Slecht nieuws uit Barcelona. Maar ik had er wel al voor gevreesd ...
Nieuws

Slecht nieuws uit Barcelona. Maar ik had er wel al voor gevreesd …

Toegegeven. Het was soms met een dubbel gevoel dat we de social media van onze vrienden in Barcelona bekeken de voorbije maanden. In mijn geliefde (tweede) thuisstad ging het leven veel meer z’n gangetje dan hier bij ons in België. De restaurants en bars waren ook nog altijd open. Elke dag. Vanaf de kerstvakantie wel enkel nog voor het ontbijt en de lunch. Maar toch. De theaters waren ook nog voor een deeltje open. En het goede nieuws was: de cijfers waren niet slechter dan bij ons. In België kleurden de statistieken rood, daar ook, maar zelfs wat lichter rood dan bij ons. Zo kon het dus ook…

Je mocht in Barcelona zelfs nog mensen thuis ontvangen. En met de feestdagen was er uitgebreider sociaal contact mogelijk. Spanjaarden verbieden om hun familie te zien tijdens de kerstdagen is absoluut geen optie. Tot tien man mocht er zelfs samen komen bij de mensen thuis. Op 24 december. De 25ste ook. En de 26ste. En een week later nog eens opnieuw. Met oudjaar en op 1 januari. En op de koop toe ook nog eens op de 6de januari. Drie Koningen is immers een gigantische feestdag in Barcelona, een beetje zoals Sinterklaas bij ons. Dan moet je gewoon met oma en opa, met nonkels en tantes en met het hele gezin afspreken. Het is pakjesavond. Super gezellig.

De cijfers waren goed en het leven lachte onze vrienden toe. Ze waren uiterst voorzichtig, zeiden ze, maar dat was volgens ons niet helemaal waar. Dat zag ik op hun filmpjes. Ze hadden veel wisselende sociale contacten. Ze zaten met velen rond de feesttafel. Ze knuffelden en zoenden. Heerlijk hoor. In normale tijden. Ik was dan ook stikjaloers. Maar ook behoorlijk bezorgd. Want er was wel degelijk een reden waarom de regels bij ons zo streng waren. Door onze contacten streng in te perken, hoopten wij te ontsnappen aan een derde golf. Dat lukt ons nauwelijks vandaag. Zouden de Spanjaarden dan immuun zijn geworden voor het virus? Of stevenden ze recht op een ramp af. Ik hield eerlijk gezegd de adem in.

Intussen liggen de feestdagen alweer twee weken achter ons, en wat blijkt: ze hebben wel degelijk met vuur gespeeld in Barcelona. De cijfers gaan weer pijlsnel door het dak. De besmettingen gaan hard. Twee van onze beste vrienden hebben nu covid. Ze zijn jong en hebben geen onderliggende gezondheidsproblematiek. Maar ze zijn wel stevig ziek. Dat verontrust me. Ik hoop dat ze snel genezen en covid zonder al te grote kleerscheuren doorkomen. De stad likt vandaag de wonden en men is bang voor de ellende die nu nog op de stad af zit te komen. Al die oh zo gezellige kerstfeestjes, waar ik zo jaloers op was, komen nu als een boemerang terug in het gezicht van de mensen die gewoon hun familie wilden zien om te klinken op een beter jaar. Rotvirus.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer