Ja vrienden, het is weer zo ver. Zalig, zonnig weer in België en de terrasjes zullen weer bomvol zitten. Sommige horecazaken zullen hier goed op voorbereid zijn, maar sommige gewoon ook niet. Dan is het vaak een helse job voor de obers om iedereen vlot op zijn wenken te bedienen.
Sommige obers zien dan door de bomen het bos niet en werken compleet zonder structuur. Ze hollen van hot naar her, en weten niet wie eerst te bedienen, zodat ze in de drukte soms zelfs minder werk verzetten dan op een normale, rustige dag. Dat zijn dan meestal mensen met weinig horeca-ervaring, want geloof me: de echte toppers leggen gigantisch veel kilometers af op een drukke dag en bedienen mensen aan een razendsnel tempo op een correcte manier. Maar goed, sommige obers zijn er ook gewoon in getraind om bepaalde mensen niet te zien knikken of wuiven. Ze slagen er in om dwars naast je of zelfs door je heen te kijken. Moet je eens proberen, ik kan dat niet.
Toch zijn er enkele goede, simpele regels om op ontzettend drukke dagen toch correct om te gaan met bedienend personeel. Het is vooral een kwestie van gezond verstand, geduld en begrip.
Het helpt om te blijven beseffen dat obers geen slaven, supermensen of robots zijn. Denk, voor je geïrriteerd raakt over zijn of haar traagheid even na: zou ik het sneller kunnen of willen?
Volgens de etiquette moet je met een oogopslag of een blik de ober zijn aandacht trekken. Wuiven of je hand opsteken kan ook nog wel, maar doe het beleefd. Een ober aanraken, aan de arm of de elleboog wanneer hij passeert is not done. Fysiek contact is uit den boze.
Wanneer de ober aan tafel komt, zeg dan even met een klein woordje dat je de stress goed begrijpt. Amai, wat een drukke dag voor jou, veel sterkte. Of: jij zult ook wel veel kilometers afleggen. Iets klein. Iets kort. Begin geen groot gesprek over de zon, want dat is tijdsverlies.
Wanneer de ober aan tafel komt, weet dan wat je wil. Twijfel niet. Zorg dat het lijstje van drankjes of gerechten voor het ganse gezelschap goed in je hoofd zit, dus maak mee tempo.
Drink je snel. Weet je dat je sowieso binnen de tien minuten van de dorst twee cola lights gaat drinken, bestel ze meteen. Dat scheelt tijd.
Zeker op je vertrouwde terras helpt het om de ober een kleine extra waardering te geven in de vorm van een fooi. Volgende keer wanneer je op dat terras zit mag je zeker weten dat de ober je extra in de watten zal leggen.
Toen ik even rondvroeg bij vrienden obers schrok ik toch welke trucs mensen soms uithalen om sneller bediend te worden. De glazen en bestel zelf beginnen stapelen bijvoorbeeld, zodat je als ober wel moet naar die tafel rennen, wil je die mislukte toren van Pisa niet tegen de vlakte zien gaan. Sommige mensen durven zelfs te bellen vanop het terras, zo van “ik zit hier nu al tien minuten op dat tafeltje aan die plant in de hoek, komen jullie nog bedienen of niet?” Ik kan je verzekeren, dat soort telefoontjes vallen zelden in goede aarde bij bedienend personeel.
Jij mag in de zon zitten, hij of zij moet rondcrossen. Jaag je niet op. het is lente, bijna zomer. Stress zal dit terrasje niet aangenamer maken.
Heb je zelf nog goede tips? Ervaring met trucjes? Werk je in de horeca? Let me know! Dan deel ik de tips graag op de blog. Berichtjes kan je altijd sturen via deze pagina.
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer
Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer
Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer
Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer
Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer