Steekpartijen? Klanten verklikken? Dit wil de horeca niet!
Nieuws

Steekpartijen? Klanten verklikken? Dit wil de horeca niet!

In Brussel is dit weekend een café-uitbater met een mes neergestoken na een discussie met een dronken klant. De man werd gevraagd om zijn covid safe pass te tonen. Hij weigerde. En in het tumult dat vervolgens ontstond heeft de zatte klant een mes getrokken en de horeca-uitbater neergestoken. Verschrikkelijk. Zatte-man-discussies zijn altijd een heikel punt in de horeca, maar dit is toch echt wel een trieste situatie.

Het is ergens wel begrijpelijk dat de Brusselse (en straks ook de Waalse overheid) extra voorwaarden oplegt om de horeca ondanks de relatief lage vaccinatiegraad toch veilig open te houden. Ik sluit zelfs niet uit dat met de stijgende besmettingsgraad in Vlaanderen ook nog overwogen wordt om de pass in te voeren om de winter min of meer veilig door te komen. Maar dat horeca-uitbaters nu ook nog eens politie-agent in hun eigen zaak moeten spelen ligt natuurlijk wel erg moeilijk. In feite zou dat hun taak niet mogen zijn.

Daarom is de boodschap die de Brusselse politie heeft uitgestuurd terecht: ga vooral niet in discussie met weerspannige klanten die weigeren om hun covid safe pass te tonen. Wijs hen op de regels, vraag hen vriendelijk of ze in orde zijn, en als ze dan toch lastig blijven doen, verwittig dan meteen de politie. De bedoeling is dat dan meteen een patrouille naar je zaak wordt gestuurd. De politiediensten zijn beter opgeleid om lastige klanten aan te pakken en ze kunnen de risico’s beter inschatten. Je zou kunnen zeggen: dat is “klikken”, en daar willen we niet aan meedoen, maar het gaat hier om de regels zo veilig mogelijk opvolgen, en vooral over de veiligheid van de horeca.

Maar het laatste dat we willen is natuurlijk leven in een maatschappij waar burgers zelf politie-agent moeten gaan spelen, of waar de al zo zwaar getroffen horeca-uitbaters ook nog eens verplicht worden om extra security-agenten aan te werven. Laat ons daarom hopen dat dit soort incidenten als dit weekend in Brussel zo weinig mogelijk moeten plaatsvinden. Horeca moet immers staan voor hospitality, en de veiligheid van het personeel mogen we absoluut niet in het gevaar laten brengen. Het is iets waar onze overheden ook goed moeten over na durven denken wanneer ze dit soort taken geven aan de horeca.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer