Geld verspillen doet niemand graag. Maar we doen het in feite wel massaal. En de reden is simpel, we verspillen eten, en dat voel je eigenlijk in je portemonnee. Uit cijfers van 2015 van de Vlaamse overheid blijkt dat we gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar verspillen. Voor een gemiddeld huishouden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.
Het voedselverlies koste in 2015 jaarlijks per persoon al zo’n 89 euro, een bedrag dat sindsdien wellicht enkel is opgelopen. Voor een gemiddeld huishouden (2,35 personen) koste dat voedselverlies dus zo’n 209 euro. Voor een gezin met drie kinderen betekende dat in feite bijna 500 euro. Wat een gigantische som geld is dat. Wat kun je daar niet mee doen?
Natuurlijk valt dat bedrag niet tot nul te herleiden, er is altijd wel wat voedselverspilling waar je geen schuld aan hebt. Maar toch is het iets om even over na te denken. Als je bewust omgaat met wat je allemaal koopt aan eten, hoe je dat verwerkt, en hoe je bijvoorbeeld van restjes toch nog een lekker gerecht kunt maken, dan kun je een mooi deel van die voedselverspilling vermijden.
Het is één van mijn stokpaardjes sinds jaar en dag. Ik gooi zelfs nauwelijks eten weg. Gewoon omdat ik het zonde vind, voor mezelf, maar ook naar onze planeet toe, en uit respect voor de miljoenen mensen die wereldwijd een tekort aan voedsel hebben. En bijna 100 euro per persoon per jaar sparen is toch de moeite. Je moet maar eens rekenen: als je 70 wordt kun je op je hele leven bijna 7000 euro uitsparen. Niet slecht toch?
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer