Over een goede week is het zo ver. Dan mogen (en moeten) we weer gaan stemmen. Verkiezingen 2019. Sommige mensen stemmen sinds jaar en dag voor dezelfde partij. Anderen weten het nooit zo zeker en twijfelen. Net daarom zijn alle mogelijke stemtesten op de verschillende TV- en krantensites tegenwoordig zo populair. Je kunt daar checken bij welke partij of politicus je het meeste aanleunt.
Vaak gaan dat soort stemtesten over de “belangrijkste thema’s’ zoals veiligheid, migratie, milieu en pensioen. Dat zijn ook de thema’s die het meeste aan bod komen in de verkiezingsprogramma’s op TV en zelfs in de communicatie van de partijen.
Maar dit is een foodplatform. Daarom hebben wij tien thema’s geselecteerd die mensen die met eten bezig zijn volgens ons kunnen boeien. We vragen de komende week de standpunten van alle partijvoorzitters over ondersteuning van de horeca, fexi-jobs, voedselveiligheid, dierenleed, de ondersteuning van onze landbouwers, het al dan niet promoten van alcohol en de promotie van de Vlaamse horeca in het buitenland.
Ook vragen we de partijvoorzitters naar hun favoriete gerecht en restaurant. Niet dat dat laatste u moet beïnvloeden in uw stemgedrag, want over smaak en goesting moeten we niet twisten.
Tot mijn grote vreugde hebben alle voorzitters geantwoord, en daar komen toch wel wat opvallende antwoorden uit. Ik heb uiteraard geen enkele partij over het hoofd gezien, van links tot rechts, ze komen allemaal aan bod. Als je geboeid bent over hoe de Vlaamse partijen nadenken over voedsel en horeca, dan moet je de antwoorden zeker in de gaten houden. Het eerste interview komt er deze namiddag aan.
Mijn advies is om te stemmen voor de politicus of partij die je het meeste ligt. Er zullen altijd wel thema’s zijn waar je van mening verschilt, maar in grote lijnen weet je toch welk signaal je wil geven, wie je stem verdient. En laten de antwoorden op de “10 culinaire vragen” van de partijvoorzitters voor wat extra peper en zout zorgen de komende week. En je misschien helpen om de finale beslissing te nemen.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer