Topchef en fantastisch sterke dame, die keihard vecht tegen kanker
Nieuws

Topchef en fantastisch sterke dame, die keihard vecht tegen kanker

Ik wil op deze vrouwendag even mijn grootste respect uitdrukken voor alle vrouwelijke chefs. In de eerste plaats onze moeders en grootmoeders, die ons de liefde voor lekker eten hebben aangeleerd. Mijn meme Julia en meme Maria en mijn mama Anny, het zijn voor mij allemaal heel inspirerende vrouwen geweest, omdat ze ons (elk op hun eigen manier) altijd heerlijke maaltijden hebben voorgeschoteld. Het is door opgegroeid te zijn in zo’n mooie familie waar elke dag eenvoudig maar lekker gekookt werd, dat ik ook een Would Be Chef ben geworden… Merci daarvoor dames!

Maar ik heb ook het grootste respect voor alle vrouwen die professioneel met eten bezig zijn. In de topgastronomie zijn de mannen nog altijd oververtegenwoordigd. Dat heeft voor een stuk met de immense werkdruk te maken in de horeca, die niet zo makkelijk met een gezin te combineren is. Maar ook met een zekere macho-traditie die in de culinaire wereld lang bestaan heeft. Maar vrouwen hebben natuurlijk minstens evenveel talent voor koken als mannen. En ze zouden volgens sommige wetenschappers een beter ontwikkelde geur- en smaakzin hebben dan mannen.

Er zijn uiteraard fantastische vrouwelijke topchefs zoals Anne-Sophie Pic die in Valence in Frankrijk aan het fornuis staat van het prachtige drie sterrenrestaurant Maison Pic. We waren er vorig jaar nog, en we aten er een memorabele maaltijd. Klik hier voor een verslag van ons bezoek aan Maison Pic. Een andere dame bij wie ik al lang eens wil gaan eten is Dominique Crenn. Ik was nog nooit in haar restaurant in San Francisco, Atelier Crenn, maar het staat absoluut op mijn verlanglijstje.

Crenn is een dame met een indrukwekkend palmares. OP 18 maanden werd ze geadopteerd door een Frans koppel uit Versailles dat hield van lekker eten. Haar moeder nam haar mee naar exotische keukens, en haar vader die een politicus was en een goede vriend had die culinair recensent was, nam haar mee naar de toprestaurants in Parijs. In de jaren 80 kwam ze voor het eerst al eens in San Francisco terecht, en na een paar jaar werken in Jakarta, in Indonesië, waar ze chef was in het Intercontinental Hotel, heeft ze zich definitief gevestigd in de Amerikaanse stad aan de Westkust.

Crenn heeft sinds 2011 haar restaurant Atelier Crenn en kreeg al snel 2 sterren, en in 2018 kreeg ze zelfs een felbegeerde derde Michelin ster, waardoor ze op dit moment in de Verenigde Staten de enige vrouwelijke chef is die in de topleague speelt. Haar stijl wordt omschreven als creatief en speels op alle mogelijk vlakken, qua smaak, qua technieken, maar ook visueel maakt ze prachtige creaties. Iedereen die ik ken die alles bij haar is gaan eten noemt haar keuken spectaculair.

En wat Dominique Crenn zo bijzonder maakt, is dat ze echt gruwt van de oude machocultuur die vroeger vooral in de Franse keuken een traditie was, met een chef die riep en schreeuwde tegen z’n personeel en hen als voetvolk behandelde. Het welzijn van al haar personeel is voor haar van levensbelang, en ook al legt ze de lat even hoog als haar mannelijke collega’s, ze probeert haar personeel op een vriendelijke manier zover te krijgen. De vrouwelijke touch die duidelijk werkt.

Begin mei vorig jaar werd bij Crenn borstkanker vastgesteld. Sindsdien moet ze chemo ondergaan en vecht ze vol goede moed tegen de rotziekte. 1 op de 8 vrouwen krijgt met deze ziekte te maken, zei ze in in interview, en ik voel me solidair met al die andere vrouwen die hetzelfde gevecht moeten aangaan. Zo goed en kwaad als ze kan wil ze verder blijven werken in haar drie restaurants in San Francisco met de steun van haar partner, de actrice Maria Bello, met wie ze sinds vorige maand verloofd is.

Op haar Instagrampagina is deze geweldige dame en superchef zeer open over haar strijd tegen kanker. Naar aanleiding van vrouwendag heeft ze volgende tekst geschreven:

“I am a strong woman. I don’t sit around feeling sorry for myself, nor let people mistreat me. I don’t respond to people who dictate to me or try to bring me down. If I fall I will rise up even stronger because I am survivor and not a victim. I am in control of my life and there is nothing I can’t achieve. A strong woman is one who feels deeply and loves fiercely. Her tears flow as abundantly as her laughter. A strong woman is both soft and powerful, she is both practical and spiritual. A strong woman in her essence is a gift to the world.”

Mijn grootste respect voor deze sterke vrouw en voor alle andere dames. Zonder jullie zou de wereld er zoveel minder goed aan toe zijn. Een mooie vrouwendag gewenst, vandaag en alle andere dagen van het jaar. En nu maar duimen dat het de goede richting uitgaat met de gezondheid van Dominique Crenn. Ik kijk al uit naar de dag dat ik ooit bij haar zal gaan dineren in haar legendarische restaurant?

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer