Ik kreeg van onze Spaanse en Belgische vrienden in Barcelona gisteren hele fijne berichten. Ze stuurden ons ook foto’s om hun geluk duidelijk te maken. De terrasjes van de bars en de restaurants zijn weer open. Je kunt weer een glas cava, cervesa of een koffietje drinken in de zon. Je kunt er weer tapa’s eten met vrienden, buiten, in de openlucht.
De mensen zijn niet euforisch, maar wel erg opgelucht. Spanjaarden leven buiten. Vaak zijn hun flats in de stad klein en donker, met kleine ramen, om de zon en de warmte buiten te houden. Dat is niet erg, want hun sociale leven speelt zich vaak buiten af, en vaak ook in de horeca. Een drankje en wat tapas horen er gewoon bij, zowat elke dag.
Dat mocht dus een hele tijd niet. De lockdown in Spanje was nog veel strenger dan bij ons. De ziekenhuizen lagen dan ook overvol en er waren veel sterfgevallen dag na dag. Dus ook in mijn geliefde Barcelona mochten de mensen bijna hun flatjes en huizen niet verlaten. Terwijl ze dat daar zo graag doen.
Maar goed, er is dus licht, aan het einde van de tunnel. Spanje is de tunnel zelfs al aan het verlaten. Ik ben blij voor onze vrienden daar. En ik denk tegelijk: als zij het kunnen, wat houdt ons dan nog tegen. Komaan, beste overheid, geef ook onze horeca mensen nu toch eindelijk een perspectief. Wanneer gaan zij weer centen kunnen verdienen? Wanneer kunnen wij weer terrasjes doen? Voorzichtig en veilig, uiteraard, maar zeg ons: wanneer?
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer