Topnieuws voor liefhebbers van mosselen #advertentie

Ik heb goed nieuws. Straks na de ochtendshow op Joe rij ik onmiddellijk naar Bruinisse in Zeeland, want daar bij Mosselhandel Bout – Bruinisse worden vandaag de allereerste hangcultuurmosselen van het seizoen geoogst. Het is zeker oor ons Belgen elk jaar opnieuw reikhalzend uitkijken naar dit moment, want zeventig procent van de Zeeuwse mosselen wordt naar ons land uitgevoerd. De mosseltjes zijn bij ons zelfs populairder dan in Nederland zelf. Wij eten ze het liefst nog met heerlijke zelfgemaakte frietjes.

Op de mosselen die op de bodem gekweekt worden is het nog een paar weken wachten maar In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen groeien dan in twee jaar uit tot volwassen mosselen. Doordat deze mosselen dichter bij het wateroppervlak gekweekt worden dan die op de bodem zien ze meer licht, en kunnen ze een dikke maand sneller geoogst worden. En dat gaan we deze middag doen.

Ik ben al jarenlang een fiere ambassadeur van deze lekkernijen uit de zee. Ik ben er altijd bij als ze letterlijk boven water komen. De journalisten en gasten die straks mee uitvaren zullen dan de eerste mosseljes rauw uit de schelp mogen proeven en dat is altijd zo’n bijzonder momentje. Ze smaken mals en zilt e verser dan dat zul je ze nooit te proeven krijgen. Aan boord van zo’n mosselschip, in de heerlijke zon, voel ik me elke zomer opnieuw de gelukkigste mens van de wereld.

Vandaag mag ik trouwens zelf de mosseltjes bereiden op de kade voor de aanwezige pers. Ik ben dit jaar voor het eerst guestchef op dit heerlijke event. Ik vind dat een zalig vooruitzicht. Ik ga de mosseltjes, in de voorbereiding naar mijn vakantie deze zomer, alvast een Spaanse toets geven, met onder andere chorizo en lekkere kruiden, en er een mooi panne con tomate bij serveren. En om het helemaal af te maken serveren we mijn Spaanse zomerwijn, mijn Rueda. Wat een feest! Je zal alles kunnen volgen op mijn sociale media, en het recept zal ik dit weekend zeker met jullie delen.