Topnieuws voor liefhebbers van mosselen #advertentie
Nieuws

Topnieuws voor liefhebbers van mosselen #advertentie

Ik heb goed nieuws. Straks na de ochtendshow op Joe rij ik onmiddellijk naar Bruinisse in Zeeland, want daar bij Mosselhandel Bout – Bruinisse worden vandaag de allereerste hangcultuurmosselen van het seizoen geoogst. Het is zeker oor ons Belgen elk jaar opnieuw reikhalzend uitkijken naar dit moment, want zeventig procent van de Zeeuwse mosselen wordt naar ons land uitgevoerd. De mosseltjes zijn bij ons zelfs populairder dan in Nederland zelf. Wij eten ze het liefst nog met heerlijke zelfgemaakte frietjes.

Op de mosselen die op de bodem gekweekt worden is het nog een paar weken wachten maar In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen groeien dan in twee jaar uit tot volwassen mosselen. Doordat deze mosselen dichter bij het wateroppervlak gekweekt worden dan die op de bodem zien ze meer licht, en kunnen ze een dikke maand sneller geoogst worden. En dat gaan we deze middag doen.

Ik ben al jarenlang een fiere ambassadeur van deze lekkernijen uit de zee. Ik ben er altijd bij als ze letterlijk boven water komen. De journalisten en gasten die straks mee uitvaren zullen dan de eerste mosseljes rauw uit de schelp mogen proeven en dat is altijd zo’n bijzonder momentje. Ze smaken mals en zilt e verser dan dat zul je ze nooit te proeven krijgen. Aan boord van zo’n mosselschip, in de heerlijke zon, voel ik me elke zomer opnieuw de gelukkigste mens van de wereld.

Vandaag mag ik trouwens zelf de mosseltjes bereiden op de kade voor de aanwezige pers. Ik ben dit jaar voor het eerst guestchef op dit heerlijke event. Ik vind dat een zalig vooruitzicht. Ik ga de mosseltjes, in de voorbereiding naar mijn vakantie deze zomer, alvast een Spaanse toets geven, met onder andere chorizo en lekkere kruiden, en er een mooi panne con tomate bij serveren. En om het helemaal af te maken serveren we mijn Spaanse zomerwijn, mijn Rueda. Wat een feest! Je zal alles kunnen volgen op mijn sociale media, en het recept zal ik dit weekend zeker met jullie delen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer