Slecht nieuws uit Barcelona. Maar ik had er wel al voor gevreesd ...
Nieuws

Slecht nieuws uit Barcelona. Maar ik had er wel al voor gevreesd …

Toegegeven. Het was soms met een dubbel gevoel dat we de social media van onze vrienden in Barcelona bekeken de voorbije maanden. In mijn geliefde (tweede) thuisstad ging het leven veel meer z’n gangetje dan hier bij ons in België. De restaurants en bars waren ook nog altijd open. Elke dag. Vanaf de kerstvakantie wel enkel nog voor het ontbijt en de lunch. Maar toch. De theaters waren ook nog voor een deeltje open. En het goede nieuws was: de cijfers waren niet slechter dan bij ons. In België kleurden de statistieken rood, daar ook, maar zelfs wat lichter rood dan bij ons. Zo kon het dus ook…

Je mocht in Barcelona zelfs nog mensen thuis ontvangen. En met de feestdagen was er uitgebreider sociaal contact mogelijk. Spanjaarden verbieden om hun familie te zien tijdens de kerstdagen is absoluut geen optie. Tot tien man mocht er zelfs samen komen bij de mensen thuis. Op 24 december. De 25ste ook. En de 26ste. En een week later nog eens opnieuw. Met oudjaar en op 1 januari. En op de koop toe ook nog eens op de 6de januari. Drie Koningen is immers een gigantische feestdag in Barcelona, een beetje zoals Sinterklaas bij ons. Dan moet je gewoon met oma en opa, met nonkels en tantes en met het hele gezin afspreken. Het is pakjesavond. Super gezellig.

De cijfers waren goed en het leven lachte onze vrienden toe. Ze waren uiterst voorzichtig, zeiden ze, maar dat was volgens ons niet helemaal waar. Dat zag ik op hun filmpjes. Ze hadden veel wisselende sociale contacten. Ze zaten met velen rond de feesttafel. Ze knuffelden en zoenden. Heerlijk hoor. In normale tijden. Ik was dan ook stikjaloers. Maar ook behoorlijk bezorgd. Want er was wel degelijk een reden waarom de regels bij ons zo streng waren. Door onze contacten streng in te perken, hoopten wij te ontsnappen aan een derde golf. Dat lukt ons nauwelijks vandaag. Zouden de Spanjaarden dan immuun zijn geworden voor het virus? Of stevenden ze recht op een ramp af. Ik hield eerlijk gezegd de adem in.

Intussen liggen de feestdagen alweer twee weken achter ons, en wat blijkt: ze hebben wel degelijk met vuur gespeeld in Barcelona. De cijfers gaan weer pijlsnel door het dak. De besmettingen gaan hard. Twee van onze beste vrienden hebben nu covid. Ze zijn jong en hebben geen onderliggende gezondheidsproblematiek. Maar ze zijn wel stevig ziek. Dat verontrust me. Ik hoop dat ze snel genezen en covid zonder al te grote kleerscheuren doorkomen. De stad likt vandaag de wonden en men is bang voor de ellende die nu nog op de stad af zit te komen. Al die oh zo gezellige kerstfeestjes, waar ik zo jaloers op was, komen nu als een boemerang terug in het gezicht van de mensen die gewoon hun familie wilden zien om te klinken op een beter jaar. Rotvirus.

Gerelateerde nieuwsberichten

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer

Hier eet je volgens mij de allerbeste Crêpe Suzette

Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer