Spanje gezondste land om te leven, België zakt weer wat

Bloomberg heeft z’n lijst bekend gemaakt met de 169 gezondste landen om te leven. Twee jaar geleden, in 2017 stond Spanje nog op de zesde plaats, nu kun je nergens ter wereld beter leven als je gezond oud wil worden.

België zakt weer een beetje op de ranking, van de 26ste naar de 28ste plaats. Daarmee zijn we pas het 21ste Europese land als het op gezondheid aankomt. Kan veel beter natuurlijk, want onze buren Frankrijk, Nederland, Luxemburg en zelfs de UK scoren stukken beter dan België.

De lijst die je hier even volledig kunt bekijken, wordt samengesteld op basis van levensverwachting, maar ook in combinatie met de aanwezigheid van negatieve elementen zoals obesitas, het rookgedrag, en bijvoorbeeld de toegang tot drinkbaar water en gezondheidszorg.

Spanje staat dus deze keer op 1 (en ja, daarom ga ik zo graag naar Barcelona, daar zoveel mogelijk verblijven is prima voor mijn gezondheid, zeg maar). Op twee staat deze keer Italië, dat vorige keer nog op 1 stond. Verder in de TOP5: IJsland op 3, Japan op 4 en Zwitserland op 5.

De levensverwachting in Spanje is tegenwoordig de hoogste in de hele wereld: mensen worden er gemiddeld 86 jaar! Indrukwekkend. De reden waarom Spanje zo goed scoort, en Italië ook, volgens de wetenschappers? Het zogenaamde “Mediterrane dieet” waarin olijfolie, noten en groenten een belangrijke rol spelen. En er wordt minder rood vlees gegeten dan elders in de wereld.

En de zon, en het feit dat mensen er een stuk relaxer leven dan hier, zullen ook wel helpen, zegt mijn buikgevoel. Hoe dan ook: vrijdag ga ik nog eens een weekje extra energie tanken in Barcelona. Gezond eten, veel wandelen, en heeel veeeel relaxen in de zon. Ik kan niet wachten eerlijk gezegd!