SCHRAP BROOD AARDAPPELEN EN PASTA EN LEEF VIER JAAR KORTER
Nieuws

Schrap brood aardappelen en pasta en leef vier jaar korter

Het is één van de eerste regeltjes die dieetgoeroes mensen vaak opleggen wanneer ze beslissen om iets aan hun gewicht te willen gaan doen: “schrap de koolhydraten zoveel mogelijk uit je menu”. Zeker de snelle koolhydraten als “brood, aardappelen en pasta” zijn de boosdoeners. “Hoe minder koolhydraten je gaat eten hoe sneller de weegschaal je ideale gewicht zal aanduiden”.

Kijk, zo’n regeltjes verkopen goed natuurlijk. Je stopt gewoon met de boterhammetjes en de aardappelen en je kunt weer in die skinny jeans. Halleluja. Dat we in onze contreien al sinds jaar en dag onze boterhammetjes eten als ontbijt en vaak ook bij het avondeten, en onze patatjes bij de lunch is dus de grootste vergissing ooit geweest? Ik vond dat als overtuigd boterhameter, en liefhebber van een lekker aardappeltje en lekkere pasta’s toch allemaal net iets te simpel. En wat blijkt nu: terecht, want ook deze medaille heeft inderdaad een keerzijde.

Uit een recente studie, gepubliceerd in The Lancet Public Health, blijkt dat koolhydraten schrappen uit je dieet een slecht idee is. Ja, je zult wel makkelijker afvallen, maar ook 4 jaar korter leven. 15400 mensen werden gedurende 25 jaar gevolgd door de onderzoekers. Mensen die minder dan 40 procent van hun totale calorieopname uit koolhydraten halen lopen dus wel degelijk het risico om vier jaar vroeger, slanker maar ongezonder te sterven. Het omgekeerde is overigens ook waar: wie meer dan 70 procent van z’n calorieën uit koolhydraten haalt sterft ook een jaar vroeger dan wie een evenwichtig eetpatroon volgt.

Eerlijk gezegd, ik schrik daar niks van. Elke keer weer krijg je uit onderzoeken, en vooral dan de degelijke, die bij genoeg proefpersonen, en op lange termijn gevoerd worden, dezelfde soort resultaten, en dezelfde duidelijke en blije boodschap: evenwicht is alles. Met boter was er toch dezelfde discussie: slecht, ongezond, levensgevaarlijke dikmaker. Onlangs bleek dat toch ook weer genuanceerd te worden. Goede boter is echt niet zo slecht voor je gezondheid. Gewoon niet overdrijven.

Laat ons de koolhydraten nu ook maar weer hun plaatsje geven in onze keuken en ons leven. Ga naar de bakker en koop een broodje met lekkere granen. Durf weer eens een patatje te serveren bij je stukje vlees, de vis en je groentjes. En die Italianen met al hun pasta’s, die zijn niet per se ongezonder dan wij hoor. Overdrijf met niks, niet met alcohol, niet met chocolade, niet met granola en quinoa ook. Evenwicht, evenwicht, evenwicht. Meer moet dat niet zijn. Minder ook niet.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer