Super nieuws uit Spanje!
Nieuws

Super nieuws uit Spanje!

Ik kreeg van onze Spaanse en Belgische vrienden in Barcelona gisteren hele fijne berichten. Ze stuurden ons ook foto’s om hun geluk duidelijk te maken. De terrasjes van de bars en de restaurants zijn weer open. Je kunt weer een glas cava, cervesa of een koffietje drinken in de zon. Je kunt er weer tapa’s eten met vrienden, buiten, in de openlucht.

De mensen zijn niet euforisch, maar wel erg opgelucht. Spanjaarden leven buiten. Vaak zijn hun flats in de stad klein en donker, met kleine ramen, om de zon en de warmte buiten te houden. Dat is niet erg, want hun sociale leven speelt zich vaak buiten af, en vaak ook in de horeca. Een drankje en wat tapas horen er gewoon bij, zowat elke dag.

Dat mocht dus een hele tijd niet. De lockdown in Spanje was nog veel strenger dan bij ons. De ziekenhuizen lagen dan ook overvol en er waren veel sterfgevallen dag na dag. Dus ook in mijn geliefde Barcelona mochten de mensen bijna hun flatjes en huizen niet verlaten. Terwijl ze dat daar zo graag doen.

Maar goed, er is dus licht, aan het einde van de tunnel. Spanje is de tunnel zelfs al aan het verlaten. Ik ben blij voor onze vrienden daar. En ik denk tegelijk: als zij het kunnen, wat houdt ons dan nog tegen. Komaan, beste overheid, geef ook onze horeca mensen nu toch eindelijk een perspectief. Wanneer gaan zij weer centen kunnen verdienen? Wanneer kunnen wij weer terrasjes doen? Voorzichtig en veilig, uiteraard, maar zeg ons: wanneer?

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer