. Stovies
  2. Haggis
  3. White Pudding
  4. Cullen skink
  5. Cranachan
Ken jij de Schotse keuken een beetje?
Ken jij de Schotse keuken een beetje?
Ken jij de Schotse keuken een beetje?

Stovies

Een soort van stoofpotje dat vooral op basis van aardappelen en vet wordt gemaakt. Ook uien worden er aan toegevoegd en vaak ook stukken vlees. Soms ook andere groenten, en melk. De basis zijn echter de aardappelen die in veel dierlijk vet (boter, reuzel of smout) worden gaar gestoofd.

Haggis

Haggis is een vleesgerecht gemaakt van schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon en bereid

White pudding

Lijkt op bloedworst maar dan zonder bloed. Een beetje zoals onze witte pensen. White pudding bestaat uit varkensvlees, varkensvet, niervet, brood en havermout, gerold in een grote worst.

Cullen skink

Dikke wintersoep gemaakt van gerookte schelvis, aardappelen, prei en ui. Een typisch wintergerecht.

Cranachan

Een dessert met veel slagroom honing, whisky en fruit.

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer