Therapie van 10 minuten die je intens gelukkig maakt!
Nieuws

Therapie van 10 minuten die je intens gelukkig maakt!

Gisteren hebben we onze kerstboom gezet. Heerlijk. Het is een prachtexemplaar recht uit de Belgische Ardennen geworden. Er hangen heel veel mooie kleine lampjes in die als een waterval van boven naar onderen stromen in de volle groene takken.

Omdat we onze vorige versiering enkele jaren geleden naar Barcelona hebben meegenomen hebben we allemaal nieuwe ballen gekocht. Rode, groene en gouden ballen en grote blinkende ringen en vogeltjes en zo. Echt waar, het is een prachtboom geworden die feestelijk ook versierd is. Een beetje zoals het hoort.

En gisteren, terwijl hij zo mooi en fier stond te schijnen naast onze piano in de eetkamer, heb ik voor het eerst weer kerstmuziek opgezet, wat gezellige geurkaarsen aangestoken, de haard doen branden en de rolluiken en de gordijnen gesloten. Ons mini-gezinnetje, kat incluis trok zich terug in een klein paradijsje van kerstgeluk. Dat voelde zo goed. Buiten was het behoorlijk koud en was er kleffe regen, was er dat lastige virus en verdeeldheid, maar binnen was er (cliché maar toch) een overdosis vroeg kerstgeluk.

En weet je wat mij helemaal gelukkig en zen heeft gemaakt gisteren? Ik heb balletjes gedraaid. Niet ballen voor in de bomen. Maar, net zoals ik vroeger deed samen met mijn mama of mijn meme, als klein Svenneke, heb ik gisterenavond gehaktballetjes gedraaid. Het is de beste therapie die een mens zich voorstellen kan.

Je neemt wat gehakt in je handpalm en draait en draait tot je perfecte balletjes hebt die later zullen schitteren in de tomatensoep, de vol-au-vent, of in dit geval, in het Oosters stoofpotje met kalfsvlees dat ik gisteren al heb gemaakt voor vandaag. Zalig gewoon. Het bracht mij tot rust. En ja, net als vroeger heb ik tussendoor enkele kleine balletjes geproefd, de draaier mag dat doen, wat zeg ik, moet dat doen: eens voorproeven. Dat mocht ik op m’n zesde ook al, en dat zal ik blijven doen tot ik 90 ben; zolang ik kook.

Ik kan het je ontzettend hard aanraden. Sluit je af voor de buitenwereld. Doe je gordijnen dicht, zet je kerstboom en steek de lampjes aan, zet een gezellig muziekje op, en neem je tijd om nostalgisch te koken. Probeer eens net als toen je een kind was lekkere balletjes te rollen. Of bak eens een appeltaart. Dat maakt mij zen. Wedden dat het jou ook deugd kan doen!

Gerelateerde nieuwsberichten

_74I8659

Zo zalig zijn zomerse feestjes met Big Green Egg #advertentie

Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer