8 TRUCS OM DE OBER TE ROEPEN OP EEN OVERVOL TERRAS
Nieuws

8 trucs om de ober te roepen op een overvol terras

Ja vrienden, het is weer zo ver. Zalig, zonnig weer in België en de terrasjes zullen weer bomvol zitten. Sommige horecazaken zullen hier goed op voorbereid zijn, maar sommige gewoon ook niet. Dan is het vaak een helse job voor de obers om iedereen vlot op zijn wenken te bedienen.

Sommige obers zien dan door de bomen het bos niet en werken compleet zonder structuur. Ze hollen van hot naar her, en weten niet wie eerst te bedienen, zodat ze in de drukte soms zelfs minder werk verzetten dan op een normale, rustige dag. Dat zijn dan meestal mensen met weinig horeca-ervaring, want geloof me: de echte toppers leggen gigantisch veel kilometers af op een drukke dag en bedienen mensen aan een razendsnel tempo op een correcte manier. Maar goed, sommige obers zijn er ook gewoon in getraind om bepaalde mensen niet te zien knikken of wuiven. Ze slagen er in om dwars naast je of zelfs door je heen te kijken. Moet je eens proberen, ik kan dat niet.

Toch zijn er enkele goede, simpele regels om op ontzettend drukke dagen toch correct om te gaan met bedienend personeel. Het is vooral een kwestie van gezond verstand, geduld en begrip.

1. OBERS ZIJN OOK MAAR MENSEN

Het helpt om te blijven beseffen dat obers geen slaven, supermensen of robots zijn. Denk, voor je geïrriteerd raakt over zijn of haar traagheid even na: zou ik het sneller kunnen of willen?

2. BLIJF BELEEFD

Volgens de etiquette moet je met een oogopslag of een blik de ober zijn aandacht trekken. Wuiven of je hand opsteken kan ook nog wel, maar doe het beleefd. Een ober aanraken, aan de arm of de elleboog wanneer hij passeert is not done. Fysiek contact is uit den boze.

3. TOON BEGRIP

Wanneer de ober aan tafel komt, zeg dan even met een klein woordje dat je de stress goed begrijpt. Amai, wat een drukke dag voor jou, veel sterkte. Of: jij zult ook wel veel kilometers afleggen. Iets klein. Iets kort. Begin geen groot gesprek over de zon, want dat is tijdsverlies.

4. DENK NA OVER WAT JE WILT BESTELLEN

Wanneer de ober aan tafel komt, weet dan wat je wil. Twijfel niet. Zorg dat het lijstje van drankjes of gerechten voor het ganse gezelschap goed in je hoofd zit, dus maak mee tempo.

5. BESTEL GENOEG

Drink je snel. Weet je dat je sowieso binnen de tien minuten van de dorst twee cola lights gaat drinken, bestel ze meteen. Dat scheelt tijd.

6. GEEF EEN FOOI

Zeker op je vertrouwde terras helpt het om de ober een kleine extra waardering te geven in de vorm van een fooi. Volgende keer wanneer je op dat terras zit mag je zeker weten dat de ober je extra in de watten zal leggen.

7. NOODOPLOSSINGEN

Toen ik even rondvroeg bij vrienden obers schrok ik toch welke trucs mensen soms uithalen om sneller bediend te worden. De glazen en bestel zelf beginnen stapelen bijvoorbeeld, zodat je als ober wel moet naar die tafel rennen, wil je die mislukte toren van Pisa niet tegen de vlakte zien gaan. Sommige mensen durven zelfs te bellen vanop het terras, zo van “ik zit hier nu al tien minuten op dat tafeltje aan die plant in de hoek, komen jullie nog bedienen of niet?” Ik kan je verzekeren, dat soort telefoontjes vallen zelden in goede aarde bij bedienend personeel.

8. GENIET

Jij mag in de zon zitten, hij of zij moet rondcrossen. Jaag je niet op. het is lente, bijna zomer. Stress zal dit terrasje niet aangenamer maken.

Heb je zelf nog goede tips? Ervaring met trucjes? Werk je in de horeca? Let me know! Dan deel ik de tips graag op de blog. Berichtjes kan je altijd sturen via deze pagina.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer

Alle Boeken

Black Friday korting op al mijn boeken, van woensdag tot zondag!

Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer

Welke appels zijn het gezondste: rode of groene?

An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer