8 TRUCS OM DE OBER TE ROEPEN OP EEN OVERVOL TERRAS
Nieuws

8 trucs om de ober te roepen op een overvol terras

Ja vrienden, het is weer zo ver. Zalig, zonnig weer in België en de terrasjes zullen weer bomvol zitten. Sommige horecazaken zullen hier goed op voorbereid zijn, maar sommige gewoon ook niet. Dan is het vaak een helse job voor de obers om iedereen vlot op zijn wenken te bedienen.

Sommige obers zien dan door de bomen het bos niet en werken compleet zonder structuur. Ze hollen van hot naar her, en weten niet wie eerst te bedienen, zodat ze in de drukte soms zelfs minder werk verzetten dan op een normale, rustige dag. Dat zijn dan meestal mensen met weinig horeca-ervaring, want geloof me: de echte toppers leggen gigantisch veel kilometers af op een drukke dag en bedienen mensen aan een razendsnel tempo op een correcte manier. Maar goed, sommige obers zijn er ook gewoon in getraind om bepaalde mensen niet te zien knikken of wuiven. Ze slagen er in om dwars naast je of zelfs door je heen te kijken. Moet je eens proberen, ik kan dat niet.

Toch zijn er enkele goede, simpele regels om op ontzettend drukke dagen toch correct om te gaan met bedienend personeel. Het is vooral een kwestie van gezond verstand, geduld en begrip.

1. OBERS ZIJN OOK MAAR MENSEN

Het helpt om te blijven beseffen dat obers geen slaven, supermensen of robots zijn. Denk, voor je geïrriteerd raakt over zijn of haar traagheid even na: zou ik het sneller kunnen of willen?

2. BLIJF BELEEFD

Volgens de etiquette moet je met een oogopslag of een blik de ober zijn aandacht trekken. Wuiven of je hand opsteken kan ook nog wel, maar doe het beleefd. Een ober aanraken, aan de arm of de elleboog wanneer hij passeert is not done. Fysiek contact is uit den boze.

3. TOON BEGRIP

Wanneer de ober aan tafel komt, zeg dan even met een klein woordje dat je de stress goed begrijpt. Amai, wat een drukke dag voor jou, veel sterkte. Of: jij zult ook wel veel kilometers afleggen. Iets klein. Iets kort. Begin geen groot gesprek over de zon, want dat is tijdsverlies.

4. DENK NA OVER WAT JE WILT BESTELLEN

Wanneer de ober aan tafel komt, weet dan wat je wil. Twijfel niet. Zorg dat het lijstje van drankjes of gerechten voor het ganse gezelschap goed in je hoofd zit, dus maak mee tempo.

5. BESTEL GENOEG

Drink je snel. Weet je dat je sowieso binnen de tien minuten van de dorst twee cola lights gaat drinken, bestel ze meteen. Dat scheelt tijd.

6. GEEF EEN FOOI

Zeker op je vertrouwde terras helpt het om de ober een kleine extra waardering te geven in de vorm van een fooi. Volgende keer wanneer je op dat terras zit mag je zeker weten dat de ober je extra in de watten zal leggen.

7. NOODOPLOSSINGEN

Toen ik even rondvroeg bij vrienden obers schrok ik toch welke trucs mensen soms uithalen om sneller bediend te worden. De glazen en bestel zelf beginnen stapelen bijvoorbeeld, zodat je als ober wel moet naar die tafel rennen, wil je die mislukte toren van Pisa niet tegen de vlakte zien gaan. Sommige mensen durven zelfs te bellen vanop het terras, zo van “ik zit hier nu al tien minuten op dat tafeltje aan die plant in de hoek, komen jullie nog bedienen of niet?” Ik kan je verzekeren, dat soort telefoontjes vallen zelden in goede aarde bij bedienend personeel.

8. GENIET

Jij mag in de zon zitten, hij of zij moet rondcrossen. Jaag je niet op. het is lente, bijna zomer. Stress zal dit terrasje niet aangenamer maken.

Heb je zelf nog goede tips? Ervaring met trucjes? Werk je in de horeca? Let me know! Dan deel ik de tips graag op de blog. Berichtjes kan je altijd sturen via deze pagina.

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer