Therapie van 10 minuten die je intens gelukkig maakt!

Gisteren hebben we onze kerstboom gezet. Heerlijk. Het is een prachtexemplaar recht uit de Belgische Ardennen geworden. Er hangen heel veel mooie kleine lampjes in die als een waterval van boven naar onderen stromen in de volle groene takken.

Omdat we onze vorige versiering enkele jaren geleden naar Barcelona hebben meegenomen hebben we allemaal nieuwe ballen gekocht. Rode, groene en gouden ballen en grote blinkende ringen en vogeltjes en zo. Echt waar, het is een prachtboom geworden die feestelijk ook versierd is. Een beetje zoals het hoort.

En gisteren, terwijl hij zo mooi en fier stond te schijnen naast onze piano in de eetkamer, heb ik voor het eerst weer kerstmuziek opgezet, wat gezellige geurkaarsen aangestoken, de haard doen branden en de rolluiken en de gordijnen gesloten. Ons mini-gezinnetje, kat incluis trok zich terug in een klein paradijsje van kerstgeluk. Dat voelde zo goed. Buiten was het behoorlijk koud en was er kleffe regen, was er dat lastige virus en verdeeldheid, maar binnen was er (cliché maar toch) een overdosis vroeg kerstgeluk.

En weet je wat mij helemaal gelukkig en zen heeft gemaakt gisteren? Ik heb balletjes gedraaid. Niet ballen voor in de bomen. Maar, net zoals ik vroeger deed samen met mijn mama of mijn meme, als klein Svenneke, heb ik gisterenavond gehaktballetjes gedraaid. Het is de beste therapie die een mens zich voorstellen kan.

Je neemt wat gehakt in je handpalm en draait en draait tot je perfecte balletjes hebt die later zullen schitteren in de tomatensoep, de vol-au-vent, of in dit geval, in het Oosters stoofpotje met kalfsvlees dat ik gisteren al heb gemaakt voor vandaag. Zalig gewoon. Het bracht mij tot rust. En ja, net als vroeger heb ik tussendoor enkele kleine balletjes geproefd, de draaier mag dat doen, wat zeg ik, moet dat doen: eens voorproeven. Dat mocht ik op m’n zesde ook al, en dat zal ik blijven doen tot ik 90 ben; zolang ik kook.

Ik kan het je ontzettend hard aanraden. Sluit je af voor de buitenwereld. Doe je gordijnen dicht, zet je kerstboom en steek de lampjes aan, zet een gezellig muziekje op, en neem je tijd om nostalgisch te koken. Probeer eens net als toen je een kind was lekkere balletjes te rollen. Of bak eens een appeltaart. Dat maakt mij zen. Wedden dat het jou ook deugd kan doen!