STRAFSTE BELG VAN 2017: ROGER VAN DAMME
Nieuws

Strafste belg van 2017: roger van damme

Tijd voor de vierde pluim in een reeks van zeven. En die gaat naar mijn goede maat Roger van Damme. Op 25 oktober gebeurde in Warschau namelijk iets ongelofelijks. De Best Chef Awards 2017 werden daar uitgereikt en enkele Belgen waren aanwezig en maakten kans op één van de prestigieuze prijzen. Velen van hen werden terecht in de bloemetjes gezet, maar er was er maar eentje die de hoofdprijs won: patissier en sterrenchef Roger van Damme. Enkele minuten nadat hij de prijs van Beste Patissier Van De Wereld kreeg, hing Roger al diepgelukkig en zwaar ontroerd met me aan de lijn. We zijn dan ook al jaren goede maatjes, en zelf sprong ik ook een gat in de lucht omdat Roger deze prijs kreeg. De shortlist met de tien kanshebbers was ronduit indrukwekkend, en Roger was best zenuwachtig en had z’n kansen niet al te hoog durven inschatten. Deze tien kleppers stonden er in:

  • Claire Heitzler – France
  • Dinara Kasko – Ukraine
  • Freddy Monier – France
  • Maria Selyanina – Spain
  • Kay Baumgardt – Germany
  • Kevin Ketkaew – France
  • Loretta Fanella – Italy
  • Roger van Damme – Netherlands
  • Antonio Bachour – Puerto Rico
  • Oriol Balaguer – Spain

En het was Roger die won, hij werd helemaal terecht “beste Pastry Chef van de hele wereld!” Een fantastische erkenning voor één van de absolute topchefs die ons land kent. De impact van deze prijs was al enorm. Nog meer internationale erkenning voor deze culinaire topper, die met z’n restaurant Het Gebaar nog steeds z’n fantastische score in de Gault & Millau heeft en een ster in de Michelingids (die tweede ster mag trouwens ook eens gaan komen volgend jaar.)

Roger, nogmaals een enorme proficiat met het winnen van deze super belangrijke prijs. Je bent al jaren aan de weg aan het timmeren met gigantische inzet, je bent creatief, je wil voortdurend bijleren, en je bent een gigantische perfectionist. En op de koop toe ben je een vriend uit de duizend maatje! Deze vierde pluim mag gerust een volledig kieken zijn, maar dat risico wou ik niet nemen, want voor je het weet gaat dat beest aan het spit in je heerlijke kippenrestaurant Toque Tok.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer