Spaar meer dan 200 euro per jaar!

Geld verspillen doet niemand graag. Maar we doen het in feite wel massaal. En de reden is simpel, we verspillen eten, en dat voel je eigenlijk in je portemonnee. Uit cijfers van 2015 van de Vlaamse overheid blijkt dat we gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar verspillen. Voor een gemiddeld huishouden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.

Het voedselverlies koste in 2015 jaarlijks per persoon al zo’n 89 euro, een bedrag dat sindsdien wellicht enkel is opgelopen. Voor een gemiddeld huishouden (2,35 personen) koste dat voedselverlies dus zo’n 209 euro. Voor een gezin met drie kinderen betekende dat in feite bijna 500 euro. Wat een gigantische som geld is dat. Wat kun je daar niet mee doen?

Natuurlijk valt dat bedrag niet tot nul te herleiden, er is altijd wel wat voedselverspilling waar je geen schuld aan hebt. Maar toch is het iets om even over na te denken. Als je bewust omgaat met wat je allemaal koopt aan eten, hoe je dat verwerkt, en hoe je bijvoorbeeld van restjes toch nog een lekker gerecht kunt maken, dan kun je een mooi deel van die voedselverspilling vermijden.

Het is één van mijn stokpaardjes sinds jaar en dag. Ik gooi zelfs nauwelijks eten weg. Gewoon omdat ik het zonde vind, voor mezelf, maar ook naar onze planeet toe, en uit respect voor de miljoenen mensen die wereldwijd een tekort aan voedsel hebben. En bijna 100 euro per persoon per jaar sparen is toch de moeite. Je moet maar eens rekenen: als je 70 wordt kun je op je hele leven bijna 7000 euro uitsparen. Niet slecht toch?