Geld verspillen doet niemand graag. Maar we doen het in feite wel massaal. En de reden is simpel, we verspillen eten, en dat voel je eigenlijk in je portemonnee. Uit cijfers van 2015 van de Vlaamse overheid blijkt dat we gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar verspillen. Voor een gemiddeld huishouden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.
Het voedselverlies koste in 2015 jaarlijks per persoon al zo’n 89 euro, een bedrag dat sindsdien wellicht enkel is opgelopen. Voor een gemiddeld huishouden (2,35 personen) koste dat voedselverlies dus zo’n 209 euro. Voor een gezin met drie kinderen betekende dat in feite bijna 500 euro. Wat een gigantische som geld is dat. Wat kun je daar niet mee doen?
Natuurlijk valt dat bedrag niet tot nul te herleiden, er is altijd wel wat voedselverspilling waar je geen schuld aan hebt. Maar toch is het iets om even over na te denken. Als je bewust omgaat met wat je allemaal koopt aan eten, hoe je dat verwerkt, en hoe je bijvoorbeeld van restjes toch nog een lekker gerecht kunt maken, dan kun je een mooi deel van die voedselverspilling vermijden.
Het is één van mijn stokpaardjes sinds jaar en dag. Ik gooi zelfs nauwelijks eten weg. Gewoon omdat ik het zonde vind, voor mezelf, maar ook naar onze planeet toe, en uit respect voor de miljoenen mensen die wereldwijd een tekort aan voedsel hebben. En bijna 100 euro per persoon per jaar sparen is toch de moeite. Je moet maar eens rekenen: als je 70 wordt kun je op je hele leven bijna 7000 euro uitsparen. Niet slecht toch?
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer