Spaar meer dan 200 euro per jaar!
Nieuws

Spaar meer dan 200 euro per jaar!

Geld verspillen doet niemand graag. Maar we doen het in feite wel massaal. En de reden is simpel, we verspillen eten, en dat voel je eigenlijk in je portemonnee. Uit cijfers van 2015 van de Vlaamse overheid blijkt dat we gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar verspillen. Voor een gemiddeld huishouden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.

Het voedselverlies koste in 2015 jaarlijks per persoon al zo’n 89 euro, een bedrag dat sindsdien wellicht enkel is opgelopen. Voor een gemiddeld huishouden (2,35 personen) koste dat voedselverlies dus zo’n 209 euro. Voor een gezin met drie kinderen betekende dat in feite bijna 500 euro. Wat een gigantische som geld is dat. Wat kun je daar niet mee doen?

Natuurlijk valt dat bedrag niet tot nul te herleiden, er is altijd wel wat voedselverspilling waar je geen schuld aan hebt. Maar toch is het iets om even over na te denken. Als je bewust omgaat met wat je allemaal koopt aan eten, hoe je dat verwerkt, en hoe je bijvoorbeeld van restjes toch nog een lekker gerecht kunt maken, dan kun je een mooi deel van die voedselverspilling vermijden.

Het is één van mijn stokpaardjes sinds jaar en dag. Ik gooi zelfs nauwelijks eten weg. Gewoon omdat ik het zonde vind, voor mezelf, maar ook naar onze planeet toe, en uit respect voor de miljoenen mensen die wereldwijd een tekort aan voedsel hebben. En bijna 100 euro per persoon per jaar sparen is toch de moeite. Je moet maar eens rekenen: als je 70 wordt kun je op je hele leven bijna 7000 euro uitsparen. Niet slecht toch?

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer