Super rare ervaring op restaurant in Den Haag
Nieuws

Super rare ervaring op restaurant in Den Haag

Gisteren na de “10 Om Te Zien Top 100” ben ik naar Den Haag gereden in Nederland, bij mijn oude studievriend Sjaak. Na een mooie zomer en een eerste werkweek even bijkletsen, wat wandelen en iets lekker eten vonden we allebei een goed plan. Ik had een tafeltje gereserveerd in Meer en Bosch, een gezellige taverne in Den Haag waar ze nog bereidingen aan tafel doen (wat ik super aangenaam vind) en waar ze een hele mooie wijnkaart hebben.

Toen we na een wandeling van anderhalf uur arriveerden in het restaurant viste ik uiteraard mijn mondmasker uit mijn jasje. “Oh, maar mondkapjes hoeven helemaal niet meer in de horeca in Nederland hoor,” zei Sjaak. Ik schrok. En ik geloofde het nauwelijks. “Ben je wel zeker?” vroeg ik hem want ik wist dat Nederland een hele periode veel strenger is geweest dan wij. Voor alle veiligheid zette ik het mondmasker wel op. Want misschien moest het niet meer, maar verboden is het natuurlijk niet.

Wat bleek: ik was werkelijk de enige met zo’n mondmasker op. Mensen kwamen binnen en buiten zonder. Ze gingen naar het toilet zonder. Meer nog: zelfs het bedienend personeel droeg er geen. Het is inderdaad niet langer verplicht in Nederland. En, toen we later een taxi terugnamen vroeg ik de vriendelijke chauffeur die de deur voor ons opendeed of het mondkapje in de taxi verplicht was. “Natuurlijk niet meneer,” zei hij “stapt u maar lekker in zonder.”

Ik vertelde Sjaak en de taxichauffeur dat het toch raar aanvoelde, zo zonder mondmasker op restaurant en in de taxi. Maar Sjaak zei dat er steeds meer mensen dubbel gevaccineerd zijn en dat in de hoofden van de Nederlanders “covid toch ongeveer over is”. Waarop de chauffeur moest bekennen dat hij nog geen enkele prik heeft gehad en ook niet wist of hij er wel één wou. “Het is een beetje fifty fifty bij mijn vrienden,” zo zei hij, “bij ons is zeker de helft tegen omdat je toch ook niet weet wat zo’n prik teweeg brengt”.

Ik schrok. Deze taxichauffeur was dus totaal niet gevaccineerd en had ons gezegd dat mondkapjes in zijn auto totaal niet nodig waren. Kijk, dat gaf me dus geen veilig gevoel. Ik heb de ramen opengeschoven en mijn mondkapje toch weer opgezet. Ik ben dan wel dubbel gevaccineerd maar ik wil het lot niet tarten. Een goede vriendin van ons heeft ook al een tijdje haar twee prikken gehad en heeft nu toch covid opgelopen en is er behoorlijk ziek van.

Ik weet nog goed hoe raar ik het in het begin van de zomer van 2020 vond toen ik op doorreis naar Spanje in Frankrijk op hotel en op restaurant een mondmasker op moest zetten, want op dat moment was het bij ons nog niet verplicht. Maar intussen zijn we het zo gewoon, en ook al gaan veel regels in de horeca in september versoepelen, de mondkapjes blijven verplicht tot de vaccinatiegraad nog opgedreven is. Logisch, want in Brussel zitten ze nog flink achterop, en een virus houdt zich niet aan land- of taalgrenzen.

Ik kijk er zelf ontzettend naar uit dat alles weer normaal wordt. Ik snak er echt naar, net als iedereen, denk ik. Maar ik hoop ook dat de delta-variant er ons niet toe dwingt om straks de versoepelingen terug te draaien. En daarom voelt het voor mij goed om alles een beetje geleidelijk te laten verlopen. Die mondkapjes uit op restaurant en zeker in een taxi, en al zeker wanneer er niet-gevaccineerden in de buurt zijn, voelt nog onwennig en zelfs niet helemaal OK.

Het eten was heerlijk, de bediening was prima, het gezelschap super, en iedereen hield zich perfect aan de regels. Enfin, er zijn gewoon geen regels meer in de horeca in Nederland. Maar het was toch ontzettend raar en naar mijn gevoel toch een beetje voorbarig en te optimistisch om zo zonder mondkapje bediend te worden en rond te wandelen op restaurant. Ik heb het mijne dus toch maar opgezet toen ik naar buiten wandelde. Omdat ik gewoon voorzichtig wil blijven. Ik zeg het je eerlijk: ik hou mijn hart echt vast hoe het virus ons de komende tijd nog zal verrassen. Hopelijk in positieve zin, maar helemaal gerust ben ik niet.

Super rare ervaring op restaurant in Den Haag

Gerelateerde nieuwsberichten

Verfijnd, en makkelijk te maken: vichyssoise

Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer

Zo makkelijk kun je zelf pickles saus maken

Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer