SCHRAP BROOD AARDAPPELEN EN PASTA EN LEEF VIER JAAR KORTER

Het is één van de eerste regeltjes die dieetgoeroes mensen vaak opleggen wanneer ze beslissen om iets aan hun gewicht te willen gaan doen: “schrap de koolhydraten zoveel mogelijk uit je menu”. Zeker de snelle koolhydraten als “brood, aardappelen en pasta” zijn de boosdoeners. “Hoe minder koolhydraten je gaat eten hoe sneller de weegschaal je ideale gewicht zal aanduiden”.

Kijk, zo’n regeltjes verkopen goed natuurlijk. Je stopt gewoon met de boterhammetjes en de aardappelen en je kunt weer in die skinny jeans. Halleluja. Dat we in onze contreien al sinds jaar en dag onze boterhammetjes eten als ontbijt en vaak ook bij het avondeten, en onze patatjes bij de lunch is dus de grootste vergissing ooit geweest? Ik vond dat als overtuigd boterhameter, en liefhebber van een lekker aardappeltje en lekkere pasta’s toch allemaal net iets te simpel. En wat blijkt nu: terecht, want ook deze medaille heeft inderdaad een keerzijde.

Uit een recente studie, gepubliceerd in The Lancet Public Health, blijkt dat koolhydraten schrappen uit je dieet een slecht idee is. Ja, je zult wel makkelijker afvallen, maar ook 4 jaar korter leven. 15400 mensen werden gedurende 25 jaar gevolgd door de onderzoekers. Mensen die minder dan 40 procent van hun totale calorieopname uit koolhydraten halen lopen dus wel degelijk het risico om vier jaar vroeger, slanker maar ongezonder te sterven. Het omgekeerde is overigens ook waar: wie meer dan 70 procent van z’n calorieën uit koolhydraten haalt sterft ook een jaar vroeger dan wie een evenwichtig eetpatroon volgt.

Eerlijk gezegd, ik schrik daar niks van. Elke keer weer krijg je uit onderzoeken, en vooral dan de degelijke, die bij genoeg proefpersonen, en op lange termijn gevoerd worden, dezelfde soort resultaten, en dezelfde duidelijke en blije boodschap: evenwicht is alles. Met boter was er toch dezelfde discussie: slecht, ongezond, levensgevaarlijke dikmaker. Onlangs bleek dat toch ook weer genuanceerd te worden. Goede boter is echt niet zo slecht voor je gezondheid. Gewoon niet overdrijven.

Laat ons de koolhydraten nu ook maar weer hun plaatsje geven in onze keuken en ons leven. Ga naar de bakker en koop een broodje met lekkere granen. Durf weer eens een patatje te serveren bij je stukje vlees, de vis en je groentjes. En die Italianen met al hun pasta’s, die zijn niet per se ongezonder dan wij hoor. Overdrijf met niks, niet met alcohol, niet met chocolade, niet met granola en quinoa ook. Evenwicht, evenwicht, evenwicht. Meer moet dat niet zijn. Minder ook niet.