Tanden poetsen voor of na het ontbijt?

Het is wellicht niet elke dag even evident, maar wanneer de wekker je wakker heeft gemaakt zit er maar één ding op: je springt je bed uit en je begint aan de nieuwe dag. En daar hoort dan een bepaald ritueel bij. Ikzelf begin altijd met mijn tanden te poetsen, mij te scheren en te douchen. Steeds in die volgorde. Ontbijt komt er bij mij om vier uur ’s ochtends niet echt aan te pas. Dat gebeurt later op de dag.

Mensen met een normaal ritme, die zich dus wassen en tandenpoetsen en een ontbijtje nuttigen voor ze naar het werk gaan (terwijl ze naar onze ochtendshow op Joe luisteren, hoop ik) staan wel eens voor het dilemma: eerst tandenpoetsen of eerst ontbijten.

Het antwoord is simpel: eerst moet je eten, dan pas ga je best met de tandenborstel aan de slag. Er is één grote maar. Wanneer je zuurhoudend voedsel of dranken hebt genuttigd (zoals citrusvruchten) moet je minstens een half uurtje wachten voor je je tanden gaat poetsen omdat anders je tandglazuur beschadigd dreigt te raken. De vraag is natuurlijk: wie heeft zoveel tijd over in de ochtend?

Beschouw het misschien wel als een van de voordelen van het verplichte thuiswerken. Je kunt tussen twee meetings door even naar de badkamer rennen om de tanden te poetsen, iets wat op kantoor toch net dat tikje lastiger is.