Slaap jij ook slechter? Mijn tips voor een goede nachtrust.

Het zijn rare tijden, en veel mensen slapen tegenwoordig minder vast dan voor covid, en we dromen naar het schijnt ook lastiger tegenwoordig, of we liggen gewoon wakker van de corona-problemen. Het is ook logisch: er zijn nu veel meer slaapproblemen dan voor de crisis.

Ik kan er eerlijk gezegd niet echt over meespreken. Ik ben een goede slaper. Zelf als ik veel stress heb, verdriet of zorgen, slaap ik meestal goed. Ik lig hooguit twee keer per jaar wakker ’s nachts, en dan sta ik altijd gewoon op, zelfs al is het midden in de nacht. Gewoon, dan doe ik liever iets waar ik (in het beste geval) wel moe van word, dan dat ik gewoon wat naar het plafond lig te staren of de schaapjes begin te tellen. Ik ben bijvoorbeeld wel eens midden in de nacht gaan wandelen, op één van die slapeloze nachten. Waarom ook niet.

Maar meestal slaap ik uitstekend. Nog een geluk, want al meer dan 25 jaar staat de wekker bij mij rond 4 uur in de ochtend (nu net iets later, doordat ik van thuis uit radio mag maken). Maar m’n nachtrust is dus top, en ook in siësta ben ik een meester. Misschien denk je nu: het is al goed Sven, ik slaap erg slecht en ik ben flink jaloers op goede slapers. Dat begrijp ik. Ik ben geen dokter en ik ga hier geen wetenschappelijk advies gaan geven. Wanneer je echt last hebt van slaaptekort moet je sowieso professioneel advies inwinnen. Maar als je eerder sporadisch minder slaapt, dan zou dat wel eens aan je eetgewoonten kunnen liggen.

Er zijn volgens  slaapinfo.nl een aantal voedingsmiddelen die je kunnen helpen om goed te slapen. Citroen zou een goede fruitsoort zijn om slapeloosheid te bestrijden, net als bananen omdat die stoffen bevatten die spieren helpen te ontspannen. Ook (vooral bruin) brood, warme melk en kip en kalkoen (voor de proteïnen) zijn goede ingrediënten. De topper volgens healthline.com zijn echter amandelen door de aanwezigheid van melatonine en tryptofaan. Die zouden echt een goede slaaprust bevorderen.

Wat je zeker niet zou mogen nuttigen als je goed slapen wil volgens indepedent.co.uk zijn cafeïne (ideaal om wakker te blijven), alcohol (dat verstoort je REM-slaap), te spicy eetwaren (die zijn gewoon moeilijker te verteren), rood vlees (verteert ook veel trager dan kip en kalkoen) en suiker. 

Mijn beste raad die ik kan geven is de volgende: sport eens goed. Ga eens een stevige wandeling maken, joggen of fietsen, zodat je echt moe bent, fysiek moe. Dat helpt je echt. En licht en gezond eten ook. Slaap lekker. En weet: na de nacht komt een nieuwe dag. Na corona komen betere tijden.