Opvallend. Dit weekend in Spanje moesten papa en ik weer een mondkapje op in elke winkel en bij elke beweging op restaurant. Dat voelde een beetje raar want in Vlaanderen zijn we er nu toch alweer een maand van af. Je doet het mondkapje natuurlijk wel weer op daar in Barcelona, want de regels zijn de regels. En de bevolking in Spanje heeft er, voor zover ik daarover een uitspraak kan doen, ook weinig moeite mee. Logisch ook. Ze zijn nooit verdwenen uit het straatbeeld. Spanje is overigens van plan om de mondkapjes tot de lente te verplichten. Omdat de herfst en de winter sowieso voor een grotere verspreiding van het virus zorgen. In maart zullen we de regels eens herbekijken, zegt de Spaanse regering. Maar aan de andere kant gebruikt Spanje de Covid Safe Pass wel nergens, behalve als je als toerist arriveert op de luchthaven. Maar de Spaanse maatschappij opsplitsen tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden is er dus niet aan de orde.
In Nederland wordt nu al maanden de omgekeerde strategie gevolgd. De mondkapjes zijn er al een tijdje helemaal weg. En ze komen ook niet terug. In de horeca, in de winkels, in de theaters. Maar met name op restaurant en op café, en in het sociale leven is de Covid Safe Pass daar wel een absolute verplichting. Zonder kom je het café niet in. Dat wil zeggen dat niet-gevaccineerden zichzelf elke keer opnieuw moeten laten testen voor ze een avondje op stap kunnen gaan. Het is een systeem dat ook in Duitsland goed werkt. En in Frankrijk ook. Het werkt blijkbaar ook als drukkingsmiddel om mensen die twijfelen er wel toe aan te zetten om zich alsnog te laten vaccineren.
Straks zit het overleg comité bij ons ook weer samen. Er zullen opnieuw verstrengingen komen. Dat staat vast. Ofwel worden de mondkapjes weer verplicht, iets waar we toch nog niet zo lang vanaf waren. Ofwel wordt een Covid Safe Pass straks verplicht om de winkels, de horeca en het uitgangsleven in te gaan. Ofwel wordt er zelfs voor beide systemen door elkaar gekozen en gaan we in België voor de strenge aanpak om de besmettingscijfers tegen te gaan. Ik moet zeggen, ik ben gevaccineerd, dus ik denk: please, geen mondkapjes meer. De pass tonen is voor mij geen probleem. Maar de weinige mensen in mijn vriendenkring die niet gevaccineerd zijn vinden dat dan weer een valse redenering, en die zeggen: je kunt geen tweederangs burgers van ons maken. Iedereen gelijk voor de wet.
Pffff. Wat een ambetant gedoe alweer. Maar één ding is duidelijk. We zijn er nog niet. Ze hebben ons maandenlang uitgelegd dat de vaccins ons gaan redden, en nu blijkt dat die ons wel voor een stuk beschermen, maar dat onze vrijheid daardoor helemaal nog niet gegarandeerd is. Het worden nog lastige maanden, dat is wel duidelijk.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer