
Spannende side dishes voor de kerstgourmet!
Het was opvallend nieuws deze week. Als je de Vlamingen vraagt wat ze het liefste eten op kerstmis, dan krijg je van een hele grote groep als antwoord: gourmet. Fondue en grillen, dat hoor je ook vaak. Zelf lekkere vleesjes in pannetjes bereiden, dat doen we dus het liefste.
Gisterenavond nodigde Albert Heijn twintig sympatieke klanten met een mooi kerstverhaal uit in het Boothuisje in Brasschaat voor de allereerste kerstmaaltijd van het jaar. En wat werd er geserveerd? Uiteraard gourmet! En om het dat extra feestelijke tintje te geven heb ik er gisteren enkele plezierige side dishes bij bereid.
Misschien ook een leuk idee om je eigen gourmet ook wat up te graden. Doe maar gewoon met je vlees en vis, zorg voor een plezierig aanbod, zodat je gasten zelf kunnen kiezen waar ze zin in hebben (en het is net zo fijn om de dagen nadien de restjes op te eten) maar serveer er deze keer eens wat verrassende side dishes bij. Groenten, salades, aardappelgerechten met dat tikje meer.
Je kunt op mijn blog heel veel tips en ideetjes vinden, maar dit zijn enkele suggesties die ik gisteren ook voor de gasten van Albert Heijn heb bereid en die je ook in mijn Instagramstories kon bekijken.
COUSCOUS MET KRUIDEN EN TOMAATJES
4 personen
INGREDIËNTEN
- 4 kopjes couscous en evenveel gezouten water
- Olijfolie
- Bieslook
- Basilicum
- 3 el ketchup
- Tabasco
- 2 sjalotjes
- 30 kerstomaatjes
BEREIDING
- Halveer de kerstomaatjes, bestrooi ze met wat peper en zout en giet er wat olijfolie over, en zet ze een kwartiertje in een oven van 180 graden.
- Snipper de twee sjalotjes en stoof ze rustig aan in de pan, met wat peper en zout.
- Neem evenveel couscous als gezouten kokend water en voeg samen zoals vermeld op de verpakking. Dek enkele minuten af en roer alles los.
- Meng de tomaatjes en de gestoofde sjalotjes onder de couscous, samen met de ketchup, wat tabasco, en flink wat gesnipperde bieslook en basilicum
- Als het geheel net iets teveel kleeft, voeg een beetje olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar.
- Werk af met wat verse bieslook en basilicum.
KLEINE CEASARSALADE
INGREDIËNTEN
- Slahartjes
- Caesar saus
- Ansjovisjes
- Croutons
- Oude Hollandse kaas
BEREIDING
- Snij de slahartjes in twee.
- Doe er wat caesarsaus over.
- Dresseer met wat croutons en een ansjovisje.
- Rasp daar een sneeuw van oude Hollandse kaas over.
RODE PASTASALADE MET FETA
INGREDIËNTEN
- 1 vacuümpak (4 stuks) gekookte rode bieten
- Vlinder- of andere pasta met wat structuur
- 1 groene appel
- 1 rode ui
- Een stukje feta (of harde geitenkaas)
- Fijngehakte dille
- Olijfolie
- Peper en zout
BEREIDING
- Snij de gekookte of gestoomde rode biet in hele kleine blokjes.
- Zorg dat je ook al het sap bewaart, want dat kleurt de pasta rozerood. Heb je wat te weinig sap, dan kun je een half bietje in de sapcentrifuge cutteren.
- Meng de rode biet met de al dente gekookte pasta.
- Snij ook de appel in kleine stukjes, de ui en het stukje feta, en meng die onder de pasta.
- Doe er lekker veel fijngehakte dille bij, een goede geut uitstekende olijfolie en peper en zout.
Reacties