Het is één van de eerste regeltjes die dieetgoeroes mensen vaak opleggen wanneer ze beslissen om iets aan hun gewicht te willen gaan doen: “schrap de koolhydraten zoveel mogelijk uit je menu”. Zeker de snelle koolhydraten als “brood, aardappelen en pasta” zijn de boosdoeners. “Hoe minder koolhydraten je gaat eten hoe sneller de weegschaal je ideale gewicht zal aanduiden”.
Kijk, zo’n regeltjes verkopen goed natuurlijk. Je stopt gewoon met de boterhammetjes en de aardappelen en je kunt weer in die skinny jeans. Halleluja. Dat we in onze contreien al sinds jaar en dag onze boterhammetjes eten als ontbijt en vaak ook bij het avondeten, en onze patatjes bij de lunch is dus de grootste vergissing ooit geweest? Ik vond dat als overtuigd boterhameter, en liefhebber van een lekker aardappeltje en lekkere pasta’s toch allemaal net iets te simpel. En wat blijkt nu: terecht, want ook deze medaille heeft inderdaad een keerzijde.
Uit een recente studie, gepubliceerd in The Lancet Public Health, blijkt dat koolhydraten schrappen uit je dieet een slecht idee is. Ja, je zult wel makkelijker afvallen, maar ook 4 jaar korter leven. 15400 mensen werden gedurende 25 jaar gevolgd door de onderzoekers. Mensen die minder dan 40 procent van hun totale calorieopname uit koolhydraten halen lopen dus wel degelijk het risico om vier jaar vroeger, slanker maar ongezonder te sterven. Het omgekeerde is overigens ook waar: wie meer dan 70 procent van z’n calorieën uit koolhydraten haalt sterft ook een jaar vroeger dan wie een evenwichtig eetpatroon volgt.
Eerlijk gezegd, ik schrik daar niks van. Elke keer weer krijg je uit onderzoeken, en vooral dan de degelijke, die bij genoeg proefpersonen, en op lange termijn gevoerd worden, dezelfde soort resultaten, en dezelfde duidelijke en blije boodschap: evenwicht is alles. Met boter was er toch dezelfde discussie: slecht, ongezond, levensgevaarlijke dikmaker. Onlangs bleek dat toch ook weer genuanceerd te worden. Goede boter is echt niet zo slecht voor je gezondheid. Gewoon niet overdrijven.
Laat ons de koolhydraten nu ook maar weer hun plaatsje geven in onze keuken en ons leven. Ga naar de bakker en koop een broodje met lekkere granen. Durf weer eens een patatje te serveren bij je stukje vlees, de vis en je groentjes. En die Italianen met al hun pasta’s, die zijn niet per se ongezonder dan wij hoor. Overdrijf met niks, niet met alcohol, niet met chocolade, niet met granola en quinoa ook. Evenwicht, evenwicht, evenwicht. Meer moet dat niet zijn. Minder ook niet.
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer