Spanje of Nederland? Kiezen we voor de pest èn de cholera?
Nieuws

Spanje of Nederland? Kiezen we voor de pest èn de cholera?

Opvallend. Dit weekend in Spanje moesten papa en ik weer een mondkapje op in elke winkel en bij elke beweging op restaurant. Dat voelde een beetje raar want in Vlaanderen zijn we er nu toch alweer een maand van af. Je doet het mondkapje natuurlijk wel weer op daar in Barcelona, want de regels zijn de regels. En de bevolking in Spanje heeft er, voor zover ik daarover een uitspraak kan doen, ook weinig moeite mee. Logisch ook. Ze zijn nooit verdwenen uit het straatbeeld. Spanje is overigens van plan om de mondkapjes tot de lente te verplichten. Omdat de herfst en de winter sowieso voor een grotere verspreiding van het virus zorgen. In maart zullen we de regels eens herbekijken, zegt de Spaanse regering. Maar aan de andere kant gebruikt Spanje de Covid Safe Pass wel nergens, behalve als je als toerist arriveert op de luchthaven. Maar de Spaanse maatschappij opsplitsen tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden is er dus niet aan de orde.

In Nederland wordt nu al maanden de omgekeerde strategie gevolgd. De mondkapjes zijn er al een tijdje helemaal weg. En ze komen ook niet terug. In de horeca, in de winkels, in de theaters. Maar met name op restaurant en op café, en in het sociale leven is de Covid Safe Pass daar wel een absolute verplichting. Zonder kom je het café niet in. Dat wil zeggen dat niet-gevaccineerden zichzelf elke keer opnieuw moeten laten testen voor ze een avondje op stap kunnen gaan. Het is een systeem dat ook in Duitsland goed werkt. En in Frankrijk ook. Het werkt blijkbaar ook als drukkingsmiddel om mensen die twijfelen er wel toe aan te zetten om zich alsnog te laten vaccineren.

Straks zit het overleg comité bij ons ook weer samen. Er zullen opnieuw verstrengingen komen. Dat staat vast. Ofwel worden de mondkapjes weer verplicht, iets waar we toch nog niet zo lang vanaf waren. Ofwel wordt een Covid Safe Pass straks verplicht om de winkels, de horeca en het uitgangsleven in te gaan. Ofwel wordt er zelfs voor beide systemen door elkaar gekozen en gaan we in België voor de strenge aanpak om de besmettingscijfers tegen te gaan. Ik moet zeggen, ik ben gevaccineerd, dus ik denk: please, geen mondkapjes meer. De pass tonen is voor mij geen probleem. Maar de weinige mensen in mijn vriendenkring die niet gevaccineerd zijn vinden dat dan weer een valse redenering, en die zeggen: je kunt geen tweederangs burgers van ons maken. Iedereen gelijk voor de wet.

Pffff. Wat een ambetant gedoe alweer. Maar één ding is duidelijk. We zijn er nog niet. Ze hebben ons maandenlang uitgelegd dat de vaccins ons gaan redden, en nu blijkt dat die ons wel voor een stuk beschermen, maar dat onze vrijheid daardoor helemaal nog niet gegarandeerd is. Het worden nog lastige maanden, dat is wel duidelijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer