Steenbakkers friet? Wie heeft daar ooit al van gehoord?
Nieuws

Steenbakkers friet? Wie heeft daar ooit al van gehoord?

Toen ik mijn mama gisteren belde (wij horen elkaar vrijwel elke dag) vertelde ze dat ze een biefstukje ging eten met tomaatjes bij en zelfgemaakte steenbakkersfriet. Ik moest toch even glimlachen, want het was een woord dat ik misschien een kwart eeuw niet meer gehoord had. “Steenbakkersfriet”.

Het is een simpele aardappelbereiding. Je snijdt de aardappels in dunne schijfjes, spoelt al het zetmeel weg met water, droogt de plakjes, en bakt ze vervolgens in goede boter met een geut olie, zonder ze eerst te koken of te pocheren. Het zijn dus hele dunne, in goede boter gebakken rauwe aardappelschijfjes, met wat zout op en peper. Door al die boter en het grote oppervlak van de schijfjes is dit een best wel vette bereiding, maar oohhh zo lekker, want de dunste schijfjes worden ook lekker krokant gebakken, dus bijna gefrituurd in de hete boter. Ze kleven soms ook nog een beetje aan elkaar, maar zo hoort dat.

Ik vroeg mama toen ik haar vandaag opnieuw belde waar de naam “steenbakkersfriet” eigenlijk vandaan komt. Want toen ik het even op internet ging zoeken kwam ik de naam of het recept echt nergens tegen. Het was blijkbaar mijn meme Julia zaliger die dit aardappelgerecht geregeld maakte en het zo noemde. Ze woonde in Bottelare bij Merelbeke. En nu vraag ik me af: is “steenbakkersfriet” een typisch gerecht of tenminste een typische benaming uit die streek? Of zijn er nog mensen die het kennen? Hoe noemen jullie het dan? En vooral: maak je het zelf soms nog?

Gerelateerde nieuwsberichten

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer

Hoeveel calorieën kun je nu echt verbranden met wandelen?

Hoeveel calorieën kun je verbranden met wandelen?

In mijn boek “Waarom Wandelen” dat hier nog altijd te koop is, schrijf ik het uitgebreid: wandelen is goed. Erg goed. En gezond. Want wandelen helpt uiteraard fantastisch om veel calorieën en dus ook vet te verbranden, daar is geen discussie over … Lees meer

Tot wanneer mag je cappuccino drinken zonder dat Italianen je raar bekijken?

Tot hoe laat mag je cappuccino drinken zonder Italianen boos te maken?

Van mij mag je cappuccino drinken op elk uur van de dag. Ik ben niet van de koffie-politie en mensen drinken wat ze willen wanneer ze dat willen. Maar Italianen zijn daar een stukje strenger in … Lees meer

Een nieuwe herfstweek: een nieuw weekmenu

Het is herfstvakantie. Enfin, voor mij. Even een weekje zonder ochtendshow. Even een weekje langer uitslapen. Even een weekje Barcelona. Kortom: even genieten … Lees meer

Wat zijn de gezondste noten?

Dinsdag 22 oktober is wereld notendag. Nu ik weer volop aan het afvallen ben eet ik graag wat noten tussendoor. Een handjevol kan mij al voldoende energie en kracht geven en dat is ook logisch, want noten zijn over het algemeen zeer gezond en bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen … Lees meer

Ik heb tips nodig voor mijn nieuwe moestuin!

Het is eindelijk zo ver. Nadat we een dikke vier jaar in Lochristi wonen zijn we eindelijk onze tuin in orde aan het brengen. Nu, we hadden altijd al een mooie oude tuin met veel prachtige grote bomen … Lees meer

Waar komt gin en tonic vandaan? En zijn er alternatieven voor tonic?

19 oktober is internationale ‘Gin & Tonic Day’. De super populaire combinatie van gin en tonic komt oorspronkelijk uit Brits-Indië. In de tijd van het koloniale rijk dronken de Britse soldaten en kolonisten tonic-water, dat kinine bevatte, om malaria te voorkomen … Lees meer