Toen ik mijn mama gisteren belde (wij horen elkaar vrijwel elke dag) vertelde ze dat ze een biefstukje ging eten met tomaatjes bij en zelfgemaakte steenbakkersfriet. Ik moest toch even glimlachen, want het was een woord dat ik misschien een kwart eeuw niet meer gehoord had. “Steenbakkersfriet”.
Het is een simpele aardappelbereiding. Je snijdt de aardappels in dunne schijfjes, spoelt al het zetmeel weg met water, droogt de plakjes, en bakt ze vervolgens in goede boter met een geut olie, zonder ze eerst te koken of te pocheren. Het zijn dus hele dunne, in goede boter gebakken rauwe aardappelschijfjes, met wat zout op en peper. Door al die boter en het grote oppervlak van de schijfjes is dit een best wel vette bereiding, maar oohhh zo lekker, want de dunste schijfjes worden ook lekker krokant gebakken, dus bijna gefrituurd in de hete boter. Ze kleven soms ook nog een beetje aan elkaar, maar zo hoort dat.
Ik vroeg mama toen ik haar vandaag opnieuw belde waar de naam “steenbakkersfriet” eigenlijk vandaan komt. Want toen ik het even op internet ging zoeken kwam ik de naam of het recept echt nergens tegen. Het was blijkbaar mijn meme Julia zaliger die dit aardappelgerecht geregeld maakte en het zo noemde. Ze woonde in Bottelare bij Merelbeke. En nu vraag ik me af: is “steenbakkersfriet” een typisch gerecht of tenminste een typische benaming uit die streek? Of zijn er nog mensen die het kennen? Hoe noemen jullie het dan? En vooral: maak je het zelf soms nog?
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer