STRAFSTE BELG VAN 2017: ROGER VAN DAMME

Tijd voor de vierde pluim in een reeks van zeven. En die gaat naar mijn goede maat Roger van Damme. Op 25 oktober gebeurde in Warschau namelijk iets ongelofelijks. De Best Chef Awards 2017 werden daar uitgereikt en enkele Belgen waren aanwezig en maakten kans op één van de prestigieuze prijzen. Velen van hen werden terecht in de bloemetjes gezet, maar er was er maar eentje die de hoofdprijs won: patissier en sterrenchef Roger van Damme. Enkele minuten nadat hij de prijs van Beste Patissier Van De Wereld kreeg, hing Roger al diepgelukkig en zwaar ontroerd met me aan de lijn. We zijn dan ook al jaren goede maatjes, en zelf sprong ik ook een gat in de lucht omdat Roger deze prijs kreeg. De shortlist met de tien kanshebbers was ronduit indrukwekkend, en Roger was best zenuwachtig en had z’n kansen niet al te hoog durven inschatten. Deze tien kleppers stonden er in:

  • Claire Heitzler – France
  • Dinara Kasko – Ukraine
  • Freddy Monier – France
  • Maria Selyanina – Spain
  • Kay Baumgardt – Germany
  • Kevin Ketkaew – France
  • Loretta Fanella – Italy
  • Roger van Damme – Netherlands
  • Antonio Bachour – Puerto Rico
  • Oriol Balaguer – Spain

En het was Roger die won, hij werd helemaal terecht “beste Pastry Chef van de hele wereld!” Een fantastische erkenning voor één van de absolute topchefs die ons land kent. De impact van deze prijs was al enorm. Nog meer internationale erkenning voor deze culinaire topper, die met z’n restaurant Het Gebaar nog steeds z’n fantastische score in de Gault & Millau heeft en een ster in de Michelingids (die tweede ster mag trouwens ook eens gaan komen volgend jaar.)

Roger, nogmaals een enorme proficiat met het winnen van deze super belangrijke prijs. Je bent al jaren aan de weg aan het timmeren met gigantische inzet, je bent creatief, je wil voortdurend bijleren, en je bent een gigantische perfectionist. En op de koop toe ben je een vriend uit de duizend maatje! Deze vierde pluim mag gerust een volledig kieken zijn, maar dat risico wou ik niet nemen, want voor je het weet gaat dat beest aan het spit in je heerlijke kippenrestaurant Toque Tok.