Ik heb goed nieuws. Straks na de ochtendshow op Joe rij ik onmiddellijk naar Bruinisse in Zeeland, want daar bij Mosselhandel Bout – Bruinisse worden vandaag de allereerste hangcultuurmosselen van het seizoen geoogst. Het is zeker oor ons Belgen elk jaar opnieuw reikhalzend uitkijken naar dit moment, want zeventig procent van de Zeeuwse mosselen wordt naar ons land uitgevoerd. De mosseltjes zijn bij ons zelfs populairder dan in Nederland zelf. Wij eten ze het liefst nog met heerlijke zelfgemaakte frietjes.
Op de mosselen die op de bodem gekweekt worden is het nog een paar weken wachten maar In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen groeien dan in twee jaar uit tot volwassen mosselen. Doordat deze mosselen dichter bij het wateroppervlak gekweekt worden dan die op de bodem zien ze meer licht, en kunnen ze een dikke maand sneller geoogst worden. En dat gaan we deze middag doen.
Ik ben al jarenlang een fiere ambassadeur van deze lekkernijen uit de zee. Ik ben er altijd bij als ze letterlijk boven water komen. De journalisten en gasten die straks mee uitvaren zullen dan de eerste mosseljes rauw uit de schelp mogen proeven en dat is altijd zo’n bijzonder momentje. Ze smaken mals en zilt e verser dan dat zul je ze nooit te proeven krijgen. Aan boord van zo’n mosselschip, in de heerlijke zon, voel ik me elke zomer opnieuw de gelukkigste mens van de wereld.
Vandaag mag ik trouwens zelf de mosseltjes bereiden op de kade voor de aanwezige pers. Ik ben dit jaar voor het eerst guestchef op dit heerlijke event. Ik vind dat een zalig vooruitzicht. Ik ga de mosseltjes, in de voorbereiding naar mijn vakantie deze zomer, alvast een Spaanse toets geven, met onder andere chorizo en lekkere kruiden, en er een mooi panne con tomate bij serveren. En om het helemaal af te maken serveren we mijn Spaanse zomerwijn, mijn Rueda. Wat een feest! Je zal alles kunnen volgen op mijn sociale media, en het recept zal ik dit weekend zeker met jullie delen.
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer