Opvallend. Dit weekend in Spanje moesten papa en ik weer een mondkapje op in elke winkel en bij elke beweging op restaurant. Dat voelde een beetje raar want in Vlaanderen zijn we er nu toch alweer een maand van af. Je doet het mondkapje natuurlijk wel weer op daar in Barcelona, want de regels zijn de regels. En de bevolking in Spanje heeft er, voor zover ik daarover een uitspraak kan doen, ook weinig moeite mee. Logisch ook. Ze zijn nooit verdwenen uit het straatbeeld. Spanje is overigens van plan om de mondkapjes tot de lente te verplichten. Omdat de herfst en de winter sowieso voor een grotere verspreiding van het virus zorgen. In maart zullen we de regels eens herbekijken, zegt de Spaanse regering. Maar aan de andere kant gebruikt Spanje de Covid Safe Pass wel nergens, behalve als je als toerist arriveert op de luchthaven. Maar de Spaanse maatschappij opsplitsen tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden is er dus niet aan de orde.
In Nederland wordt nu al maanden de omgekeerde strategie gevolgd. De mondkapjes zijn er al een tijdje helemaal weg. En ze komen ook niet terug. In de horeca, in de winkels, in de theaters. Maar met name op restaurant en op café, en in het sociale leven is de Covid Safe Pass daar wel een absolute verplichting. Zonder kom je het café niet in. Dat wil zeggen dat niet-gevaccineerden zichzelf elke keer opnieuw moeten laten testen voor ze een avondje op stap kunnen gaan. Het is een systeem dat ook in Duitsland goed werkt. En in Frankrijk ook. Het werkt blijkbaar ook als drukkingsmiddel om mensen die twijfelen er wel toe aan te zetten om zich alsnog te laten vaccineren.
Straks zit het overleg comité bij ons ook weer samen. Er zullen opnieuw verstrengingen komen. Dat staat vast. Ofwel worden de mondkapjes weer verplicht, iets waar we toch nog niet zo lang vanaf waren. Ofwel wordt een Covid Safe Pass straks verplicht om de winkels, de horeca en het uitgangsleven in te gaan. Ofwel wordt er zelfs voor beide systemen door elkaar gekozen en gaan we in België voor de strenge aanpak om de besmettingscijfers tegen te gaan. Ik moet zeggen, ik ben gevaccineerd, dus ik denk: please, geen mondkapjes meer. De pass tonen is voor mij geen probleem. Maar de weinige mensen in mijn vriendenkring die niet gevaccineerd zijn vinden dat dan weer een valse redenering, en die zeggen: je kunt geen tweederangs burgers van ons maken. Iedereen gelijk voor de wet.
Pffff. Wat een ambetant gedoe alweer. Maar één ding is duidelijk. We zijn er nog niet. Ze hebben ons maandenlang uitgelegd dat de vaccins ons gaan redden, en nu blijkt dat die ons wel voor een stuk beschermen, maar dat onze vrijheid daardoor helemaal nog niet gegarandeerd is. Het worden nog lastige maanden, dat is wel duidelijk.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer