CULINAIRE TOPPER: PIET HUYSENTRUYT
Nieuws

Culinaire topper: piet huysentruyt

Piet Huysentruyt is jarig: leve Piet Huysentruyt! 55 wordt hij vandaag. Drie dikke piepers en meer dan één wel gemeend schouderklopje voor één van de strafste chefs van ons land. Nu denk je misschien: “ach die kennen elkaar natuurlijk van VTM destijds, dus ik lees hier enkel en alleen een potje geslijm op die blog van Ornelis.” Maar ik moet u eerlijk zeggen, ik meen elk woord wanneer ik over Piet zeg dat het één van onze meest bijzondere chefs in Vlaanderen is.

Meer dan twintig jaar geleden was Piet al bij al nog een nobele onbekende. Hij deed nog niets op TV en was gewoon een zotte jonge chef, boordevol ambitie en goesting dat wel, met veel ideeën en vakmanschap, die in Wortegem-Petegem een veelbelovend restaurant met één ster had. Het was mijn tandarts Louis (hoe grappig toch?) die ook hield van lekker eten, die mij erop attendeerde dat die jonge chef echt heel veel in z’n mars had. En ik denk dat Piet z’n restaurant het eerste was met een Michelinster waar ik ging eten. Het menu was (zeker voor die tijd) ronduit spectaculair. Veel surf en turf: varkenspoot met oester en dat soort knotsgekke combinaties. Ik heb in mijn roman “De Smaak Van Het Verlangen” trouwens deze passage gewijd aan Piet zijn restaurant. Mijn hoofdpersonage Michael gaat eten bij Piet…

“Toen de kalende chef met het vette West-Vlaamse dialect hen na de maaltijd nog even kwam groeten vertelde hij Michael en Nele dat hij op voorhand zelden prijs wou geven wat z’n klanten te eten kreeg, omdat klassieke restaurantbezoekers meestal vol stinkende vooroordelen zitten. Zo had hij ooit een erg smaakvol gerechtje gemaakt met stierenkloten. En toen was er een koppel dat, nadat ze na lang aandringen eindelijk te horen kregen wat ze precies gegeten hadden, onmiddellijk wou afrekenen en het restaurant op staande voet verliet. Terwijl ze even daarvoor nog hadden zitten smullen en smikkelen alsof het klotengerecht het allerlekkerste was wat ze ooit gegeten hadden. “Kijk, dat soort pure vooroordelen, daar krijg ikzelf echt waar stenen stierenkloten van,” vloekte Huysentruyt. Ze hadden dus “baarmoeder” geproefd. Eerst zachtgekookt, en vervolgens knapperig gefrituurd. Helemaal niet slecht en zeker in die tijd ontzettend vernieuwend en gedurfd.

De ervaring van mijn fictieve hoofdpersonage was eigenlijk zo’n beetje mijn eetervaring in Piet zijn restaurant: indrukwekkend, verrassend, anders dan wat ik tot dan toe gewoon was. Later werd hij natuurlijk de grappige en uiterst succesvolle tv-chef. Vaak gekopieerd maar zelden geëvenaard. Toen Piet van televisie verdween was dat best hard voor hem, en hij reageerde daar niet altijd even sportief op, maar dat was volgens mij vooral omdat hij zo’n emotionele mens is. Gevoelig, maar in z’n keuken één van de allergrootste. Geen wonder dat hij vandaag weer culinair aan het terugslaan is, door in Likoké in Frankrijk de hedendaagse variant van z’n keuken uit Wortegem-Petegem te serveren. Met groot succes. Zelf was ik nog niet in Likoké, sorrrryyyyy Piet, ik moet daar snel werk van maken. Maar mijn ouders waren er onlangs wel bij toen hij met z’n pop-upversie van Likoké neerstreek in Kortrijk. En mama, die volgens mij nog veel betere smaakpapillen heeft dan ikzelf zei me dat ze het één van de beste maaltijden ooit vonden. Een schoon compliment voor een schone mens. Dikke proficiat Pietje! Je bent een ster. 55 is piepjong. You go boy!

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer