CULINAIRE TOPPER: PIET HUYSENTRUYT
Nieuws

Culinaire topper: piet huysentruyt

Piet Huysentruyt is jarig: leve Piet Huysentruyt! 55 wordt hij vandaag. Drie dikke piepers en meer dan één wel gemeend schouderklopje voor één van de strafste chefs van ons land. Nu denk je misschien: “ach die kennen elkaar natuurlijk van VTM destijds, dus ik lees hier enkel en alleen een potje geslijm op die blog van Ornelis.” Maar ik moet u eerlijk zeggen, ik meen elk woord wanneer ik over Piet zeg dat het één van onze meest bijzondere chefs in Vlaanderen is.

Meer dan twintig jaar geleden was Piet al bij al nog een nobele onbekende. Hij deed nog niets op TV en was gewoon een zotte jonge chef, boordevol ambitie en goesting dat wel, met veel ideeën en vakmanschap, die in Wortegem-Petegem een veelbelovend restaurant met één ster had. Het was mijn tandarts Louis (hoe grappig toch?) die ook hield van lekker eten, die mij erop attendeerde dat die jonge chef echt heel veel in z’n mars had. En ik denk dat Piet z’n restaurant het eerste was met een Michelinster waar ik ging eten. Het menu was (zeker voor die tijd) ronduit spectaculair. Veel surf en turf: varkenspoot met oester en dat soort knotsgekke combinaties. Ik heb in mijn roman “De Smaak Van Het Verlangen” trouwens deze passage gewijd aan Piet zijn restaurant. Mijn hoofdpersonage Michael gaat eten bij Piet…

“Toen de kalende chef met het vette West-Vlaamse dialect hen na de maaltijd nog even kwam groeten vertelde hij Michael en Nele dat hij op voorhand zelden prijs wou geven wat z’n klanten te eten kreeg, omdat klassieke restaurantbezoekers meestal vol stinkende vooroordelen zitten. Zo had hij ooit een erg smaakvol gerechtje gemaakt met stierenkloten. En toen was er een koppel dat, nadat ze na lang aandringen eindelijk te horen kregen wat ze precies gegeten hadden, onmiddellijk wou afrekenen en het restaurant op staande voet verliet. Terwijl ze even daarvoor nog hadden zitten smullen en smikkelen alsof het klotengerecht het allerlekkerste was wat ze ooit gegeten hadden. “Kijk, dat soort pure vooroordelen, daar krijg ikzelf echt waar stenen stierenkloten van,” vloekte Huysentruyt. Ze hadden dus “baarmoeder” geproefd. Eerst zachtgekookt, en vervolgens knapperig gefrituurd. Helemaal niet slecht en zeker in die tijd ontzettend vernieuwend en gedurfd.

De ervaring van mijn fictieve hoofdpersonage was eigenlijk zo’n beetje mijn eetervaring in Piet zijn restaurant: indrukwekkend, verrassend, anders dan wat ik tot dan toe gewoon was. Later werd hij natuurlijk de grappige en uiterst succesvolle tv-chef. Vaak gekopieerd maar zelden geëvenaard. Toen Piet van televisie verdween was dat best hard voor hem, en hij reageerde daar niet altijd even sportief op, maar dat was volgens mij vooral omdat hij zo’n emotionele mens is. Gevoelig, maar in z’n keuken één van de allergrootste. Geen wonder dat hij vandaag weer culinair aan het terugslaan is, door in Likoké in Frankrijk de hedendaagse variant van z’n keuken uit Wortegem-Petegem te serveren. Met groot succes. Zelf was ik nog niet in Likoké, sorrrryyyyy Piet, ik moet daar snel werk van maken. Maar mijn ouders waren er onlangs wel bij toen hij met z’n pop-upversie van Likoké neerstreek in Kortrijk. En mama, die volgens mij nog veel betere smaakpapillen heeft dan ikzelf zei me dat ze het één van de beste maaltijden ooit vonden. Een schoon compliment voor een schone mens. Dikke proficiat Pietje! Je bent een ster. 55 is piepjong. You go boy!

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer