Topnieuws voor liefhebbers van mosselen #advertentie
Nieuws

Topnieuws voor liefhebbers van mosselen #advertentie

Ik heb goed nieuws. Straks na de ochtendshow op Joe rij ik onmiddellijk naar Bruinisse in Zeeland, want daar bij Mosselhandel Bout – Bruinisse worden vandaag de allereerste hangcultuurmosselen van het seizoen geoogst. Het is zeker oor ons Belgen elk jaar opnieuw reikhalzend uitkijken naar dit moment, want zeventig procent van de Zeeuwse mosselen wordt naar ons land uitgevoerd. De mosseltjes zijn bij ons zelfs populairder dan in Nederland zelf. Wij eten ze het liefst nog met heerlijke zelfgemaakte frietjes.

Op de mosselen die op de bodem gekweekt worden is het nog een paar weken wachten maar In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen groeien dan in twee jaar uit tot volwassen mosselen. Doordat deze mosselen dichter bij het wateroppervlak gekweekt worden dan die op de bodem zien ze meer licht, en kunnen ze een dikke maand sneller geoogst worden. En dat gaan we deze middag doen.

Ik ben al jarenlang een fiere ambassadeur van deze lekkernijen uit de zee. Ik ben er altijd bij als ze letterlijk boven water komen. De journalisten en gasten die straks mee uitvaren zullen dan de eerste mosseljes rauw uit de schelp mogen proeven en dat is altijd zo’n bijzonder momentje. Ze smaken mals en zilt e verser dan dat zul je ze nooit te proeven krijgen. Aan boord van zo’n mosselschip, in de heerlijke zon, voel ik me elke zomer opnieuw de gelukkigste mens van de wereld.

Vandaag mag ik trouwens zelf de mosseltjes bereiden op de kade voor de aanwezige pers. Ik ben dit jaar voor het eerst guestchef op dit heerlijke event. Ik vind dat een zalig vooruitzicht. Ik ga de mosseltjes, in de voorbereiding naar mijn vakantie deze zomer, alvast een Spaanse toets geven, met onder andere chorizo en lekkere kruiden, en er een mooi panne con tomate bij serveren. En om het helemaal af te maken serveren we mijn Spaanse zomerwijn, mijn Rueda. Wat een feest! Je zal alles kunnen volgen op mijn sociale media, en het recept zal ik dit weekend zeker met jullie delen.

Gerelateerde nieuwsberichten

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer

Hier eet je volgens mij de allerbeste Crêpe Suzette

Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer