Steekpartijen? Klanten verklikken? Dit wil de horeca niet!
Nieuws

Steekpartijen? Klanten verklikken? Dit wil de horeca niet!

In Brussel is dit weekend een café-uitbater met een mes neergestoken na een discussie met een dronken klant. De man werd gevraagd om zijn covid safe pass te tonen. Hij weigerde. En in het tumult dat vervolgens ontstond heeft de zatte klant een mes getrokken en de horeca-uitbater neergestoken. Verschrikkelijk. Zatte-man-discussies zijn altijd een heikel punt in de horeca, maar dit is toch echt wel een trieste situatie.

Het is ergens wel begrijpelijk dat de Brusselse (en straks ook de Waalse overheid) extra voorwaarden oplegt om de horeca ondanks de relatief lage vaccinatiegraad toch veilig open te houden. Ik sluit zelfs niet uit dat met de stijgende besmettingsgraad in Vlaanderen ook nog overwogen wordt om de pass in te voeren om de winter min of meer veilig door te komen. Maar dat horeca-uitbaters nu ook nog eens politie-agent in hun eigen zaak moeten spelen ligt natuurlijk wel erg moeilijk. In feite zou dat hun taak niet mogen zijn.

Daarom is de boodschap die de Brusselse politie heeft uitgestuurd terecht: ga vooral niet in discussie met weerspannige klanten die weigeren om hun covid safe pass te tonen. Wijs hen op de regels, vraag hen vriendelijk of ze in orde zijn, en als ze dan toch lastig blijven doen, verwittig dan meteen de politie. De bedoeling is dat dan meteen een patrouille naar je zaak wordt gestuurd. De politiediensten zijn beter opgeleid om lastige klanten aan te pakken en ze kunnen de risico’s beter inschatten. Je zou kunnen zeggen: dat is “klikken”, en daar willen we niet aan meedoen, maar het gaat hier om de regels zo veilig mogelijk opvolgen, en vooral over de veiligheid van de horeca.

Maar het laatste dat we willen is natuurlijk leven in een maatschappij waar burgers zelf politie-agent moeten gaan spelen, of waar de al zo zwaar getroffen horeca-uitbaters ook nog eens verplicht worden om extra security-agenten aan te werven. Laat ons daarom hopen dat dit soort incidenten als dit weekend in Brussel zo weinig mogelijk moeten plaatsvinden. Horeca moet immers staan voor hospitality, en de veiligheid van het personeel mogen we absoluut niet in het gevaar laten brengen. Het is iets waar onze overheden ook goed moeten over na durven denken wanneer ze dit soort taken geven aan de horeca.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer