Spanje of Nederland? Kiezen we voor de pest èn de cholera?

Opvallend. Dit weekend in Spanje moesten papa en ik weer een mondkapje op in elke winkel en bij elke beweging op restaurant. Dat voelde een beetje raar want in Vlaanderen zijn we er nu toch alweer een maand van af. Je doet het mondkapje natuurlijk wel weer op daar in Barcelona, want de regels zijn de regels. En de bevolking in Spanje heeft er, voor zover ik daarover een uitspraak kan doen, ook weinig moeite mee. Logisch ook. Ze zijn nooit verdwenen uit het straatbeeld. Spanje is overigens van plan om de mondkapjes tot de lente te verplichten. Omdat de herfst en de winter sowieso voor een grotere verspreiding van het virus zorgen. In maart zullen we de regels eens herbekijken, zegt de Spaanse regering. Maar aan de andere kant gebruikt Spanje de Covid Safe Pass wel nergens, behalve als je als toerist arriveert op de luchthaven. Maar de Spaanse maatschappij opsplitsen tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden is er dus niet aan de orde.

In Nederland wordt nu al maanden de omgekeerde strategie gevolgd. De mondkapjes zijn er al een tijdje helemaal weg. En ze komen ook niet terug. In de horeca, in de winkels, in de theaters. Maar met name op restaurant en op café, en in het sociale leven is de Covid Safe Pass daar wel een absolute verplichting. Zonder kom je het café niet in. Dat wil zeggen dat niet-gevaccineerden zichzelf elke keer opnieuw moeten laten testen voor ze een avondje op stap kunnen gaan. Het is een systeem dat ook in Duitsland goed werkt. En in Frankrijk ook. Het werkt blijkbaar ook als drukkingsmiddel om mensen die twijfelen er wel toe aan te zetten om zich alsnog te laten vaccineren.

Straks zit het overleg comité bij ons ook weer samen. Er zullen opnieuw verstrengingen komen. Dat staat vast. Ofwel worden de mondkapjes weer verplicht, iets waar we toch nog niet zo lang vanaf waren. Ofwel wordt een Covid Safe Pass straks verplicht om de winkels, de horeca en het uitgangsleven in te gaan. Ofwel wordt er zelfs voor beide systemen door elkaar gekozen en gaan we in België voor de strenge aanpak om de besmettingscijfers tegen te gaan. Ik moet zeggen, ik ben gevaccineerd, dus ik denk: please, geen mondkapjes meer. De pass tonen is voor mij geen probleem. Maar de weinige mensen in mijn vriendenkring die niet gevaccineerd zijn vinden dat dan weer een valse redenering, en die zeggen: je kunt geen tweederangs burgers van ons maken. Iedereen gelijk voor de wet.

Pffff. Wat een ambetant gedoe alweer. Maar één ding is duidelijk. We zijn er nog niet. Ze hebben ons maandenlang uitgelegd dat de vaccins ons gaan redden, en nu blijkt dat die ons wel voor een stuk beschermen, maar dat onze vrijheid daardoor helemaal nog niet gegarandeerd is. Het worden nog lastige maanden, dat is wel duidelijk.