Stemadvies van Would Be Chef

Over een goede week is het zo ver. Dan mogen (en moeten) we weer gaan stemmen. Verkiezingen 2019. Sommige mensen stemmen sinds jaar en dag voor dezelfde partij. Anderen weten het nooit zo zeker en twijfelen. Net daarom zijn alle mogelijke stemtesten op de verschillende TV- en krantensites tegenwoordig zo populair. Je kunt daar checken bij welke partij of politicus je het meeste aanleunt.

Vaak gaan dat soort stemtesten over de “belangrijkste thema’s’ zoals veiligheid, migratie, milieu en pensioen. Dat zijn ook de thema’s die het meeste aan bod komen in de verkiezingsprogramma’s op TV en zelfs in de communicatie van de partijen.

Maar dit is een foodplatform. Daarom hebben wij tien thema’s geselecteerd die mensen die met eten bezig zijn volgens ons kunnen boeien. We vragen de komende week de standpunten van alle partijvoorzitters over ondersteuning van de horeca, fexi-jobs, voedselveiligheid, dierenleed, de ondersteuning van onze landbouwers, het al dan niet promoten van alcohol en de promotie van de Vlaamse horeca in het buitenland.

Ook vragen we de partijvoorzitters naar hun favoriete gerecht en restaurant. Niet dat dat laatste u moet beïnvloeden in uw stemgedrag, want over smaak en goesting moeten we niet twisten.

Tot mijn grote vreugde hebben alle voorzitters geantwoord, en daar komen toch wel wat opvallende antwoorden uit. Ik heb uiteraard geen enkele partij over het hoofd gezien, van links tot rechts, ze komen allemaal aan bod. Als je geboeid bent over hoe de Vlaamse partijen nadenken over voedsel en horeca, dan moet je de antwoorden zeker in de gaten houden. Het eerste interview komt er deze namiddag aan.

Mijn advies is om te stemmen voor de politicus of partij die je het meeste ligt. Er zullen altijd wel thema’s zijn waar je van mening verschilt, maar in grote lijnen weet je toch welk signaal je wil geven, wie je stem verdient. En laten de antwoorden op de “10 culinaire vragen” van de partijvoorzitters voor wat extra peper en zout zorgen de komende week. En je misschien helpen om de finale beslissing te nemen.