SCHRAP BROOD AARDAPPELEN EN PASTA EN LEEF VIER JAAR KORTER
Nieuws

Schrap brood aardappelen en pasta en leef vier jaar korter

Het is één van de eerste regeltjes die dieetgoeroes mensen vaak opleggen wanneer ze beslissen om iets aan hun gewicht te willen gaan doen: “schrap de koolhydraten zoveel mogelijk uit je menu”. Zeker de snelle koolhydraten als “brood, aardappelen en pasta” zijn de boosdoeners. “Hoe minder koolhydraten je gaat eten hoe sneller de weegschaal je ideale gewicht zal aanduiden”.

Kijk, zo’n regeltjes verkopen goed natuurlijk. Je stopt gewoon met de boterhammetjes en de aardappelen en je kunt weer in die skinny jeans. Halleluja. Dat we in onze contreien al sinds jaar en dag onze boterhammetjes eten als ontbijt en vaak ook bij het avondeten, en onze patatjes bij de lunch is dus de grootste vergissing ooit geweest? Ik vond dat als overtuigd boterhameter, en liefhebber van een lekker aardappeltje en lekkere pasta’s toch allemaal net iets te simpel. En wat blijkt nu: terecht, want ook deze medaille heeft inderdaad een keerzijde.

Uit een recente studie, gepubliceerd in The Lancet Public Health, blijkt dat koolhydraten schrappen uit je dieet een slecht idee is. Ja, je zult wel makkelijker afvallen, maar ook 4 jaar korter leven. 15400 mensen werden gedurende 25 jaar gevolgd door de onderzoekers. Mensen die minder dan 40 procent van hun totale calorieopname uit koolhydraten halen lopen dus wel degelijk het risico om vier jaar vroeger, slanker maar ongezonder te sterven. Het omgekeerde is overigens ook waar: wie meer dan 70 procent van z’n calorieën uit koolhydraten haalt sterft ook een jaar vroeger dan wie een evenwichtig eetpatroon volgt.

Eerlijk gezegd, ik schrik daar niks van. Elke keer weer krijg je uit onderzoeken, en vooral dan de degelijke, die bij genoeg proefpersonen, en op lange termijn gevoerd worden, dezelfde soort resultaten, en dezelfde duidelijke en blije boodschap: evenwicht is alles. Met boter was er toch dezelfde discussie: slecht, ongezond, levensgevaarlijke dikmaker. Onlangs bleek dat toch ook weer genuanceerd te worden. Goede boter is echt niet zo slecht voor je gezondheid. Gewoon niet overdrijven.

Laat ons de koolhydraten nu ook maar weer hun plaatsje geven in onze keuken en ons leven. Ga naar de bakker en koop een broodje met lekkere granen. Durf weer eens een patatje te serveren bij je stukje vlees, de vis en je groentjes. En die Italianen met al hun pasta’s, die zijn niet per se ongezonder dan wij hoor. Overdrijf met niks, niet met alcohol, niet met chocolade, niet met granola en quinoa ook. Evenwicht, evenwicht, evenwicht. Meer moet dat niet zijn. Minder ook niet.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer