Tabasco: tien hete dingen die je nog niet wist!

Eerlijk: ik kan wel eens een pikantje verdragen, maar trop is teveel. Ooit was ik in Indië en sommige gerechten die daar geserveerd werden, daar kon ik niet eens aan beginnen. Gewoon veel te heet. Kijk, de mensen daar zijn dat gewoon, maar voor ons Westerlingen is de lol eraf: wanneer je enkel chili proeft en alle andere nuances verdwijnen, dan weet je niet eens meer wat je eet.

Toch ben ik zelf dus een fan van wat power in m’n gerechten. Peper en zout, ik gebruik ze wel. En ja, Tabasco gebruik ik ook geregeld, om mijn sauzen en gerechten een extra punch te geven. Druppeltje per druppeltje (want overdrijven doe ik niet) heb ik al volledige flessen van het pikante vloeibare goud in mijn gerechten verwerkt. Ik heb trouwens tien boeiende facts over de jarige op een rij gezet (jawel, tabasco bestaat 150 jaar). Leuk om eens mee uit te pakken aan tafel, wanneer iemand vraagt om de Tabasco door te geven.

  1. Tabasco is gemaakt van 3 natuurlijke ingrediënten: gemalen tabascopepers die rijpen in witte eiken vaten, een beetje zout en azijn van hoge kwaliteit.
  2. McIlhenny Company produceert de tabasco-saus op Avery Island (VS) sinds 150 jaar met behulp van voorouderlijke tabascopeperzaden.
  3. Er zijn 5 volledige jaren nodig om de enige echte Tabasco te produceren van het zaadje tot de saus.
  4. Er worden elke dag meer dan 700000 flesjes Tabasco geproduceerd op Avery Island.
  5. De Tabasco wordt verkocht in meer dan 185 landen.
  6. Elk flesje Tabasco van 57ml bevat 72O druppels.
  7. De pikantheid van de Tabasco-saus ligt tussen 2500 en 5000 volgens “de schaal van Scoville”.
  8. De Puree van Tabascopepers is 10 keer pikaner dan de Tabasco-saus zelf.
  9. Tabasco bevat 0 calorieën per portie en is natriumarm
  10. Bijna de helft van de 200 medewerkers van McIlhenny Company woont op Avery island en de meesten hebben voorouders die er ook gewoond hebben.