Gisteren hebben we onze kerstboom gezet. Heerlijk. Het is een prachtexemplaar recht uit de Belgische Ardennen geworden. Er hangen heel veel mooie kleine lampjes in die als een waterval van boven naar onderen stromen in de volle groene takken.
Omdat we onze vorige versiering enkele jaren geleden naar Barcelona hebben meegenomen hebben we allemaal nieuwe ballen gekocht. Rode, groene en gouden ballen en grote blinkende ringen en vogeltjes en zo. Echt waar, het is een prachtboom geworden die feestelijk ook versierd is. Een beetje zoals het hoort.
En gisteren, terwijl hij zo mooi en fier stond te schijnen naast onze piano in de eetkamer, heb ik voor het eerst weer kerstmuziek opgezet, wat gezellige geurkaarsen aangestoken, de haard doen branden en de rolluiken en de gordijnen gesloten. Ons mini-gezinnetje, kat incluis trok zich terug in een klein paradijsje van kerstgeluk. Dat voelde zo goed. Buiten was het behoorlijk koud en was er kleffe regen, was er dat lastige virus en verdeeldheid, maar binnen was er (cliché maar toch) een overdosis vroeg kerstgeluk.
En weet je wat mij helemaal gelukkig en zen heeft gemaakt gisteren? Ik heb balletjes gedraaid. Niet ballen voor in de bomen. Maar, net zoals ik vroeger deed samen met mijn mama of mijn meme, als klein Svenneke, heb ik gisterenavond gehaktballetjes gedraaid. Het is de beste therapie die een mens zich voorstellen kan.
Je neemt wat gehakt in je handpalm en draait en draait tot je perfecte balletjes hebt die later zullen schitteren in de tomatensoep, de vol-au-vent, of in dit geval, in het Oosters stoofpotje met kalfsvlees dat ik gisteren al heb gemaakt voor vandaag. Zalig gewoon. Het bracht mij tot rust. En ja, net als vroeger heb ik tussendoor enkele kleine balletjes geproefd, de draaier mag dat doen, wat zeg ik, moet dat doen: eens voorproeven. Dat mocht ik op m’n zesde ook al, en dat zal ik blijven doen tot ik 90 ben; zolang ik kook.
Ik kan het je ontzettend hard aanraden. Sluit je af voor de buitenwereld. Doe je gordijnen dicht, zet je kerstboom en steek de lampjes aan, zet een gezellig muziekje op, en neem je tijd om nostalgisch te koken. Probeer eens net als toen je een kind was lekkere balletjes te rollen. Of bak eens een appeltaart. Dat maakt mij zen. Wedden dat het jou ook deugd kan doen!
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer