8 TRUCS OM DE OBER TE ROEPEN OP EEN OVERVOL TERRAS
Nieuws

8 trucs om de ober te roepen op een overvol terras

Ja vrienden, het is weer zo ver. Zalig, zonnig weer in België en de terrasjes zullen weer bomvol zitten. Sommige horecazaken zullen hier goed op voorbereid zijn, maar sommige gewoon ook niet. Dan is het vaak een helse job voor de obers om iedereen vlot op zijn wenken te bedienen.

Sommige obers zien dan door de bomen het bos niet en werken compleet zonder structuur. Ze hollen van hot naar her, en weten niet wie eerst te bedienen, zodat ze in de drukte soms zelfs minder werk verzetten dan op een normale, rustige dag. Dat zijn dan meestal mensen met weinig horeca-ervaring, want geloof me: de echte toppers leggen gigantisch veel kilometers af op een drukke dag en bedienen mensen aan een razendsnel tempo op een correcte manier. Maar goed, sommige obers zijn er ook gewoon in getraind om bepaalde mensen niet te zien knikken of wuiven. Ze slagen er in om dwars naast je of zelfs door je heen te kijken. Moet je eens proberen, ik kan dat niet.

Toch zijn er enkele goede, simpele regels om op ontzettend drukke dagen toch correct om te gaan met bedienend personeel. Het is vooral een kwestie van gezond verstand, geduld en begrip.

1. OBERS ZIJN OOK MAAR MENSEN

Het helpt om te blijven beseffen dat obers geen slaven, supermensen of robots zijn. Denk, voor je geïrriteerd raakt over zijn of haar traagheid even na: zou ik het sneller kunnen of willen?

2. BLIJF BELEEFD

Volgens de etiquette moet je met een oogopslag of een blik de ober zijn aandacht trekken. Wuiven of je hand opsteken kan ook nog wel, maar doe het beleefd. Een ober aanraken, aan de arm of de elleboog wanneer hij passeert is not done. Fysiek contact is uit den boze.

3. TOON BEGRIP

Wanneer de ober aan tafel komt, zeg dan even met een klein woordje dat je de stress goed begrijpt. Amai, wat een drukke dag voor jou, veel sterkte. Of: jij zult ook wel veel kilometers afleggen. Iets klein. Iets kort. Begin geen groot gesprek over de zon, want dat is tijdsverlies.

4. DENK NA OVER WAT JE WILT BESTELLEN

Wanneer de ober aan tafel komt, weet dan wat je wil. Twijfel niet. Zorg dat het lijstje van drankjes of gerechten voor het ganse gezelschap goed in je hoofd zit, dus maak mee tempo.

5. BESTEL GENOEG

Drink je snel. Weet je dat je sowieso binnen de tien minuten van de dorst twee cola lights gaat drinken, bestel ze meteen. Dat scheelt tijd.

6. GEEF EEN FOOI

Zeker op je vertrouwde terras helpt het om de ober een kleine extra waardering te geven in de vorm van een fooi. Volgende keer wanneer je op dat terras zit mag je zeker weten dat de ober je extra in de watten zal leggen.

7. NOODOPLOSSINGEN

Toen ik even rondvroeg bij vrienden obers schrok ik toch welke trucs mensen soms uithalen om sneller bediend te worden. De glazen en bestel zelf beginnen stapelen bijvoorbeeld, zodat je als ober wel moet naar die tafel rennen, wil je die mislukte toren van Pisa niet tegen de vlakte zien gaan. Sommige mensen durven zelfs te bellen vanop het terras, zo van “ik zit hier nu al tien minuten op dat tafeltje aan die plant in de hoek, komen jullie nog bedienen of niet?” Ik kan je verzekeren, dat soort telefoontjes vallen zelden in goede aarde bij bedienend personeel.

8. GENIET

Jij mag in de zon zitten, hij of zij moet rondcrossen. Jaag je niet op. het is lente, bijna zomer. Stress zal dit terrasje niet aangenamer maken.

Heb je zelf nog goede tips? Ervaring met trucjes? Werk je in de horeca? Let me know! Dan deel ik de tips graag op de blog. Berichtjes kan je altijd sturen via deze pagina.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer