Spaar meer dan 200 euro per jaar!
Nieuws

Spaar meer dan 200 euro per jaar!

Geld verspillen doet niemand graag. Maar we doen het in feite wel massaal. En de reden is simpel, we verspillen eten, en dat voel je eigenlijk in je portemonnee. Uit cijfers van 2015 van de Vlaamse overheid blijkt dat we gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar verspillen. Voor een gemiddeld huishouden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.

Het voedselverlies koste in 2015 jaarlijks per persoon al zo’n 89 euro, een bedrag dat sindsdien wellicht enkel is opgelopen. Voor een gemiddeld huishouden (2,35 personen) koste dat voedselverlies dus zo’n 209 euro. Voor een gezin met drie kinderen betekende dat in feite bijna 500 euro. Wat een gigantische som geld is dat. Wat kun je daar niet mee doen?

Natuurlijk valt dat bedrag niet tot nul te herleiden, er is altijd wel wat voedselverspilling waar je geen schuld aan hebt. Maar toch is het iets om even over na te denken. Als je bewust omgaat met wat je allemaal koopt aan eten, hoe je dat verwerkt, en hoe je bijvoorbeeld van restjes toch nog een lekker gerecht kunt maken, dan kun je een mooi deel van die voedselverspilling vermijden.

Het is één van mijn stokpaardjes sinds jaar en dag. Ik gooi zelfs nauwelijks eten weg. Gewoon omdat ik het zonde vind, voor mezelf, maar ook naar onze planeet toe, en uit respect voor de miljoenen mensen die wereldwijd een tekort aan voedsel hebben. En bijna 100 euro per persoon per jaar sparen is toch de moeite. Je moet maar eens rekenen: als je 70 wordt kun je op je hele leven bijna 7000 euro uitsparen. Niet slecht toch?

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer