Spannend: voor het eerst in 4 maanden weer gastronomisch eten

De lockdown heeft de horeca plat gelegd. 4 maanden lang ben ik niet meer op restaurant geweest. Vorige week heb ik net als zovelen onder jullie weer m’n eerste schuchtere stapjes gezet, en ben ik buiten op het terras van Trattoria 2000 gaan dineren. Dat is onze favoriete Italiaan, vlak om de hoek waar we wonen, dus dat leek ons de veiligste en makkelijkste plek om onze koudwatervrees te overwinnen. En dat viel bijzonder goed mee.

Vanavond hebben we iets te vieren, dus ging ik op zoek naar een bijzondere plek om gastronomisch te gaan dineren. Het is L.E.S.S. geworden, van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, de eigenaars van het vroegere 3 sterren restaurant Hertog Jan. Voor de gelegenheid, en vooral voor de veiligheid, hebben ze L.E.S.S. trouwens verplaatst naar de oude locatie van Hertog Jan, in de prachtige boerderij in Zedelgem. Daar hebben ze veel meer ruimte om de tafels ver van elkaar te zetten en de social distancing te respecteren.

Ik kijk er ontzettend naar uit. Ik verwacht er ook ontzettend veel van. In L.E.S.S. wordt er gewoon op topniveau gekookt, wat minder formeel dan in Hertog Jan, maar ze hebben niet voor niks een Michelen Ster, en Gert is en blijft één van onze absolute topchefs. En het feit dat voor de zomer ze verhuisd zijn naar het oude Hertog Jan is een topidee, en zal hun keuken nog meer uitstraling geven, maar wel op een hedendaagse, frisse, spannende manier.

Meer nog, maar dat zullen Gert en Joachim in alle toonaarden ontkennen, het zou me niet verwonderen dat ze het weer zo ontzettend leuk vinden in Zedelgem, dat dit wel eens een blijvertje zou kunnen zijn, en dat ze gewoon beslissen om niet meer naar de Brugse binnenstad terug te gaan. En als op die toplocatie de keuken lekker spannend en vernieuwend blijft, komt L.E.S.S. voor je het weet weer in de TOP 100 van de wereld terecht.

Ik zal het jullie weten te vertellen of het inderdaad zo lekker was als ik nu verwacht. Maar ik kan je verzekeren, ik heb er ontzettend veel goesting in. Na 4 lange maanden zonder te kunnen genieten van topgastronomie, gaan we er een zalig avondje van proberen te maken.