Sorry, in dit restaurant zien ze mij nooit meer!
Nieuws

Sorry, in dit restaurant zien ze mij nooit meer!

Ik hou er niet van om een restaurant af te breken. Ik kan heel veel door de vingers zien. Mensen zijn mensen, en maken foutjes. Ik ook. Maar service en beleefdheid zijn essentieel. En zelfs dan blijf ik meestal kalm en kan ik veel begrijpen, zeker op een drukke avond. Maar er zijn grenzen.

Gisterenavond gingen we met vrienden dineren in een bekend en eigenlijk best tof restaurant in Barcelona. Ik trakteerde, en had er net als de rest van het gezelschap echt zin in. De avond verliep best OK. De ham was lekker, de tomatenbroodjes en de kroketjes met Spaanse ham ook. Ook al kwamen die kroketjes niet alle vier tegelijk, om één of andere reden hadden ze gedacht dat we met z’n vieren maar 2 kroketjes besteld hadden, maar soit, dat kan gebeuren. “Het is vakantie, we hebben tijd,” zei ik nog tegen de ober die zich uitvoerig excuseerde voor het misverstand.

De paella was eigenlijk ook best OK. De magnum rosé smaakte. We babbelden gezellig. En het personeel was vriendelijk. Eigenlijk een leuke avond. Tot we de rekening vroegen. De ober zei: “ik ga mijn bazin roepen met het bakje voor de credit card, want dat is een hele strenge, en ze vertrouwt niemand…” Dat bedoelde hij eigenlijk als mopje, dus we lachten smakelijk. Wisten wij veel.

Want toen kwam de “bazin”, een fake vriendelijke blondine, die bij het intikken van het bedrag vroeg of ik tien procent tip wou geven of vijftien procent. Ik snapte niet wat ze bedoelde of deed in elk geval alsof. In Barcelona wordt al niet zoveel fooi gegeven, service is gewoon inbegrepen in het bedrag dat je betaalt. En al zeker niet aan een bazin die plots uit het niets tevoorschijn komt, en dat een beetje af komt dwingen.

Ik zeg dus dat het bedrag dat op de rekening staat voor mij OK is. Waarop zij tot twee keer toe blijft herhalen en eigenlijk vragen of ik nu tien procent extra wil betalen of een ander bedrag. Afschuwelijk. Met dat belachelijke en onbeschofte aandringen maakte ze me alleen kwader en zei ze in feite nog duidelijker “jullie zijn toeristen, ik ga jullie gewoon even lekker geld aftroggelen.”  De fooi die ik sowieso ging geven (gewoon een briefje van tien of twintig euro) heb ik wijselijk in mijn broekzak laten zitten, en we zijn het afgetrapt zonder mevrouw te groeten.

Waarom toch? Waarom zijn sommige mensen in de horeca, en zeker in drukke steden, zo verschrikkelijk opdringerig? Waarom was deze dame zo dom om met haar expliciete vraag voor een tip, en zelfs met met dat drie keer opdringerige aandringen er bovenop, onze relatief fijne eetervaring compleet te verknallen. Ook de rest van het gezelschap was gechoqueerd en liep met een slecht gevoel naar buiten.

En weet je wat nog erger is? Plots vonden we het etentje maar “bwa”, we hadden wel eens lekkerder ham gegeten, de kroketjes waren nu ook niet zo lekker, en de paella, mja, best veel rijst, maar wel weinig schaaldieren. Dat was dus het gevoel dat we overhielden aan een etentje dat tot vijf minuten daarvoor OK was geweest. Verknald door “de bazin” die me nog vlug 25 euro wou ontfutselen.

Wanneer je het gevoel hebt dat je in een toeristenval getrapt bent, kijk, dan ligt dat op je maag. En dan schrijf ik daar ook over. Boca Grande in Barcelona is dus een plaats die ik absoluut af wil raden. Het was jaren geleden dat ik er nog eens was, en ik ga er ook nooit meer terug. En wanneer je in Barcelona bent, en niet als de miljoenste toerist die snel wat centen uit z’n zakken kan gepikt worden, wil behandeld worden, kun je deze plek ook maar best vermijden. Jammer maar helaas.

Gerelateerde nieuwsberichten

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer

D3235_stuntprijzen_social_1080x1080_ornbe_v2

Wijn Ornelis stopt! Maar dat is geen slecht nieuws…

Ik wil je iets belangrijks vertellen. Misschien was het je al opgevallen dat het de laatste tijd wat stiller was in onze wijnwinkel www.wijnornelis.be Daar hadden we ook een bijzondere reden voor … Lees meer