In Brussel is dit weekend een café-uitbater met een mes neergestoken na een discussie met een dronken klant. De man werd gevraagd om zijn covid safe pass te tonen. Hij weigerde. En in het tumult dat vervolgens ontstond heeft de zatte klant een mes getrokken en de horeca-uitbater neergestoken. Verschrikkelijk. Zatte-man-discussies zijn altijd een heikel punt in de horeca, maar dit is toch echt wel een trieste situatie.
Het is ergens wel begrijpelijk dat de Brusselse (en straks ook de Waalse overheid) extra voorwaarden oplegt om de horeca ondanks de relatief lage vaccinatiegraad toch veilig open te houden. Ik sluit zelfs niet uit dat met de stijgende besmettingsgraad in Vlaanderen ook nog overwogen wordt om de pass in te voeren om de winter min of meer veilig door te komen. Maar dat horeca-uitbaters nu ook nog eens politie-agent in hun eigen zaak moeten spelen ligt natuurlijk wel erg moeilijk. In feite zou dat hun taak niet mogen zijn.
Daarom is de boodschap die de Brusselse politie heeft uitgestuurd terecht: ga vooral niet in discussie met weerspannige klanten die weigeren om hun covid safe pass te tonen. Wijs hen op de regels, vraag hen vriendelijk of ze in orde zijn, en als ze dan toch lastig blijven doen, verwittig dan meteen de politie. De bedoeling is dat dan meteen een patrouille naar je zaak wordt gestuurd. De politiediensten zijn beter opgeleid om lastige klanten aan te pakken en ze kunnen de risico’s beter inschatten. Je zou kunnen zeggen: dat is “klikken”, en daar willen we niet aan meedoen, maar het gaat hier om de regels zo veilig mogelijk opvolgen, en vooral over de veiligheid van de horeca.
Maar het laatste dat we willen is natuurlijk leven in een maatschappij waar burgers zelf politie-agent moeten gaan spelen, of waar de al zo zwaar getroffen horeca-uitbaters ook nog eens verplicht worden om extra security-agenten aan te werven. Laat ons daarom hopen dat dit soort incidenten als dit weekend in Brussel zo weinig mogelijk moeten plaatsvinden. Horeca moet immers staan voor hospitality, en de veiligheid van het personeel mogen we absoluut niet in het gevaar laten brengen. Het is iets waar onze overheden ook goed moeten over na durven denken wanneer ze dit soort taken geven aan de horeca.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer