Spannende side dishes voor de kerstgourmet!
Nieuws

Spannende side dishes voor de kerstgourmet!

Het was opvallend nieuws deze week. Als je de Vlamingen vraagt wat ze het liefste eten op kerstmis, dan krijg je van een hele grote groep als antwoord: gourmet. Fondue en grillen, dat hoor je ook vaak. Zelf lekkere vleesjes in pannetjes bereiden, dat doen we dus het liefste.

Spannende side dishes voor de kerstgourmet!

Gisterenavond nodigde Albert Heijn twintig sympatieke klanten met een mooi kerstverhaal uit in het Boothuisje in Brasschaat voor de allereerste kerstmaaltijd van het jaar. En wat werd er geserveerd? Uiteraard gourmet! En om het dat extra feestelijke tintje te geven heb ik er gisteren enkele plezierige side dishes bij bereid.

Spannende side dishes voor de kerstgourmet!

Misschien ook een leuk idee om je eigen gourmet ook wat up te graden. Doe maar gewoon met je vlees en vis, zorg voor een plezierig aanbod, zodat je gasten zelf kunnen kiezen waar ze zin in hebben (en het is net zo fijn om de dagen nadien de restjes op te eten) maar serveer er deze keer eens wat verrassende side dishes bij. Groenten, salades, aardappelgerechten met dat tikje meer.

Je kunt op mijn blog heel veel tips en ideetjes vinden, maar dit zijn enkele suggesties die ik gisteren ook voor de gasten van Albert Heijn heb bereid en die je ook in mijn Instagramstories kon bekijken.

Spannende side dishes voor de kerstgourmet!

COUSCOUS MET KRUIDEN EN TOMAATJES

4 personen

INGREDIËNTEN

  • 4 kopjes couscous en evenveel gezouten water
  • Olijfolie
  • Bieslook
  • Basilicum
  • 3 el ketchup
  • Tabasco
  • 2 sjalotjes
  • 30 kerstomaatjes

BEREIDING

  1. Halveer de kerstomaatjes, bestrooi ze met wat peper en zout en giet er wat olijfolie over, en zet ze een kwartiertje in een oven van 180 graden.
  2. Snipper de twee sjalotjes en stoof ze rustig aan in de pan, met wat peper en zout.
  3. Neem evenveel couscous als gezouten kokend water en voeg samen zoals vermeld op de verpakking. Dek enkele minuten af en roer alles los.
  4. Meng de tomaatjes en de gestoofde sjalotjes onder de couscous, samen met de ketchup, wat tabasco, en flink wat gesnipperde bieslook en basilicum
  5. Als het geheel net iets teveel kleeft, voeg een beetje olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar.
  6. Werk af met wat verse bieslook en basilicum.
Spannende side dishes voor de kerstgourmet!

KLEINE CEASARSALADE

INGREDIËNTEN

  • Slahartjes
  • Caesar saus
  • Ansjovisjes
  • Croutons
  • Oude Hollandse kaas

BEREIDING

  1. Snij de slahartjes in twee.
  2. Doe er wat caesarsaus over.
  3. Dresseer met wat croutons en een ansjovisje.
  4. Rasp daar een sneeuw van oude Hollandse kaas over.
Spannende side dishes voor de kerstgourmet!

RODE PASTASALADE MET FETA

INGREDIËNTEN

  • 1 vacuümpak (4 stuks) gekookte rode bieten
  • Vlinder- of andere pasta met wat structuur
  • 1 groene appel
  • 1 rode ui
  • Een stukje feta (of harde geitenkaas)
  • Fijngehakte dille
  • Olijfolie
  • Peper en zout

BEREIDING

  1. Snij de gekookte of gestoomde rode biet in hele kleine blokjes.
  2. Zorg dat je ook al het sap bewaart, want dat kleurt de pasta rozerood. Heb je wat te weinig sap, dan kun je een half bietje in de sapcentrifuge cutteren.
  3. Meng de rode biet met de al dente gekookte pasta.
  4. Snij ook de appel in kleine stukjes, de ui en het stukje feta, en meng die onder de pasta.
  5. Doe er lekker veel fijngehakte dille bij, een goede geut uitstekende olijfolie en peper en zout.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer