Steekpartijen? Klanten verklikken? Dit wil de horeca niet!

In Brussel is dit weekend een café-uitbater met een mes neergestoken na een discussie met een dronken klant. De man werd gevraagd om zijn covid safe pass te tonen. Hij weigerde. En in het tumult dat vervolgens ontstond heeft de zatte klant een mes getrokken en de horeca-uitbater neergestoken. Verschrikkelijk. Zatte-man-discussies zijn altijd een heikel punt in de horeca, maar dit is toch echt wel een trieste situatie.

Het is ergens wel begrijpelijk dat de Brusselse (en straks ook de Waalse overheid) extra voorwaarden oplegt om de horeca ondanks de relatief lage vaccinatiegraad toch veilig open te houden. Ik sluit zelfs niet uit dat met de stijgende besmettingsgraad in Vlaanderen ook nog overwogen wordt om de pass in te voeren om de winter min of meer veilig door te komen. Maar dat horeca-uitbaters nu ook nog eens politie-agent in hun eigen zaak moeten spelen ligt natuurlijk wel erg moeilijk. In feite zou dat hun taak niet mogen zijn.

Daarom is de boodschap die de Brusselse politie heeft uitgestuurd terecht: ga vooral niet in discussie met weerspannige klanten die weigeren om hun covid safe pass te tonen. Wijs hen op de regels, vraag hen vriendelijk of ze in orde zijn, en als ze dan toch lastig blijven doen, verwittig dan meteen de politie. De bedoeling is dat dan meteen een patrouille naar je zaak wordt gestuurd. De politiediensten zijn beter opgeleid om lastige klanten aan te pakken en ze kunnen de risico’s beter inschatten. Je zou kunnen zeggen: dat is “klikken”, en daar willen we niet aan meedoen, maar het gaat hier om de regels zo veilig mogelijk opvolgen, en vooral over de veiligheid van de horeca.

Maar het laatste dat we willen is natuurlijk leven in een maatschappij waar burgers zelf politie-agent moeten gaan spelen, of waar de al zo zwaar getroffen horeca-uitbaters ook nog eens verplicht worden om extra security-agenten aan te werven. Laat ons daarom hopen dat dit soort incidenten als dit weekend in Brussel zo weinig mogelijk moeten plaatsvinden. Horeca moet immers staan voor hospitality, en de veiligheid van het personeel mogen we absoluut niet in het gevaar laten brengen. Het is iets waar onze overheden ook goed moeten over na durven denken wanneer ze dit soort taken geven aan de horeca.